Η Τοπική Αυτοδιοίκηση αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις, με έμφαση την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και τον ιδιαίτερο χαρακτήρα και τις διαστάσεις που αυτή λαμβάνει ειδικά στη Δυτική Αττική, η οποία δοκιμάζεται από έντονα οικονομικά, κοινωνικά, περιβαλλοντικά προβλήματα», επισήμανε η περιφερειάρχης Ρένα Δούρου, στην εκδήλωση απολογισμού και προγραμματισμού δράσεων της Π.Ε. Δυτικής Αττικής.

Αναφερόμενη στον σκοπό της ανοιχτής αυτής εκδήλωσης στο Εργατικό Κέντρο Ελευσίνας, είπε ότι εντάσσεται σε «μία διαδικασία κοινωνικής λογοδοσίας, ελέγχου και ευθύνης». Πρόσθεσε, ότι σε αυτήν τη συγκυρία και οι δύο βαθμοί της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι υποχρεωμένοι να λειτουργούν υπό διπλή πίεση. «Της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας και του ανεπαρκούς νομοθετικού πλαισίου που χρήζει άμεσης μεταρρύθμισης προκειμένου η Τοπική Αυτοδιοίκηση να γίνει πραγματική αυτοδιοίκηση και όχι ετεροδιοίκηση». Αφού σκιαγράφησε με παραδείγματα, τον τρόπο δράσης της Τ.Α. στο σημερινό πλαίσιο σημείωσε την «ανάγκη οικοδόμησης ενός νέου διαφορετικού προτύπου εξουσίας, με όσο το δυνατόν περισσότερο αδιαμεσολάβητο και ακηδεμόνευτο τρόπο».

Στην συνέχεια, το λόγο πήρε ο αντιπεριφερειάρχης Δ. Αττικής Γιάννης Βασιλείου, ο οποίος, αφού ανακοίνωσε στους παρευρισκόμενους την λύση «ενός ιστορικού περιβαλλοντικού προβλήματος», αυτό της απόσυρσης των εκκαμινευμάτων της Χαλυβουργίας στον Ασπρόπυργο, προχώρησε σε μία σύντομη παρουσίαση του μέχρι σήμερα έργου στην περιοχή με έργα κοινωνικής πολιτικής, υποδομής, διαχείρισης απορριμμάτων, λειτουργίας των υπηρεσιών της Π.Ε. της Δυτικής Αττικής, κ.α.

Ακολούθησαν σύντομες παρεμβάσεις των δημάρχων Ασπροπύργου Νικόλαου Μελετίου, Ελευσίνας Γιώργου Τσουκαλά, Μάνδρας – Ειδυλλίας Ιωάννας Κριεκούκη, Μεγαρέων Γρηγόρη Σταμούλη και Φυλής Χρήστου Παππούκαθώς και από εκπρόσωπους φορέων, καθώς και πολίτες.