Tης ασφαλιστικής μεταρρύθμισης που έρχεται προς ψήφιση την Κυριακή στη Βουλή και έχει ξεσηκώσει πλήθος αντιδράσεων, υπεραμύνθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας το μεσημέρι της Παρασκευής ενώπιον της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ.

«Οι δεσμεύσεις που αναλάβαμε ήταν όχι μόνο να υλοποιήσουμε τη συμφωνία αλλά και να προστατεύουμε τους αδύναμους», σημείωσε ο κ. Τσίπρας και συνέχισε λέγοντας: «Δεσμευτήκαμε να προστατέψουμε τις συντάξεις, τους μισθούς και την πρώτη κατοικία. Βάλαμε ως προτεραιότητα την προστασία της εργασίας, κληθήκαμε να υλοποιήσουμε μια δύσκολη συμφωνία αλλά με δικλείδες».

Ο ίδιος υπενθύμισε τη στάση της κυβέρνησης τον περασμένο Σεπτέμβρη στα βασικά της συμφωνίας, «αλλά και όσων σήμερα χύνουν κροκοδείλια δάκρυα».

Ασκώντας κριτική στη ΝΔ, παρατήρησε πως «έχουν μάθει να κάνουν πολιτική υλοποιώντας τις συνταγές που τους προτείνει το ΔΝT, σαν να μην υπάρχει άλλος δρόμος».

«Εμείς γνωρίζαμε ότι η συμφωνία έδινε περιθώρια διαπραγμάτευσης. Ζήτησα από αρχές Νοέμβρη να υπάρχει η μέγιστη δυνατή συνεννόηση για να μην μειωθούν οι συντάξεις. Όλες οι πολιτικές δυνάμεις, στην προσπάθεια να αποδυναμώσουν τα διαπραγματευτικά μας όπλα, βρήκαν φτηνές δικαιολογίες για να αποφύγουν κάθε συναίνεση στην εθνική μας κόκκινη γραμμή για να μην μειωθούν οι κύριες συντάξεις», επισήμανε και πρόσθεσε: «Δεχτήκαμε και τη χλεύη και μας έλεγαν στο τέλος βγάλτε τα πέρα μόνοι σας με τους δανειστές. Και τα βγάλαμε πέρα μόνοι μας».

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, «δεν είχαμε αυταπάτες ότι θα στηρίξουν. Παλέψαμε σκληρά αγνοήσαμε τις σειρήνες της καταστροφής και τα βγάλαμε πέρα μόνοι μας όσον αφορά τη Βουλή γιατί έξω στην κοινωνία η μεγάλη πλειοψηφία αναγνωρίζει την ειλικρινή μας προσπάθεια. Μια τέτοια τομή συνιστά η προσπάθειά μας για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση. Μια φιλόδοξη μεταρρύθμιση που ξαναφέρνει το ασφαλιστικό σύστημα σε ράγες βιωσιμότητας χωρίς να μειωθούν ούτε ένα ευρώ οι κύριες συντάξεις, χωρίς να περικοπεί ούτε ένα ευρώ από τη συντριπτική πλειοψηφία των συνταξιούχων».

«Δεν το καταφέραμε με ταχυδακτυλουργίες αλλά γιατί είχαμε την πολιτική βούληση να προστατεύσουμε τους αδύναμους. Είχαμε στρατηγική στόχευση να προστατεύσουμε τους χαμηλοσυνταξιούχους. Είχαμε την επιλογή το βάρος να το μοιράσουμε δίκαια στα υψηλά εισοδήματα», συμπλήρωσε.

Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο επίσης για αναγκαιότητα της παρέμβασης στο ασφαλιστικό σύστημα που έχει να κάνει με την εξασφάλιση της βιωσιμότητάς του. «Σε λίγα χρόνια από τώρα ίσως να μην μπορούσαμε να εγγυηθούμε καν τις συντάξεις», τόνισε. «Η μεταρρύθμιση είναι μονόδρομος. Εμείς τολμήσαμε να βγάλουμε το φίδι από την τρύπα αλλά και να φέρουμε μια ριζοσπαστική μεταρρύθμιση».

«Ο αγροτικός κόσμος εξασφαλίζει γεράματα αξιοπρέπειας»

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι με το νέο ασφαλιστικό «επιτυγχάνουμε την αποκατάσταση των στρεβλώσεων που είχαν προκαλέσει οι περικοπές των συντάξεων των προηγούμενων ετών καθώς για πρώτη φορά έχουμε ενιαίους ασφαλιστικούς κανόνες για το σύνολο των εργαζόμενων».

«Ακούω ότι δήθεν επιλέξαμε έναν αιφνιδιασμό», επισήμανε ο κ. Τσίπρας και υπογράμμισε, μεταξύ άλλων πως «δεν υπήρξε ποτέ μεταρρύθμιση που συζητήθηκε τόσο εκτενώς καταθέσαμε την πρόταση μας στην αρχή του έτους, αρχές του 2016».

«Επί πέντε ολόκληρους μήνες συζητάμε. Προχωρήσαμε σε αλλαγές και σημαντικές βελτιώσεις. Ακούσαμε τις προτάσεις, τις διαφωνίες, τις διαμαρτυρίες και κάναμε αλλαγές στο μέτρο του δυνατού», συμπλήρωσε.

«Αν δεν κάνω λάθος δεν υπήρξε άλλος πρωθυπουργός που κάλεσα στο γραφείο μου δύο φορές εκπροσώπους των αγροτών. Ένιωθα την ανάγκη να ακούσω τους ανθρώπους της παραγωγής», είπε.

«Πάνω από το 90% του αγροτικού κόσμου δεν θα υποστούν επιβαρύνσεις από τον συνδυασμό φορολογικού και ασφαλιστικού, ενώ εξασφαλίζουν γεράματα αξιοπρέπειας. Και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Ο ηλικιωμένος αγρότης δεν θα είναι πολίτης δεύτερης κατηγορίας», ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

Και πρόσθεσε: «Χωρίς την ασφαλιστική μεταρρύθμιση η βασική σύνταξη του αγρότη από 172 ευρώ σήμερα, θα γίνονταν 158 ευρώ εντός του 2016 και 0 ευρώ το 2027».

«Η ΝΔ είχε προτάσεις που στην διαπραγμάτευση ο Ευκλείδης τις έχει ακούσει πολλές φορές από την πλευρά του ΔΝΤ. Αναφέρθηκε στην ρήτρα μηδενικού ελλείμματος αλλά και την δημιουργία πυλώνα ιδιωτικής ασφάλισης.

Είναι υποχρέωση μας η πολιτική του ακραίου νεοφιλελευθερισμού να ηττηθεί. Αυτή η πολιτική έφερε την ελληνική και ευρωπαϊκή οικονομία σε μία δραματική κατάσταση», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Το ασφαλιστικό σύστημα έφθασε στο χείλος του γκρεμού»

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο τονίζοντας πως, «τα παιδιά έως τώρα αποτελούσαν κριτήριο φορολογικής επιβάρυνσης. Το 61% των φορολογούμενων θα πληρώνει λιγότερο φόρο, σε σχέση με ό,τι ίσχυε μέχρι τώρα. Στις υπόλοιπες περιπτώσεις η επιβάρυνση είναι πολύ μικρή.  Στους ελεύθερους επαγγελματίες το 92% θα πληρώσει λιγότερο φόρο. Πρέπει κάποια στιγμή σε αυτήν την χώρα να μιλήσουμε με τους πραγματικούς όρους. Βρισκόμαστε στη πιο δύσκολη στιγμή. Μας λένε ότι η διαπραγμάτευση κατάστρεψε την οικονομία, ενώ η δική τους πολιτική και το ΔΝΤ ευνόησε την οικονομία».

«Οι 100 δόσεις, τα κονδύλια του ΕΣΠΑ, όλα αυτά δεν ήταν τυχαία. Το πλεόνασμα σημαίνει εξοικονόμηση 1,7 δισ. ευρώ. Είναι χρήματα που μέσα στο 2016 μπορεί η κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει για τους πολίτες», τόνισε ο πρωθυπουργός και αναφέρθηκε στο success story του Αντώνη Σαμαρά λέγοντας πως «δεν θα υπήρχε κάτι τέτοιο αφού οι στόχοι για πρωτογενή πλεονάσματα ήταν δυσθεώρητοι. Δεν θα έπιανε ποτέ τους στόχους ο Σαμαράς, και θα το πλήρωναν οι πολίτες. Ας αφήσουμε τα παραμύθια και ας κοιτάξουμε την αλήθεια κατάματα. Η Ελλάδα δεν θα έβγαινε ποτέ από την κρίση και την επιτροπεία».

«Η ΝΔ ταυτίζεται με τους πλέον σκληρούς δανειστές»

Στη Νέα Δημοκρατία και τον πρόεδρό της Κυριάκο Μητσοτάκη επιτέθηκε ο πρωθυπουργός. Ο ίδιος κατηγόρησε την ηγεσία της ΝΔ ότι «ταυτίζεται με τους πλέον σκληρούς δανειστές» και ότι «άγεται και φέρεται καθ’ υπόδειξη του σκληρού πυρήνα της διαπλοκής»

Καταγγέλλοντας του «μύθους που έφτιαξε η ΝΔ» αναφορικά με την πορεία της χώρας αλλά και της διαπραγμάτευσης, ο κ. Τσίπρας σημείωσε επίσης πως «το σοβαρότερο σφάλμα είναι ότι για πρώτη φορά έχουμε μια αξιωματική αντιπολίτευση σε τόσο μεγάλη σύγχυση που καταλήγει να ταυτίζεται με τους πλέον σκληρούς δανειστές. Αδυνατώ να κατανοήσω τι συγκροτεί τον πυρήνα της κριτικής της ΝΔ και άλλων κομμάτων».

«Καταλήγουμε στο απόλυτο παραλήρημα. Ακόμη μια ένδειξη είναι η επίθεση κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, για μια δήλωση που είχε επαναλάβει», σημείωσε και έκανε λόγο για «θεσμικό ατόπημα».

Μίλησε επίσης για έναν ηγέτη που «άγεται και φέρεται καθ’ υπόδειξη του σκληρού πυρήνα της διαπλοκής. Σήμερα μετατρέπεται σε φερέφωνο της διαπλοκής και του μιντιακού κατεστημένου».

«Το πιο σημαντικό δεν είναι ότι ζητά εκλογές, αλλά ότι τις ζητά χωρίς να έχει καταθέσει ούτε μια προγραμματική θέση. Άλλωστε έχει το πρόγραμμα και τις θέσεις των πιο ακραίων κύκλων των δανειστών», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, «ο κ. Μητσοτάκης τροφοδοτεί τον πολιτικό του λόγο από τον πανικό των golden boys και των καναλαρχών. Τα παίζει όλα στη ρουλέτα ποντάροντας στο μαύρο, δηλαδή στην καταστροφή, αλλά πολλές φορές η μοίρα αυτών που τα παίζουν όλα είναι να τα χάσουν και όλα».