Άμεση έναρξη της συζήτησης για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, παρά την αντίθεση της Γερμανίας, ζητά από τους ευρωπαίους εταίρους το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όπως αποκαλύπτουν οι «Financial Times».

Με επιστολή που έστειλε το βράδυ της Πέμπτης στους 19 υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης, η Κριστίν Λαγκάρντ τονίζει ότι στο σημείο που έχει φτάσει η διαπραγμάτευση τα μέτρα που χρειάζεται να λάβει η Ελλάδα πρέπει να συζητηθούν ταυτόχρονα με το ζήτημα του χρέους.

Αφήνει μάλιστα να εννοηθεί ότι διαφορετικά το Ταμείο δεν θα συμμετάσχει στο νέο Μνημόνιο, εξέλιξη που θα ήταν πολιτικά μεγάλο πρόβλημα για το Βερολίνο και άλλες χώρες της Βόρειας Ευρώπης.

«Για να υποστηρίξουμε την Ελλάδα με μια νέα συμφωνία με το ΔΝΤ, είναι απαραίτητο η χρηματοδότηση και η ελάφρυνση του χρέους από τους Ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδας να βασίζονται σε ρεαλιστικούς δημοσιονομικούς στόχους διότι υποστηρίζονται από αξιόπιστα μέτρα για την επίτευξή τους», αναφέρει.

Νωρίτερα την ατζέντα και το στόχο πολιτικής συμφωνίας για το χρέος στη συνεδρίαση των υπουργών οικονομικών τη Δευτέρα βάζει το προσχέδιο που δημοσιοποίησε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Όπως αναφέρει η συζήτηση θα επικεντρωθεί στο θέμα της ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης, η οποία περιλαμβάνει και τη λύση που θα πρέπει να βρεθεί για το έκτακτο πακέτο.

Ταυτόχρονα όμως στο τραπέζι θα πέσει και το θέμα του χρέους. Όπως μάλιστα καθίσταται σαφές η στόχευση αποβλέπει στο να εξασφαλιστεί ότι οι ετήσιες πληρωμές δεν θα υπερβαίνουν ένα συγκεκριμένο ποσοστό του ΑΕΠ προκειμένου να καταστεί βιώσιμο.

Η ατζέντα του Eurogroup

Το Eurogroup θα συζητήσει την κατάσταση που διαμορφώνεται (state of play) για την πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος μακροοικονομικής προσαρμογής.

Οι υπουργοί θα ενημερωθούν από τους Θεσμούς και τις ελληνικές αρχές για την πρόοδο που επετεύχθη στις συζητήσεις του πακέτου μεταρρυθμίσεων που απαιτούνται για να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση, περιλαμβανομένου του προληπτικού δημοσιονομικού πακέτου που θα εξασφαλίσει την επίτευξη των συμφωνηθέντων στόχων πρωτογενούς πλεονάσματος του προγράμματος ESM.

To Eurogroup θα συζητήσει επίσης πιθανά μέτρα ανακούφισης χρέους που στοχεύουν να εξασφαλίσουν ότι οι μεικτές χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας θα παραμείνουν σε βιώσιμα επίπεδα με στόχο να ληφθεί πολιτική συμφωνία.

Σε ευθυγράμμιση με τα συμπεράσματα του Eurogroup της 22ης Απριλίου στο Αμστερνταμ Θεσμοί και ελληνικές αρχές συνέχισαν τις συζητήσεις τους για το πακέτο πολιτικής αναφορικά με τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση, περιλαμβανομένου του προληπτικού δημοσιονομικού πακέτου, με στόχο να τις ολοκληρώσουν το συντομότερο δυνατόν.