Έντονη κριτική στην πολιτική της Αυστρίας στο θέμα του ασύλου, άσκησε ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Βαρουφάκης, τονίζοντας χαρακτηριστικά στη διάρκεια σημερινής συνέντευξης Τύπου στη Βιέννη: «Ντρέπομαι για τις εξελίξεις στην Αυστρία».

«Ντρέπομαι και για τους Αυστριακούς, οι οποίοι τάσσονται εναντίον των προσφύγων και υποστηρίζουν την αποστολή αυστριακού στρατού στα σύνορα της ΠΓΔΜ», πρόσθεσε ο πρώην υπουργός ο οποίος θα συμμετάσχει σε διάσκεψη στην αυστριακή πρωτεύουσα, του «Κινήματος για Δημοκρατία στην Ευρώπη 2025» με θέμα «Το καθήκον της Ευρώπης απέναντι στους πρόσφυγες, το καθήκον της Ευρώπης απέναντι στον εαυτό της».

Ταυτόχρονα, ο Γιάννης Βαρουφάκης εξέφρασε ανησυχίες για την άνοδο του εθνικισμού στην Ελλάδα, όπως επίσης και στην Αυστρία, επισημαίνοντας πως το μεγαλύτερο πρόβλημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ότι της λείπει η ολοκλήρωση.

«Μετά την κατάρρευση του 2008, τα ευρωπαϊκά κράτη άρχισαν μεταξύ τους να δείχνουν με το δάκτυλο το ένα το άλλο. Πρέπει να αρχίσουμε να ξανασκεφτόμαστε τη σημασία της δημοκρατίας», επισήμανε ο πρώην υπουργός Οικονομικών.

Δριμεία κριτική στην αυστριακή προσφυγική πολιτική άσκησε στην ίδια συνέντευξη Τύπου και ο Έριχ Φένινγκερ, ο διευθυντής της «Φόλκσχιλφε», μίας από τις σημαντικότερες ανθρωπιστικές οργανώσεις στην Αυστρία, στην οποία συμμετέχει ενεργά η σύζυγος του αυστριακού ομοσπονδιακού προέδρου Χάιντς Φίσερ, Μάργκιτ.

Σύμφωνα με τον Έριχ Φένινγκερ, οι προερχόμενοι από το συγκυβερνών -με τους Σοσιαλδημοκράτες- συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα, Αυστριακοί υπουργοί, Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς και η (ήδη απελθούσα) Εσωτερικών, Γιοχάνα Μικλ Λάιτνερ, φέρουν αποκλειστικά την ευθύνη για το κλείσιμο των συνόρων στην ΠΓΔΜ, κάτι που προκαλεί τη μεγάλη δυστυχία των προσφύγων εκεί.

Όπως πρόσθεσε ο ίδιος, στην Ειδομένη βρίσκεται το «σημείο αποκρυστάλλωσης» της αποτυχίας της Ευρώπης, και ιδιαίτερα ένας Αυστριακός που θα βρεθεί εκεί αισθάνεται υπεύθυνος για αυτή την εξέλιξη.