Οι τελευταίες εξελίξεις στο μεταναστευτικό ζήτημα και η ανάγκη λήψης προληπτικών μέτρων ώστε η Ευρώπη να αντιμετωπίσει τα μελλοντικά μεταναστευτικά κύματα από την Αφρική, ενεργοποιώντας τον Πέμπτο Πυλώνα του Συμφώνου για την Μετανάστευση και το Άσυλο, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης, σήμερα το μεσημέρι στο Προεδρικό Μέγαρο, του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο με τον πρόεδρο του Ινστιτούτου Μεταναστευτικής Πολιτικής Ευρώπης Δημήτρη Παπαδημητρίου.

Ο κ. Παυλόπουλος, αναφέρθηκε στη στενή συνεργασία που είχε με τον κ. Παπαδημητρίου, την περίοδο που ήταν υπουργός Εσωτερικών, όταν διαμορφωνόταν η ευρωπαϊκή πολιτική για την Μετανάστευση, και ειδικότερα το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο που υπογράφηκε επί γαλλικής Προεδρίας στο Παρίσι το 2008.

Στη σημερινή συγκυρία η συμβολή σας είναι ιδιαίτερα σημαντική για την ενεργοποίηση του Πέμπτου Πυλώνα του Συμφώνου για την Μετανάστευση και το Άσυλο, σημείωσε ο κ. Παυλόπουλος απευθυνόμενος στον κ. Παπαδημητρίου, υπενθυμίζοντας ότι ο Πέμπτος Πυλώνας του Συμφώνου για την Μετανάστευση και το Άσυλο προβλέπει ότι πρέπει να υπάρχει συνέργεια της Ευρώπης με τις χώρες προέλευσης και διέλευσης μεταναστών, ώστε να υπάρξουν συνθήκες ανάπτυξης στις χώρες αυτές και να μείνουν οι μελλοντικοί μετανάστες στις εστίες τους.

«Τέτοιου είδους συνέργειες δεν έχουν δημιουργηθεί» παρατήρησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και προσέθεσε: «Δυστυχώς ο πέμπτος αυτός πυλώνας έχει μείνει ατροφικός. Υπενθυμίζω ότι ο πυλώνας αυτός αφορά κυρίως την Αφρική. Ρητώς περιγράφει το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο ότι αφορά κυρίως τις χώρες της Αφρικής. Και το επόμενο μεγάλο κύμα μεταναστευτικής ροής θα προέλθει, όπως είναι γνωστό, από την Αφρική. Το αντιμετωπίζουμε και τώρα. Είναι ανάγκη, λοιπόν, στον τομέα αυτόν η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι εταίροι μας και εμείς βεβαίως να κάνουμε ό,τι πρέπει ώστε να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα εν τη γενέσει του και όχι να προσπαθούμε μετά να ανακαλύψουμε κάτι το οποίο ήταν ορατό εδώ και πολύ καιρό. Η εμπειρία σας στον τομέα αυτόν, ιδίως στα θέματα της σύμπραξης με τις χώρες αυτές που αντιμετωπίζουν προβλήματα ανάπτυξης και επομένως εξάγουν πληθυσμό ακριβώς επειδή δεν υπάρχει δυνατότητα να τον θρέψουν, αυτή η συμβολή σας για την ενεργοποίηση του πέμπτου πυλώνα του Συμφώνου για την Μετανάστευση και το Άσυλο είναι εξαιρετικά σημαντική. Και χαίρομαι ξανά που έχουμε αυτή τη συζήτηση και θα έχουμε και αυτή τη συνεργασία».

Παράλληλα, ο κ. Παυλόπουλος τόνισε πως «ήταν λάθος ότι αφέθηκε όλος αυτός ο χρόνος χωρίς να υπάρξει ενεργοποίηση αυτού του πυλώνα, ιδίως για την Αφρική» και επισήμανε: «Ξέρω ότι χρειάζονται πολλά χρήματα. Αν αναλογισθεί κανείς όμως πόσα χρήματα καταναλώνουμε όταν προκύπτει το πρόβλημα εδώ, θα αντιληφθούμε ότι τα ίδια χρήματα θα ήταν υπεραρκετά αν δινόντουσαν στις χώρες αυτές για να αποκτήσουν τους ρυθμούς ανάπτυξης που έπρεπε να αποκτήσουν για να συγκρατήσουν το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού τους».

Από την πλευρά του ο κ. Παπαδημητρίου σημείωσε ότι η κρίση ήταν αιφνίδια και εκτεταμένη και συμφώνησε με τον κ. Παυλόπουλο στην άποψη ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα αναφορικά με την μετανάστευση θα προέλθει από την Αφρική, καθώς σε 15 χρόνια θα έχει σχεδόν 2 δισ. Ανθρώπους δηλαδή το ένα τέταρτο ολόκληρου του πληθυσμού του πλανήτη.

Όπως σημείωσε το θέμα θα πρέπει να μας απασχολήσει και ως προς την ανθρωπιστική, αλλά και ως προς την αναπτυξιακή του διάσταση και πρέπει να προχωρήσουμε στην εκτέλεση αυτών που είναι αναγκαία να γίνουν. Μάλιστα, παρατήρησε ότι δυστυχώς το πρόβλημά μας με την ΕΕ είναι ακριβώς ως προς την υλοποίηση και εκεί πρέπει να επικεντρώσουμε τις προσπάθειές μας.