«Ελπίζουμε η διαπραγμάτευση να μπορέσει να κλείσει το Μάιο. Είναι δύσκολο να διακινδυνεύσει κανείς την ακριβή ημερομηνία που θα κλείσει το πακέτο», δήλωσε στον «Αθήνα 9,84», ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, Πάνος Καρβούνης.

«Οπωσδήποτε υπάρχει πίεση στη βελτίωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού της χώρας μας. Είναι μια μεγάλη του αδυναμία, διότι, αν ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός δούλευε καλύτερα, δεν θα είχαμε ανάγκη να βάζουμε φόρους ξανά και ξανά και να τους πληρώνουν οι ίδιοι», ανέφερε, μεταξύ άλλων ο κ. Καρβούλης, επισημαίνοντας παράλληλα την ανάγκη «ανεξαρτησίας της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων». «Να μην υπάρχει καμία πολιτική επιρροή στο ότι πρέπει να εισπράξουμε τους φόρους από αυτούς οι οποίοι πρέπει να τους πληρώσουν», σημείωσε.

Σε ό,τι αφορά στη διαπραγμάτευση ο κ. Καρβούλης υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα και οι θεσμοί είναι πολύ κοντά στην συμφωνία».

Και συμπλήρωσε:

«Έχουν συμφωνήσει μια σειρά από μέτρα για να μπορέσει να επιτευχθεί ο στόχος του 2018, το 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα και αυτή την στιγμή μιλάμε για έναν αυτόματο μηχανισμό συγκράτησης εξόδων και αύξησης των εσόδων, εάν η Ελλάδα πάει άσχημα στους δημοσιονομικούς και οικονομικούς της στόχους. Μιλάμε για έναν αυτόματο μηχανισμό, ο οποίος αυτή την στιγμή είναι υπό διαπραγμάτευση. Δεν έχει τελειώσει ακόμα η ιστορία -η Ελλάδα διαπραγματεύεται ακόμα με τους θεσμούς-, αλλά θα έλεγα ότι το αντίδωρο είναι πολύ σημαντικό και λέγεται ελάφρυνση του χρέους, που είναι το συνεχές αίτημα όλων των κυβερνήσεων… Πιστεύω ότι αυτή την στιγμή δεν θα μπορέσει να υπάρξει ένα συνολικό πακέτο χωρίς ελάφρυνση του χρέους και γι’ αυτό το λόγο μιλάμε γι’ αυτό τον “αυτόματο κόφτη”, όπως λέγεται στην κοινή γλώσσα, ο οποίος θα συρρικνώνει τα έξοδα και θα τα έσοδα, εάν η Ελλάδα εξοκείλει δημοσιονομικά. Το αντίδωρο αυτού του “κόφτη” είναι η ελάφρυνση του χρέους».

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι ο πιο ισχυρός σύμμαχος της Ελλάδας και θα συνεχίσει να είναι. Το θέμα στη διαπραγμάτευση είναι ότι δεν υπάρχουν μόνο η ΕΕ και το ΔΝΤ, αλλά και τα κράτη μέλη της ευρωζώνης, ορισμένα από τα οποία έχουν άλλες απόψεις. Είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς την ακριβή ημερομηνία που θα κλείσει όλο το πακέτο. Ας ελπίσουμε ότι αυτά τα θέματα θα κλείσουν μέχρι τέλος Μαΐου και η Ελλάδα θα πάει μπροστά».