Παρέμβαση έκανε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ μετά τις προκλήσεις του τουρκικού ναυτικού στο Αιγαίο, ωστόσο τηρώντας ουδετερότητα, κάλεσε την Ελλάδα και την Τουρκία να διατηρήσουν σχέσεις καλής γειτονίας.

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε ότι «η Ελλάδα και η Τουρκία έχουν από καιρού δημιουργήσει διπλωματικούς διαύλους για την αντιμετώπιση των θεμάτων του Αιγαίου».

«Ενθαρρύνουμε Ελλάδα και Τουρκία να εργαστούν από κοινού για να διατηρήσουν σχέσεις καλής γειτονίας και να υποθάλψουν την ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή, Ένα σταθερό Αιγαίο είναι προς το συμφέρον ολόκληρης της περιοχής», κατέληξε.

Την ίδια ώρα έντονη ανησυχία επικρατεί στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας από την προκλητική συμπεριφορά που επιδεικνύουν οι Τούρκοι.

Η Άγκυρα λειτουργεί σε καθημερινή βάση σαν να έχει αποφασίσει να καταστήσει τις Οινούσσες «γκρίζα ζώνη».

Η τουρκική παραβατικότητα παρατηρείται στον αέρα και στη θάλασσα και τις τελευταίες ημέρες είναι εντοπισμένη στην περιοχή των Οινουσσών και της παρακείμενης νησίδας Πασά. Τη Μεγάλη Παρασκευή καταγράφηκε παρενόχληση Ελληνα ψαρά στην περιοχή των Οινουσσών, ενώ νωρίτερα πάνω από το νησί, αλλά και πάνω από τον Πασά, πέταξε ένα τουρκικό αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας τύπου CN-235 σε πολύ χαμηλό ύψος (έως και 200 πόδια). Ακόμη και χθες καταγράφηκαν μικρότερης έντασης περιστατικά.

Σήμερα ξεκινά η αποβατική άσκηση «Efes 2016», για την οποία οι τουρκικές δυνάμεις έχουν δεσμεύσει για περίπου ένα μήνα (4 Μαΐου – 4 Ιουνίου) μια σημαντική έκταση στο Ανατολικό Αιγαίο.