Με ορόσημο το προγραμματισμένο Eurogroup της 24ης Μαΐου κινείται το κυβερνητικό επιτελείο, με τις ελπίδες για επίτευξη συμφωνίας στην έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Δευτέρας να είναι υπαρκτές αλλά ομολογουμένως ελάχιστες.

Του Νίκου Ανδριόπουλου

Στις απανωτές συσκέψεις που είχε ο Αλέξης Τσίπρας με το οικονομικό επιτελείο χαράχθηκε ο οδικός χάρτης της κυβέρνησης για το κρίσιμο πενθήμερο μέχρι το Eurogroup της Δευτέρας. Η αγωνία στο Μέγαρο Μαξίμου κορυφώνεται δεδομένου ότι το ΔΝΤ, παρά τις νέες θετικές προβλέψεις από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, διατηρεί άκαμπτη τη στάση του, ζητώντας εδώ και τώρα την νομοθέτηση συγκεκριμένων προληπτικών μέτρων για την επίτευξη των στόχων της συμφωνίας του Ιουλίου σε περίπτωση αστοχιών.

Ωστόσο, στο κυβερνητικό επιτελείο επιμένουν να απορρίπτουν την νομοθέτηση μέτρων, αντιπροτείνοντας τον αυτόματο κόφτη δαπανών. Στόχος για το Μαξίμου είναι να φτάσει στο κλείσιμο της αξιολόγησης χωρίς το «καπέλο» των 3,6 δισ. ευρώ και ανοίγοντας παράλληλα τη συζήτηση για το χρέος.

Την ίδια ώρα κυβερνητικά στελέχη αμέσως μετά την σύσκεψη κυβερνητικών στελεχών υπό τον Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου χαρακτήριζαν εξαιρετικά θετικές τις δηλώσεις Μοσκοβισί και Τουσκ, αλλά και την πορεία των συζητήσεων σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων. Από την κυβέρνηση επισημαίνουν ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί έχουν κατανοήσει πλήρως ότι δεν είναι δυνατόν να νομοθετηθούν πρόσθετα προληπτικά μέτρα και έχουν θέσει ως βάση συζήτησης τον αυτόματο μηχανισμό που προτείνει η ελληνική πλευρά.

Στο πλαίσιο αυτό τόσο ο Αλέξης Τσίπρας όσο και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με τη στήριξη της Κομισιόν για επιστροφή σε ανάπτυξη το β’ εξάμηνο του 2016 στη φαρέτρα τους, τις επόμενες ημέρες θα έχουν μπαράζ επαφών με ομολόγους τους και Ευρωπαίους αξιωματούχους, προκειμένου να ενισχυθεί το ευρωπαϊκό τείχος συμμαχιών έναντι των αξιώσεων του Ταμείου. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται εξάλλου και η νέα επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Σύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών ηγετών στις 20 Μαΐου, κατόπιν σχετικής πρόσκλησης.

Η έντονη ανησυχία πάντως στο εσωτερικό για τυχόν πολιτικές εξελίξεις από την επιμονή του ΔΝΤ στη νομοθέτηση προληπτικών μέτρων κορυφώνεται, με βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας να δηλώνουν ανοιχτά πλέον πως τα εν λόγω μέτρα δεν περνούν. Ως κρας τεστ για την κυβέρνηση ενόψει της δύσκολης συνέχειας λογίζεται η ψήφιση του ασφαλιστικού και του φορολογικού, με την εικόνα που έχει φτάσει πάντως στο Μαξίμου από τους Κώστα Ζαχαριάδη και την Αφροδίτη Θεοπεφτάτου να δείχνει πως δεν ελλοχεύουν κίνδυνοι για την ευστάθεια της κυβέρνησης.

Πάντως, στο Μέγαρο Μαξίμου, παρά την ανησυχία υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία για το κλείσιμο της αξιολόγησης. Επιπλέον, στο πρωθυπουργικό επιτελείο συνεχίζουν να ξορκίζουν το σενάριο καλπών, παραπέμποντας στην παρέμβαση της Πέμπτης του Αλέξη Τσίπρα, όταν μιλώντας σε συνεργάτες του ότι «όσοι ονειρεύονται επανάληψη του 2015 είναι βαθιά νυχτωμένοι και εκτίθενται». Ο πρωθυπουργός είχε τονίσει επίσης ότι τη στιγμή αυτή, η θέση της χώρας είναι εντός της Ευρώπης και «οι συμμαχίες υπέρ των ελληνικών θέσεων είναι ισχυρότερες από κάθε άλλη φορά».

Τέλος από την κυβέρνηση καταγγέλλουν την στάση συγκεκριμένων ΜΜΕ που καθημερινά «διασπείρουν παραπλανητικές ειδήσεις και καταστροφολογία» . «Είναι σαφές ότι η προοπτική ολοκλήρωσης της διαπραγμάτευσης έχει προκαλέσει σοβαρή ανησυχία σε κάποιους που επενδύουν στην αποσταθεροποίηση για να προστατεύσουν τα συμφέροντά τους. Αυτοί που παίζουν τα ρέστα τους στο σενάριο του αδιέξοδου, θα αντιληφθούν γρήγορα ότι έχουν ήδη χάσει» τονίζουν χαρακτηριστικά από την κυβέρνηση.