«Αυτό είναι έξω από κάθε συζήτηση, δεν θέλει η κυβέρνηση, πριν το μπορεί υπάρχει και το θέλω». Με αυτά τα λόγια αναφέρθηκε σε συνέντευξή του στον Βήμα FM ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης στο προληπτικό πακέτο μέτρων που ζητούν οι δανειστές από την ελληνική κυβέρνηση, ξεκαθαρίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν έχει απολύτως καμία πρόθεση να πει ναι σε αυτή την πρόταση.

«Δεν υπάρχει ελληνική κυβέρνηση, ούτε θα υπάρξει που θα κόψει τα πόδια της σε μία φάση με ενθαρρυντικά μηνύματα για την εποχή μετά την αξιολόγηση» πρόσθεσε χαρακτηριστικά. «Αλίμονο αν πούμε στους επενδυτές ότι προβλέπεται ότι το πράγμα δεν θα πάει καλά και το 2018 υπάρχει άλλο στάτους σε μισθούς, συντάξεις», πρόσθεσε.

Στην ερώτηση τι θα γίνει αν επιμείνουν οι θεσμοί, απάντησε ότι «τότε το ΔΝΤ θα κρατήσει με πίκρα την επιφύλαξή του». Εκτίμησε δε ότι από την πλευρά ΔΝΤ και Σόιμπλε ποτέ δεν έγινε δεκτή ως βάση η συμφωνία του καλοκαιριού.

Ειδικότερα, για την πορεία των διαπραγματεύσεων, ο κ. Βούτσης σημείωσε: «Δεν έχει κλείσει κανένας δρόμος ούτε θα μπορούσε να κλείσει. Αναγνωρίζουμε όλοι μας το έδαφος των πραγματικών διαφωνιών και του συσχετισμού δυνάμεων που διαμορφώνονται π.χ. έχει σημασία να ξέρουμε αν και στους ευρωπαϊκούς θεσμούς υπάρχει μία τάση υπαναχώρησης από τη συμφωνία του καλοκαιριού, κάτι που δεν φαίνεται. Δηλαδή είναι μία φάση που νομίζω ότι θα έχει καλή κατάληξη, προσωπικά είμαι αισιόδοξος ότι η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί».

Σχετικά με την εμμονή του ΔΝΤ στην προληπτική νομοθέτηση μέτρων ύψους 3,6 δισ. επισήμανε πως «αυτό είναι έξω από κάθε συζήτηση. (Τι εννοείτε, ότι δεν μπορεί να τα περάσει) Ότι δεν θέλει, αυτή η κυβέρνηση και σας είπα θεωρώ ότι και άλλες κυβερνήσεις, πριν ή μετά, είναι πέραν από οποιαδήποτε εντολή ή ανοχή του ελληνικού λαού να φέρει για νομοθέτηση από τώρα μέτρα για το ’18 που θα κατατείνουν σε περαιτέρω υποβάθμιση. (Αν επιμείνουν τι θα γίνει;) Κάποιοι θα επιμείνουν, ένας από όλους τους παράγοντες είναι το ΔΝΤ για να επιμείνει, θα κρατήσει με πίκρα την επιφύλαξή του».

Για το ενδεχόμενο εκλογών, ο πρόεδρος της Βουλής σχολίασε ότι «δεν θα έρθει αυτή η περίπτωση (εκλογές), σας το λέω ευθέως. (Αυτή η βουλή μπορεί να δώσει άλλου τύπου λύσεις;) Όχι, είμαι εντελώς σαφής και νομίζω ότι το ξέρουν και όλοι».

Τέλος, αναφορικά με το αν υφίσταται θέμα παραίτησης του κ. Τσακαλώτου, δήλωσε: «Υπάρχει το θέμα του ότι ταυτίζονται απολύτως οι απόψεις του Ευκλείδη του Τσακαλώτου, όπως και όλου του οικονομικού επιτελείου με τον Πρωθυπουργό και με την κυβέρνηση, μπορώ να σας διαβεβαιώσω περί αυτού απολύτως».