Σπασμωδικές κινήσεις και μικροπολιτικά παιχνίδια του Μεγάρου Μαξίμου και του Αλέξη Τσίπρα σε βάρος της οικονομίας και των πολιτών διαβλέπουν στη Νέα Δημοκρατία, με συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη να εκτιμούν ότι δεν αποκλείεται ο πρωθυπουργός φορώντας εκ νέου το αντιμνημονιακό ή ακόμα και το αντιευρωπαϊκό κοστούμι να προσφύγει στις λύσεις της κάλπης, είτε αυτές είναι εκλογές είτε δημοψήφισμα.

Ενδεικτικά είναι το όσα ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης κατά την χθεσινή πρώτη συνεδρίαση της νέας Πολιτικής Επιτροπής για την εκλογή του Λευτέρη Αυγενάκη στη θέση του γραμματέα του κόμματος. Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάλεσε εκ νέου τον Αλέξη Τσίπρα εάν αναζητά οδό διαφυγής να παραιτηθεί τώρα. «Δεν θα σας επιτρέψουμε να δώσετε άλλοθι σε όσους επιθυμούν την Ελλάδα στο περιθώριο της Ευρώπης και μη διανοηθείτε ότι θα σας επιτρέψουμε τους περσινούς τυχοδιωκτισμούς σας, ανέφερε χαρακτηριστικά, επιχειρώντας να «κάψει» τα σενάρια εκλογικού αιφνιδιασμού.

Πηγές της ΝΔ εκτιμούν ότι το Μέγαρο Μαξίμου έχει έρθει αντιμέτωπο με το στρατηγικό αδιέξοδο ή της οδυνηρής συνθηκολόγησης είτε της ρήξης, με το δεύτερο να περιλαμβάνει τα δύο εκλογικά σενάρια.

Ερωτηθέντες για το ενδεχόμενο οικουμενικών σχημάτων, συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη παρέπεμπαν στις αλλεπάλληλες δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα που έχει ξεκόψει κάθε τέτοιο ενδεχόμενο. Ωστόσο είναι γνωστό ότι και στη ΝΔ ουδείς θα δεχόταν εύκολα να μπει σε κοινό κυβερνητικό σχήμα με τον πρωθυπουργό.

Την ίδια ώρα πάντως, επιχειρώντας να αποδομήσουν την ταύτιση της ΝΔ με το ΔΝΤ που χτίζει η κυβέρνηση, από τη Συγγρού διαμηνύουν πως τα επιπλέον μέτρα που ζητά το Ταμείο είναι «μη αποδεκτά από τη ΝΔ». Ωστόσο, υπογραμμίζουν ότι οι ευθύνες για τη στάση που τηρεί το Ταμείο βαραίνουν την κυβέρνηση και τους χειρισμούς της.

«Ο βαρύς για τους Έλληνες λογαριασμός των 5,4 + 3,6 δισ. ευρώ, είναι αποτέλεσμα των ερασιτεχνικών χειρισμών της ανίκανης κυβέρνησης Τσίπρα. Με την ανευθυνότητα και την αναξιοπιστία της έδωσε “χώρο” στους πιστωτές και το ΔΝΤ να απαιτούν πρόσθετα δυσβάστακτα – μη αποδεκτά από τη Νέα Δημοκρατία – μέτρα», σημείωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος, επαναλαμβάνοντας ότι «το μόνο που έχει μείνει στον πρωθυπουργό είναι να παραιτηθεί».