«Η ελληνική κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν επιδιώκουν οδό διαφυγής. Αντιθέτως, αυτή τη στιγμή, προσπαθούν να βγάλουν τη χώρα από τα συμβόλαια εξόντωσης που είχαν επιβάλει οι προηγούμενοι, που είναι πιστοί και σήμερα σε αυτή την κατεύθυνση, στηρίζοντας συνεχώς τις προτάσεις του ΔΝΤ».

Αυτό σημείωσε ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Ρήγας, σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Real, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του προέδρου της ΝΔ για παραίτηση του πρωθυπουργού, και τόνισε ότι «δεν μπορούν να απευθύνονται με τέτοια θρασύτητα οι θύτες στον ΣΥΡΙΖΑ που προσπαθεί να κρατήσει την κοινωνία όρθια».

Ο κ. Ρήγας τόνισε ότι «δεν υπάρχει λόγος να γίνουν εκλογές», ότι «η ελληνική κυβέρνηση θα ολοκληρώσει την προσπάθεια της για ανόρθωση της ελληνικής οικονομίας» και χαρακτήρισε «εγκληματική για την ελληνική κοινωνία» την επιλογή της ΝΔ να ζητάει εκλογές. Είπε επίσης ότι δεν θέλει να προκαταβάλει την εξέλιξη του Eurogroup: «Ας μην μιλάμε με βάση υποθετικά σενάρια» συνέχισε και εκτίμησε ότι «θα επικρατήσουν οι νηφάλιες φωνές που δεν θέλουν την καταστροφή της Ευρώπης, γιατί δεν πρόκειται μόνο για την Ελλάδα….Μένω στις δηλώσεις του κ. Τουσκ, του κ. Πιτέλα και του κ. Γιούνκερ», είπε.

Ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ άσκησε δριμεία κριτική για τη στάση του ΔΝΤ και του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε: «Θέλουν την εξόντωση της ελληνικής κοινωνίας, της οικονομίας και την ανατροπή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος άνοιξε τον δρόμο για να αμφισβητηθούν και από άλλες χώρες στην Ευρώπη οι καταστροφικές πολιτικές της λιτότητας και των δημοσιονομικών περιορισμών», είπε. «Προφανώς θα ήθελαν μια άλλη κυβέρνηση που θα έλεγε ‘ναι σε όλα’ και με εγκληματικό τρόπο θα υλοποιούσε όλα όσα ζητούν, πιστοί στο δόγμα του νεοφιλελευθερισμού» σχολίασε.

Ειδικότερα, ο κ. Ρήγας ανέφερε ότι οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ δεν στηρίζονται σε κανένα οικονομικό στοιχείο που να δικαιολογεί την επιμονή τους σε αυτά τα μέτρα. Είπε ότι η πρόβλεψη του ΔΝΤ ήταν για 0,6% πρωτογενές πλεόνασμα, η συμφωνία για 0,25% και έχουμε +0.7%. «Έχουμε καλύψει δηλαδή, τον στόχο που είχε μπει στην συμφωνία, άρα η συμφωνία πρέπει να υλοποιηθεί», συμπλήρωσε και τόνισε ότι «οι θεσμοί της Ευρώπης οφείλουν να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων» και «δεν μπορεί το ΔΝΤ να επιβάλει αυτές τις πολιτικές εντός της Ευρώπης», η οποία με το Ευρωκοινοβούλιό της και με τους ηγέτες των χωρών «πρέπει να απαντήσουν στον εκβιασμό».

Από την άλλη, «ο κος Σόιμπλε και οι υπόλοιποι που κινούνται στην ίδια αντίληψη παίζουν με τη φωτιά» πρόσθεσε ο κ. Ρήγας, επισημαίνοντας ότι «αυτή τη στιγμή είναι εν εξελίξει η προσφυγική κρίση και το δημοψήφισμα στην Αγγλία, άρα θα πρέπει να αξιολογήσουν οι ευρωπαϊκοί Θεσμοί προς τα πού θα είναι η πορεία της Ευρώπης”. Δεν ευθύνεται η ελληνική κυβέρνηση για την καθυστέρηση της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης – υποστήριξε ο κ. Ρήγας – και σημείωσε ότι η κυβέρνηση, δεν θέλει να πάει πίσω από όσα είχαν συμφωνηθεί και πως τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας.

Τέλος, αναφορικά με δηλώσεις που είχε κάνει ο υπουργός Οικονομικών για το ενδεχόμενο μη επίτευξης συμφωνίας έως τον Μάιο, είπε ότι «ο κ. Τσακαλώτος εννοούσε ότι η ελληνική οικονομία μπορεί να μπει σε μια περίοδο ανάκαμψης και η καθυστέρηση στην επίτευξη της συμφωνίας δεν βοηθάει σε αυτό».