Με δύο στόχους και δεδομένη την πρόθεση του Κυριάκου Μητσοτάκη ακόμα και για σύγκρουση με εσωκομματικούς αντιπάλους προκειμένου να επιτευχθούν ξεκινούν σήμερα οι τριήμερες εργασίες του 10ου τακτικού Συνεδρίου της ΝΔ.

Εκατόν δύο ημέρες μετά την εκλογή του στο τιμόνι της γαλάζιας παράταξης με κεντρική σύνθημα «Νέα Δημοκρατία από την αρχή» ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιχειρήσει στο Μetropolitan Expo να υλοποιήσει τους σχεδιασμούς του για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Πέραν του «ελέγχου» και ανανέωσης του κόμματος μέσα από τις καταστατικές αλλαγές σε επίπεδο κομματικών οργάνων, ο στόχος του κ. Μητσοτάκη είναι διττός και αφορά τόσο στην κοινωνική βάση που θέλει να στρέψει την παράταξη, όσο και στην επανάκαμψη του κόμματος ώστε να είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμο για κυβερνησιμότητα, δεδομένου ότι ήδη εδώ και έναν μήνα η ΝΔ ζητά ανοιχτά εκλογές.

Αναφορικά με την κοινωνική βάση της ΝΔ, στόχος της νέας ηγεσίας είναι η αποκατάσταση της σχέσης του κόμματος με την κοινωνία και κυρίως η διεύρυνση στ χώρο του μεταρρυθμιστικού κέντρου, ο οποίος όπως έχει τονίσει επανειλημμένα αποτελεί και το διακαή του πόθο. Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να τραβήξει προσεκτικά διαχωριστικές γραμμές υπογραμμίσει από το γαλάζιο παρελθόν και να επαναλάβει ότι όσο σκληρή και αν μπορεί να ακούγεται και όσες θυσίες και αν απαιτεί, η «γλώσσα της αλήθειας» θα είναι η κεντρική πολιτική γραμμή του.

Τούτων δοθέντων, ο κ. Μητσοτάκης θα εντείνει τις πιέσεις προς το χώρο του κέντρου και της σοσιαλδημοκρατίας, προκειμένου να πετύχει το δεύτερο στόχο του που δεν είναι άλλος από την προοπτική της εξουσίας. Στη Συγγρού διαβλέπουν πως η φθορά της παρούσας κυβέρνησης αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο, η οποία μάλιστα θα ενταθεί έτι περαιτέρω από τη φορολογική λαίλαπα που έρχεται με τη διαφαινόμενη συμφωνία με τους πιστωτές. Η κόπωση που εντοπίζεται διά γυμνού οφθαλμού στην κοινωνία εκτιμάται στο γαλάζιο στρατόπεδο ότι δεν θα αργήσει να φέρει πολιτικές εξελίξεις, ζήτημα το οποίο σε κάθε δημόσια παρέμβασή του θέτει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Την ίδια ώρα πάντως με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται και η στάση που θα τηρήσουν οι δύο «πρώην» Αντώνης Σαμαράς και Κώστας Καραμανλής και τα γαλάζια εσωκομματικά στρατόπεδα και μηχανισμοί, καθώς το Συνέδριο διεξάγεται στον απόηχο του φιάσκου της ΟΝΝΕΔ, καρατομήσεων αλλά και καταγγελιών για αντικαταστατικές διαδικασίες.