Σε οριακό σημείο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα για συμφωνία μέσα στο Μάιο.

Στην κυβέρνηση επικρατεί πλέον εκνευρισμός από την παρέμβαση «υψηλόβαθμου κοινοτικού αξιωματούχου» ότι χρειάζονται τέσσερις εβδομάδες για να ολοκληρωθεί η διαδικασία, αλλά και την εν μέρει επαναφορά το grexit από τον Β. Σόιμπλε.

Ο περίφημος αξιωματούχος ο οποίος κατά πολλούς είναι ο πρόεδρος του EWG Τ. Βίζερ, μιλώντας στο Bloomberg, δήλωσε ότι πρώτα θα υπάρξει συμφωνία στα μεγάλα θέματα (ασφαλιστικό-φορολογικό-«κόκκινα» δάνεια), θα νομοθετηθούν τα έξτρα μέτρα –χωρίς να εφαρμοστούν- θα περάσει η συμφωνία από τα κοινοβούλια των κρατών-μελών και μετά θα υπάρξει η όποια εκταμίευση.

Η παρέμβαση του «αξιωματούχου» σημειώθηκε τρεις ώρες αφότου δημοσιεύθηκε η συνέντευξη του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ που δημιούργησε θετικό κλίμα, καθώς ανέφερε ότι η Κομισιόν πιστεύει ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται έκτακτα μέτρα, ενώ τα στοιχεία για την ελληνική οικονομία που θα παρουσιάσει σήμερα η Eurostat θα δικαιώσουν αυτή τη θέση.

Ταυτόχρονα λίγη ώρα αργότερα εμφανίστηκε και ο Β. Σόιμπλε εφαρμόζοντας την τακτική τού μια στο καρφί και μια στο πέταλο.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, ενώ είπε ότι δεν είναι απαισιόδοξος για την πορεία των διαπραγματεύσεων, καθώς έχει σημειωθεί πρόοδος, ταυτόχρονα πρόσθεσε ότι έχει αμφιβολίες για την επιτυχία του ελληνικού προγράμματος διάσωσης και επανέφερε τη γνωστή θέση για προσωρινή έξοδο της χώρας από το ευρώ. Ερωτηθείς σε συνέδριο στο Βερολίνο για το εάν το ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης θα επιτύχει, ο κ. Σόιμπλε απάντησε πως «δεν είμαι σίγουρος ότι θα λειτουργήσει. Θα ήταν καλύτερα για την Ελλάδα να είναι σε θέση να χρησιμοποιήσει τα εργαλεία της εξωτερικής υποτίμησης».

«Επίσης πιστεύω ότι η αξιολόγηση του προγράμματος της Ελλάδας φέτος δεν θα είναι τόσο δραματική όσο πέρυσι. Μπορούμε να τα καταφέρουμε, δεν είμαι τόσο απαισιόδοξος, έχουμε σημειώσει πρόοδο», υποστήριξε. Ακόμη, σύμφωνα με το Reuters, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών είπε πως οι Ελληνες για πρώτη φορά συμφώνησαν να δεχθούν ανθρώπους από άλλες χώρες, όπως η Γερμανία και η Γαλλία, προκειμένου να εργαστούν στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης. Και έκλεισε με μια φράση που μάλλον ακούγεται ειρωνική: «Οι Ελληνες θα βιώσουν τώρα πώς είναι μία σύγχρονη διοίκηση».

Στο μεταξύ ολοκληρώθηκε μετά τις 3 τα ξημερώματα σήμερα η μαραθώνια συνάντηση της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των θεσμών, η οποία διήρκησε περισσότερες από 15 ώρες και κάλυψε όλη τη γκάμα των βασικών θεμάτων της διαπραγμάτευσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη μαραθώνια αυτή επαφή καταγράφηκε η απόσταση που υπάρχει μεταξύ των δύο πλευρών στα μέτωπα των «κόκκινων» δανείων και του ασφαλιστικού, ενώ επήλθε συμφωνία στο ζήτημα του πακέτου των έμμεσων φόρων, με την αύξηση του συντελεστή 23% του ΦΠΑ σε 24%.

Κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών έκανε λόγο μετά το τέλος της συνάντησης για «ένα διάλειμμα ωρών» και επανεκκίνηση διαπραγματεύσεων σήμερα στις 10.00. Ο ίδιος αναφέρθηκε σε σύγκλιση «αλλού περισσότερο και αλλού λιγότερο», κατά τη διάρκεια του βραδινού γύρου επισκόπησης των βασικών εκκρεμοτήτων. Ερωτηθείς εάν περιμένει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο στον νέο γύρο συζητήσεων, απάντησε «θα δούμε».

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και οι εκπρόσωποι των θεσμών θα αναχωρήσουν σήμερα το απόγευμα για το ‘Αμστερνταμ, όπου θα συνεδριάσει αύριο το πρωί το άτυπο Eurogroup υπό την ολλανδική προεδρία και με την παρουσία της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.