Η Ένωση Κεντρώων δεν δίνει ψήφο στον ΣΥΡΙΖΑ, ούτε διαβουλεύεται με το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι, ενώ τελικά την κυβέρνηση φαίνεται ότι θα στηρίξει η κ. Γεννηματά, δηλώνει ο πρόεδρος του κόμματος Βασίλης Λεβέντης, σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο κ. Λεβέντης βλέπει πάντως εκλογές «γύρω στο φθινόπωρο», καθώς τότε αναμένει η κυβέρνηση να πιεστεί να πάρει το επόμενο πακέτο μέτρων, στο πλαίσιο της «σαλαμοποίησης» της αξιολόγησης, όπως λέει, που θα ακολουθείται από «υποδόσεις».

«Εμείς θέλουμε να πάρουμε τα 5,5 δισ. που συνοδεύουν την αξιολόγηση χωρίς να κάνουμε καμία μεταρρύθμιση. Και οι ξένοι τώρα λένε αντί για 5,5 να μας δώσουν 1,5 για να μας έχουν στο χέρι και να μας εκβιάζουν για τις μεταρρυθμίσεις. Πάμε για “σαλαμοποίηση” επειδή δεν μας έχουν εμπιστοσύνη και φοβούνται μη χαλαρώσουμε», λέει χαρακτηριστικά.

Ειδικά για τις συντάξεις δηλώνει ότι δεν θα ψηφίσει τα σχετικά μέτρα, γιατί καμιά από τις προτάσεις που έκανε δεν ελήφθη υπόψη και παραμένουν οι πολλαπλές συντάξεις και το πολύ υψηλό πλαφόν. Είναι αντίθετος στην αύξηση της φορολογίας γιατί είναι μη αποτελεσματική, ενώ για το λεγόμενο «υπερταμείο», λέει ότι πρέπει να γίνει και να προχωρήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις, έστω και με χαμηλό τίμημα, καθώς θα λειτουργήσουν πολλαπλασιαστικά στην οικονομία, αποφέροντας επενδύσεις και θέσεις εργασίας.

Ολόκληρη η συνέντευξη του κ. Λεβέντη:

Καθώς πιέζει ο χρόνος για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, ακούμε καθημερινά για περισσότερα μέτρα. Ας αρχίσουμε από το ασφαλιστικό, το οποίο χρειάζεται έτσι κι αλλιώς μια μεταρρύθμιση με βιωσιμότητα. Τα μέτρα για τις συντάξεις θα τα ψηφίσετε;

Εμείς δεν θα ψηφίσουμε κανένα από τα ν/σ που φέρνει η κυβέρνηση, δεδομένου ότι τις απόψεις μας δεν τις έχει λάβει καθόλου υπόψιν. Οι βασικότερες απ’ αυτές είναι η συγχώνευση όλων των συντάξεων σε μία και να μην υπερβαίνει τα 1.500 ευρώ. Οι δύο συντάξεις -και είναι ένα εκατομμύριο- να συγχωνευτούν σε μία. Τίποτα απ’ αυτά δεν έγινε, ούτε τις συντάξεις των πλουσίων κατήργησε για κάποιο διάστημα, ώσπου να ξεπεραστεί η κρίση, γιατί υπάρχουν 80.000 συνταξιούχοι, οι οποίοι έχουν μηνιαία εισοδήματα πάνω από 3.000 ευρώ και τα λεφτά αυτά να διατεθούν σε μονογονεϊκές οικογένειες, σ’ αναπήρους, πολυτέκνους, φοιτητές, στρατιώτες που ζουν κάτω από δύσκολες συνθήκες. Ούτε τις συντάξεις των τέως βουλευτών κατήργησαν, που είναι 900 και έχουν συντάξεις και από άλλα ταμεία. Διατηρούν επίσης πλαφόν 3.000 ευρώ, το οποίο είναι υψηλό όταν υπάρχουν νέοι που δουλεύουν για 400 ευρώ.

Ως προς το φορολογικό, ακούμε για αύξηση της έμμεσης και άμεσης φορολογίας. Ποια θέση έχετε;

Εγώ δεν είμαι σύμφωνος να αυξάνουν οι φόροι γιατί δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι αυξάνονται παράλληλα και τα έσοδα του κράτους. Δεν αυξάνουν. Άρα προς τι η φορομπηχτική αυτή καταιγίδα, δοθέντος ότι δεν θα αποδώσει. Γι’ αυτό και οι ξένοι ζητούν κι άλλα μέτρα, προεξοφλούν ότι ένα ποσοστό των πολιτών δεν θα πληρώνει τους φόρους του.

Στα συμφωνηθέντα στο τρίτο μνημόνιο περιλαμβάνεται και η δημιουργία ενός «υπερταμείου» στο οποίο θα συμμετέχουν και ξένοι εκτός από τους Έλληνες…

Το υπερταμείο θα γίνει σίγουρα, γιατί η καθυστέρηση των ιδιωτικοποιήσεων είναι ένα λάθος από το 2009. Μια ιδιωτικοποίηση συμφέρει ακόμη και σε χαμηλό τίμημα, γιατί εκτός από το ποσόν που εισπράττει το κράτος, θα φέρει ο επενδυτής λεφτά και για την αξιοποίηση, που θα δημιουργήσει και θέσεις εργασίας. Πρέπει επίσης να βάλουμε τη μίσθωση και όχι την πώληση σαν τρόπο συναλλαγής.

Τι λέει η Ένωση Κεντρώων για τη ρύθμιση των κόκκινων δανείων, που αφορούν και τη βιωσιμότητα του τραπεζικού συστήματος;

Πιστεύω ότι αυτά τα 15 δισ. που έδωσε ο Ντράγκι προ ημερών ως μαξιλάρι, το έκανε γιατί οι τράπεζες έχουν φάει την προηγούμενη ανακεφαλαιοποίηση, έχει αυξηθεί η μαύρη τρύπα των δανείων που δεν εξυπηρετούνται και το’ δωσε ακριβώς για να μην χρειάζεται αυτή την ώρα νέα ανακεφαλαιοποίηση. Γιατί θα ήταν μεγάλη ζημιά για τη διαπραγμάτευση και την αξιολόγηση, να χρειαστεί μια νέα ανακεφαλαιοποίηση.

Να σας ρωτήσω σχετικά μ’ αυτό το παιχνίδι στον Κεντρώο και Κεντροαριστερό χώρο. Θα συνεργαστείτε με το Ποτάμι, το ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ, θα πορευτείτε μόνοι;

Εμείς είμαστε υπέρ των συνεργασιών, αλλά δεν μπορώ την Ένωση Κεντρώων -που προέκυψε από τα κατηγορώ της κοινωνίας κατά του δικομματισμού- να την συγκολλήσω με τα κόμματα που κατηγόρησα. Δεν το εγκρίνει κι ο κόσμος. Την άλλη φορά που με πήρε ο Γιώργος Παπανδρέου να με ενημερώσει για τη Σοσιαλιστική Διεθνή -που εγώ απευθύνθηκα στην Αγγλία για τη ΣΔ και αυτοί διαβίβασαν τον φάκελο στον Παπανδρέου και μου τηλεφώνησε- και το ‘μαθε ο κόσμος, είχαμε εξέγερση. Από πλευράς μας αυτό δεν έχει συνέχεια. Γι’ αυτό μέσω των δημοσκοπήσεων προσπαθούν να μας εξοντώσουν. Επειδή ούτε στον ΣΥΡΙΖΑ δίνουμε ψήφο, ούτε στις διαβουλεύσεις Ποτάμι- ΠΑΣΟΚ προσερχόμεθα, θα δεχθούμε επίθεση. Τα κυκλώματα και η ολιγαρχία ανεβάζουν τον ρόλο της Γεννηματά. Αυτή θα είναι πιστεύω που θα δώσει ψήφο στον ΣΥΡΙΖΑ τελικά. Αν έχει μια ελπίδα ο κ. Τσίπρας να παραμείνει και μετά τον Σεπτέμβριο, την βασίζει στην κ. Γεννηματά. Ο δε Θεοδωράκης έχει διαλέξει τον δρόμο προς τη ΝΔ.

Θα πορευτείτε μόνοι σας;

Δεν είμαστε μόνοι, έχουμε τη νεολαία μαζί μας και τη δύναμη του επιχειρήματος. Εμείς έχουμε απόψεις, ενώ αυτοί όλο παιγνίδια και τερτίπια κάνουν.

Το προσφυγικό έχει από μόνο του ένα δημοσιονομικό κόστος. Το ΔΝΤ το βάζει ως παράμετρο στα δημοσιονομικά μας, εσείς πώς το βλέπετε;

Και η Ευρώπη έχει βγάλει κονδύλια, τα οποία προϊόντος του χρόνου θα τα αυξήσει. Και για την Τουρκία και για την Ελλάδα, γιατί η Τουρκία έχει 2,5-3 εκατομμύρια πρόσφυγες και εμείς δηλώνουμε 60.000, και μακάρι ο αριθμός να είναι αληθινός. Ο κ. Τσίπρας επιχείρησε με το χαρτί του προσφυγικού να πετύχει κάποια επιείκεια στις διαπραγματεύσεις, κάποια πίεση στην Ευρώπη από το ΔΝΤ. Αλλά η υποκλοπή που έγινε ένωσε την ΕΕ και το ΔΝΤ έναντι της Ελλάδας. Μην ξεχνάτε ότι έγινε μία υποκλοπή.

Το αρχικό σενάριο ήταν μαζί με την αξιολόγηση να υπάρξει και μια έναρξη της διαδικασίας για τη ρύθμιση του χρέους…

Το δέχονται οι Ευρωπαίοι, αλλά ζητούν μεταρρυθμίσεις. Εμείς θέλουμε να πάρουμε τα 5,5 δισ. που συνοδεύουν την αξιολόγηση χωρίς να κάνουμε καμία μεταρρύθμιση. Και οι ξένοι τώρα λένε αντί για 5,5 να μας δώσουν 1,5 για να μας έχουν στο χέρι και να μας εκβιάζουν για τις μεταρρυθμίσεις. Πάμε για «σαλαμοποίηση» επειδή δεν μας έχουν εμπιστοσύνη και φοβούνται μη χαλαρώσουμε.

Τώρα πρέπει ο λαός στις εκλογές που θα γίνουν -γιατί πιστεύω ότι θα γίνουν γύρω στο φθινόπωρο, γιατί η κυβέρνηση δεν θα αντέξει, όταν της ζητηθεί τέταρτο μνημόνιο, γιατί θα σαλαμοποιηθεί η συμφωνία. Όταν έρθει το τρίτο στάδιο της συμφωνίας, οι ξένοι θα επιμείνουν για τέταρτο μνημόνιο, κι ο Τσίπρας δεν θα μπορέσει να το περάσει, γιατί τα μέτρα θα είναι πολύ βαρύτερα και οι ξένοι δεν θα μπορέσουν να παίξουν άλλο με την Ελλάδα- και ο χρόνος της Ελλάδας θα έχει τελειώσει. Εκεί λοιπόν, ο λαός να τιμωρήσει τους πολιτικούς που φάσκουν και αντιφάσκουν και να ψηφίσει κόμματα όπως η Ένωση Κεντρώων που ήταν πάντα με την Ευρώπη, με το ευρώ, πάντα υπέρ των μεταρρυθμίσεων- δεν είπαν ποτέ ψέματα στον λαό.