Παραβίαση της σύμβασης του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των αναπήρων στην Ελλάδα, θα αποτελέσει νέα, πιθανή περικοπή των επιδομάτων τους, είπε στο «Πρακτορείο 104,9 FM», η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κωνσταντίνα Κούνεβα, με αφορμή σχετική ερώτηση που κατέθεσε στην Κομισιόν για το ζήτημα αυτό.

«Οι περικοπές από το κουαρτέτο οδηγούν σε παραβίαση της σύμβασης, τέτοια μέτρα καθιστούν την εφαρμογή της σύμβασης του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των αναπήρων στην Ελλάδα αδύνατη και η σύμβαση θα παραμένει στα χαρτιά», τόνισε η κ. Κούνεβα, μιλώντας στην εκπομπή «Δύο στις 12». Υπογράμμισε, ότι αν υλοποιηθεί αυτή η απόφαση η ζωή των ατόμων με αναπηρία θα γίνει ακόμα χειρότερη γιατί, όπως είπε, οι περισσότεροι είναι αποκλεισμένοι από την εργασία και ζουν μόνο με τα επιδόματα.

«Ρωτάω την Κομισιόν αν το δέχεται να αναλάβει τις ευθύνες της, αν δεν το δέχεται να προτείνει να φύγει αυτή η πρόβλεψη του μνημονίου και να συνεργαστεί με την ελληνική κυβέρνηση ώστε να βρουν ισοδύναμα μέτρα», επισήμανε η κ. Κούνεβα και πρόσθεσε ότι ενδεχόμενες περικοπές θα οδηγήσουν τα άτομα με αναπηρία σε πλήρη φτωχοποίηση.

«Τα άτομα με αναπηρία είναι τα μεγαλύτερα θύματα της λιτότητας, έχουν παραβιαστεί βασικά τους δικαιώματα, κάποιοι έχουν χάσει και την πρόσβαση στην υγεία, στους καρκινοπαθείς στερούνται τα φάρμακα κάτι που κάνει πιο άνισο τον δύσκολο αγώνα τους», είπε και υπενθύμισε ότι έχει προτείνει πολλές φορές στην Κομισιόν όταν ασκούνται μέτρα λιτότητας να υπολογίζει το κοινωνικό κόστος που έχουν αυτά στους ανθρώπους και να τα εξαιρεί.