Με την τετραήμερη ραστώνη του Πάσχα των Καθολικών να αποτελεί μακρινό παρελθόν, στην κυβέρνηση ετοιμάζονται για «κατοστάρι» στα δύο ανοιχτά μέτωπα που «καίνε» το Μέγαρο Μαξίμου. Και μπορεί η σημερινή προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για τη διαπλοκή να αποτελεί μία ευχάριστη παρένθεση για το κυβερνητικό επιτελείο, ωστόσο άπαντες γνωρίζουν καλά πως το σύρσιμο της αξιολόγησης και οι δυσκολίες στη διαχείριση του προσφυγικού απειλούν να «στερέψουν» τα αποθέματα ανοχής τόσο σε επίπεδο κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ όσο και σε αυτό της κοινωνικής βάσης.

Του Νίκου Ανδριόπουλου

Ως εκ τούτου, στο Μέγαρο Μαξίμου «τρέχουν» για να κλείσουν την αξιολόγηση με επώδυνη συμφωνία μέχρι τις 15 Απριλίου. Στόχος είναι να μπει ένα τέλος στα αλλεπάλληλα σενάρια φοροσοκ που διακινούνται καθημερινά στα πρωτοσέλιδα εφημερίδων και προκαλούν μεγάλη φθορά στην κυβέρνηση, αλλά να τελειώσει και το μαρτύριο της σταγόνας με τα μέτρα που θα συμπεριληφθούν στο πακέτο της αξιολόγησης.

Στην κυβέρνηση ουδείς χαρακτηρίζει τη συμφωνία «εύπεπτη», με κυβερνητικά στελέχη να διευκρινίζουν ότι επιβαρύνσεις με κοινωνικό πρόσημο θα υπάρξουν, αλλά «δεν θα εφαρμοστούν όλοι οι φόροι που έχουν εξεταστεί και έχουν τεθεί επί τάπητος κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης». Τουναντίον, άπαντες συνομολογούν ότι θα αποτελεί μία δύσκολη, «βαριά» συμφωνία, η οποία ωστόσο θα ανοίξει τη συζήτηση για τη βιωσιμότητα του χρέους και θα προκαλέσει ένα επενδυτικό σοκ που θα μπορέσει να αντιστρέψει σε θετικό το πρόσημο της οικονομίας. Αυτό διεμήνυσε και ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς σε εκδήλωση της British American Tobacco για τη δημιουργία διαμετακομιστικού κέντρου στον Πειραιά. Δίνοντας το στίγμα του κυβερνητικού αφηγήματος που υιοθετεί το κυβερνητικό επιτελείο, ο κ. Παππάς σημείωσε ότι η ολοκλήρωση της συμφωνίας θα φέρει έκρηξη επενδύσεων, καθώς υπάρχουν σημάδια που δείχνουν ότι η οικονομία ανακάμπτει και ότι ο στόχος της ανάπτυξης είναι κοντά.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, το χρονοδιάγραμμα της αξιολόγησης έθεσε κυβερνητικός αξιωματούχος εξερχόμενος του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής, όπου εκτίμησε πως δεν θα υπερισχύσει η θέση του ΔΝΤ για μέτρα ύψους 4,5% του ΑΕΠ σε βάθος τριετίας, αλλά 3% (ήτοι 5,4 δισ. ευρώ). Σε ό,τι αφορά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, ο ίδιος κυβερνητικός παράγοντας ανέφερε ότι η διαδικασία θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι τις 15 Απριλίου, καθώς αμέσως μετά είναι προγραμματισμένη η εαρινή σύνοδος του ΔΝΤ, όπου θα αποφασιστεί και ο τρόπος συμμετοχής του Ταμείου στο πρόγραμμα. Εκεί, η κυβέρνηση διά του Ευκλείδη Τσακαλώτου θα θέσει και το θέμα της απομείωσης του χρέους, ευελπιστώντας να περάσει η άμεση έναρξη της συζήτησης, όπως ζητά και το Ταμείο έναντι των «σκληρών» στους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

«Αν κλείσει η συμφωνία για το ασφαλιστικό και το δημοσιονομικό, ουσιαστικά θα έχει κλείσει ολόκληρη η συμφωνία» επέμεινε το ίδιο στέλεχος εννοώντας προφανώς ότι θα βρεθεί συμβιβαστική λύση στα υπόλοιπα μεγάλα θέματα με κυρίαρχο αυτό των «κόκκινων» δανείων. Το πιθανότερο σενάριο για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων είναι μία «τμηματική» εξέτασή τους, με την κυβέρνηση να προσπαθεί να τα «σπρώξει» προς τη δεύτερη αξιολόγηση, το φθινόπωρο.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, ο κυβερνητικός παράγοντας παραδέχτηκε ότι υπάρχει δυσκολία στο να εξευρεθούν δημοσιονομικά μέτρα 1,8 δισ. ευρώ για να κλείσει ο λογαριασμός του 2017 και του 2018.

«Τροχάδην» με αντιρρήσεις και στο προσφυγικό

Την ίδια ώρα οι δυσκολίες στη διαχείριση του προσφυγικού έχουν πλέον μπει και εντός των πυλών του ΣΥΡΙΖΑ, όπερ κατέστη σαφές και στη χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος. Εκεί, τέσσερα μέλη της προερχόμενα από την κίνηση των «53» (Πάνος Λάμπρου, Χ. Γολέμης, Μ. Σαρρής και Μ. Υδραίος) καταψήφισαν το κείμενο της ΠΓ, με το τελευταίο να περνά κατά πλειοψηφία. Τα εν λόγω στελέχη τάχθηκαν κατά του κειμένου του κομματικού οργάνου, ζητώντας σαφέστερα διατυπωμένα ορισμένα θολά σημεία της συμφωνίας προκειμένου να μην υπάρξει καταστρατήγηση της συνθήκης της Γενεύης αλλά και των δικαιωμάτων προσφύγων και μεταναστών.

Προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η αποσυμφόρηση αρχικά της Ειδομένης και εν συνεχεία του Πειραιά, την ώρα που η κατάσταση κάθε μέρα που περνά ελλοχεύει κινδύνους για νέο «ατύχημα». Ως εκ τούτου στο μικροσκόπιο της σύσκεψης της Δευτέρας βρέθηκε και η επιτάχυνση των έργων για τη δημιουργία επιπλέον 30.000 θέσεων σε δομές υποδοχής, προκειμένου να διοχετευθούν εκεί οι πρόσφυγες. Όπως σημείωναν κυβερνητικά στελέχη τις προσεχείς ημέρες θα ενταθεί περαιτέρω η προσπάθεια ενημέρωσης των προσφύγων ότι δεν θα ανοίξουν τα σύνορα – σε αντίθεση με τις προβοκατόρικες δράσεις υπόπτων στοιχείων από ΜΚΟ και «αλληλέγγυους», με στόχο μέσα στις επόμενες 15 μέρες να έχει αδειάσει η Ειδομένη.

Παράλληλα, ήδη έχουν κατατεθεί τα πρώτα αιτήματα επανεισδοχής προς την Τουρκία και η ελληνική πλευρά περιμένει την απάντηση της γείτονος. «Στις 4 Απριλίου οφείλουμε να έχουμε εικόνα για την Τουρκία», σημείωναν κυβερνητικές πηγές.

Αιφνίδια επίσκεψη Σουλτς στο Μαξίμου

Ανεπίσημη συνάντηση με τον πρωθυπουργό είχε τη Δευτέρα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, στο πλαίσιο άτυπης επίσκεψής του στην Αθήνα, λίγο πριν αναχωρήσει για την Κύπρο.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, κατά την ανεπίσημη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου συζητήθηκαν το προσφυγικό και το Κυπριακό, ενώ έγινε και μια αναφορά σχετικά με το ζήτημα της εμπλοκής του Ευρωκοινοβουλίου στην παρακολούθηση της διαπραγμάτευσης.

Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι η εκτός προγράμματος επίσκεψη στο Μαξίμου, σε συνδυασμό με το τετ α τετ που είχε με τη Φώφη Γεννηματά προκάλεσαν συναγερμό στα δημοσιογραφικά γραφεία, καθώς ο επικεφαλής του Ευρωκοινοβουλίου είχε ταχθεί στο παρελθόν ανοιχτά υπέρ μίας κυβερνητικής συμμαχίας του ΣΥΡΙΖΑ με τις δυνάμεις της Κεντροαριστεράς, προκειμένου να «σπάσει» η συνεργασία με τους ΑΝΕΛ.

Την Τετάρτη τα σπουδαία για Μουζάλα

Εν τω μεταξύ, με τις σχέσεις ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ να μην θυμίζουν τόσο πολύ τις αγκαλιές στην πλατεία Κοραή, μετά το «μακεδονικό», ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει πιθανότατα τετ α τετ με τον Πάνο Καμμένο για τη λύση στο θέμα που εγείρει ο κυβερνητικός εταίρος για τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα. Ουδείς μπορεί να μιλήσει ανοιχτά για ρήγμα στις σχέσεις των δύο κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού, ωστόσο ρωγμές φαίνεται να υπάρχουν, καθώς οι ΑΝΕΛ επιχειρούν να καταστήσουν πιο σαφείς τις ειδοποιούς διαφορές τους από την Κουμουνδούρου.

Διπλό άδειασμα σε Μάρδα και Μπαλαούρα

Εκτός κεντρικής γραμμής χαρακτηρίστηκαν από το Μέγαρο Μαξίμου οι δηλώσεις Μάρδα για τους πρόσφυγες – επενδυτές και Μπαλαούρα για το «μακεδονικό», με το διπλό χτύπημα να επιτείνει τα δείγματα αρρυθμίας και κόπωσης στο κυβερνητικό επιτελείο. Στο Μέγαρο Μαξίμου με αυτόν τον τρόπο «άδειασαν» τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών και τον επικεφαλής της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων, προερχόμενο από τους «53».

Ωστόσο, το κλίμα φαίνεται να είναι πολύ πιο βαρύ για τον κ. Μάρδα, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορημένες πηγές πρέπει ήδη να βλέπει εαυτόν εκτός κυβερνητικού σχήματος την επομένη του επικείμενου ανασχηματισμού. Στην περίπτωσή του ενόχλησε περισσότερο η επιμονή του στην αρχική δήλωσή του, καθώς με αυτόν τον τρόπο επιμένοντας στο «φάλτσο» της Κυριακής, κατήργησε ουσιαστικά ολόκληρη τη συνθήκη της Γενεύης.