Κατακόρυφα ανεβαίνει το πολιτικό θερμόμετρο λιγότερο από δύο εικοσιτετράωρα πριν την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για τη Δικαιοσύνη και τη διαπλοκή, προμηνύοντας «πυρηνική» σύγκρουση μεταξύ της κυβέρνησης και κυρίως της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Του Νίκου Ανδριόπουλου

Ο πονοκέφαλος του προσφυγικού και οι αξιώσεις του ΔΝΤ που καθυστερούν την αξιολόγηση έχουν επί του παρόντος παραμεριστεί, αφού η πολιτική ατζέντα έχει γυρίσει στην μετωπική σύγκρουση και τα πρώτα «τροχιοδεικτικά» πυρά, τα οποία εκτοξεύθηκαν μέσα στο Σαββατοκύριακο. Μήλον της έριδος το τελευταίο 48ωρο έχουν αποτελέσει οι αποκαλύψεις του Έθνους για συνομιλίες του εκπροσώπου Τύπου της ΝΔ, Γιώργου Κουμουτσάκου με προφυλακισμένο για το φερόμενο ως κύκλωμα εκβιαστών. Στο Μέγαρο Μαξίμου ευθύς αμέσως «σήκωσαν» το θέμα, επαναφέροντας αφορμής δοθείσης και το ζήτημα των τιμολογίων της ΝΔ προς τον εκδότη της εφημερίδας Ακρόπολις, ο οποίος φέρεται επίσης να εμπλέκεται στο κύκλωμα.

Με παρέμβασή της η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη το βράδυ της Κυριακής υπογράμμισε πως το θέμα δεν αφορά μία προσωπική διένεξη μεταξύ της ίδιας και του κ. Κουμουτσάκου, «όπως επιχειρείται να παρουσιαστεί», αλλά ένα μείζον πολιτικό πρόβλημα της Νέας Δημοκρατίας.

Την ίδια ώρα από το πρωθυπουργικό γραφείο έκαναν λόγο για μείζον θέμα στο οποίο η αξιωματική αντιπολίτευση αποφεύγει να απαντήσει επί σχεδόν έναν μήνα. «Εδώ και ένα περίπου μήνα η ηγεσία της ΝΔ παριστάνει τον “κινέζο” στο μπαράζ των δημοσιευμάτων που αποκαλύπτουν την έμμισθη σχέση του κόμματος με τους κατηγορούμενους για εκβιασμούς κ.κ. Μουσσά και Μαυρίκο» αναφέρει το γραφείο του Αλέξη Τσίπρα, ενώ συστήνει στον εκπρόσωπο της ΝΔ μαζί με την αγωγή «να προσκομίσει και όλα τα τιμολόγια – τόσο αυτά που έχουν δημοσιευθεί όσο και αυτά που δεν έχουν δημοσιευθεί – και αφορούν τις έμμισθες σχέσεις της ΝΔ με τους κατηγορούμενους για την υπόθεση των εκβιαστών».

Την ίδια ώρα στο πρωθυπουργικό γραφείο όλα είναι έτοιμα για την «ιστορική», όπως τη χαρακτηρίζουν κοινοβουλευτική συνεδρίαση της Τρίτης, αφού «για πρώτη φορά ενώπιον της εθνικής αντιπροσωπείας θα αποδειχθούν οι σχέσεις διαπλοκής μεταξύ πολιτικών και μιντιακού συστήματος με ονοματεπώνυμα». Η κυβέρνηση και οι συναρμόδιοι υπουργοί (Νίκος Παρασκευόπουλος και Δημήτρης Παπαγγελόπουλος) θα προσέλθουν στη συζήτηση με οκτώ φακέλους για ισάριθμα θέματα όπως Λίστες Μπόργιανς και Λαγκάρντ, δάνεια εκδοτικών και άλλων επιχειρήσεων, σχετικές τροπολογίες, ρυθμίσεις απαλλαγής από ποινικές ευθύνες, παρεμβάσεις στο έργο της Δικαιοσύνης.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να βάλει στο μάτι του κυκλώνα κυρίως τρία πολιτικά πρόσωπα. Τον πρώην πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, τον νυν πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκο Μητσοτάκη, επιχειρώντας να διεμβολήσει τη ΝΔ στις λεπτές εσωκομματικές ισορροπίες και τέλος τον Ευάγγελο Βενιζέλο με αφορμή και τις αποκαλύψεις για τις σχέσεις του με τον κ. Βγενόπουλο.