Υπό καθεστώς ασφυκτικών πιέσεων για το προσφυγικό αλλά και την αξιολόγηση βρίσκεται το Μέγαρο Μαξίμου. Τα μηνύματα αλλά και τους φόβους του κυβερνητικού επιτελείου για τη διμέτωπη μάχη εξέπεμψε κατά την εισήγησή του στην ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας.

Του Νίκου Ανδριόπουλου

Ο χειρότερος φόβος της κυβέρνησης, που δεν είναι άλλος από τη ντε φάκτο ακύρωση της συμφωνίας μετά το μακελειό στις Βρυξέλλες, αρχίζει να δείχνει τα πρώτα ανησυχητικά σημάδια υλοποίησης. Η «ψυχρολουσία» ήρθε από την πλευρά της Πολωνίας, η οποία αν και είχε δεσμευθεί για μετεγκατάσταση 7.000 προσφύγων, «πατώντας» πάνω στο κλίμα τρόμου που έχει δημιουργηθεί αρνείται να πάρει τους πρόσφυγες. Πέραν τούτου, τα τουρκικά αιτήματα για απελευθέρωση της βίζας αλλά και το θέμα των ανοιχτών συνόρων εντός της ΕΕ, πλέον εξετάζονται σε εντελώς νέες βάσεις, καθώς αρχής γενομένης από τις χώρες του Βίζενγκραντ που είδαν το χτύπημα ως βούτυρο στο ψωμί τους, φαντάζουν όλο και πιο δύσκολο όσο πλανάται πάνω από την Ευρώπη το φάντασμα της τρομοκρατικής απειλής. »Η απάντηση σήμερα, εν μέσω προσφυγικής και οικονομικής κρίσης, πρέπει να είναι περισσότερη συνεργασία, περισσότερη Δημοκρατία, περισσότερη Ευρώπη. Κλείνοντας τα σύνορα, κλείνουμε μέσα και τον εχθρό μας» σημείωσε χαρακτηριστικά η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη.

Για αυτό το λόγο και ο Αλέξης Τσίπρας προϊδέασε την Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ πως «το βάρος της εφαρμογής της συμφωνίας είναι μπροστά μας, καθιστά απαραίτητη την ενεργοποίηση όλων των δυνάμεων προκειμένου να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε τόσο σε όσα η συμφωνία ορίζει, όσο και σε όσα προστάζει η διεθνής νομιμότητα».

Σε αυτό το δυσμενές κλίμα, συνεδριάζει σήμερα στις 11:30 για πρώτη φορά το νεοσύστατο Κυβερνητικό Συμβούλιο για την προσφυγική και μεταναστευτική πολιτική υπό τον Αλέξη Τσίπρα με στόχο την επιτάχυνση των απαιτούμενων νομοθετικών ενεργειών για την υλοποίηση της συμφωνίας. Εκεί αναμένεται να «κλειδώσουν» οι νομοθετικές πρωτοβουλίες για την επίλυση ζητημάτων που σχετίζονται με την προσφυγική κρίση με διαδικασίες «fast track». Στο μικροσκόπιο του Συμβουλίου θα βρεθεί τόσο η αναβάθμιση του χαρτοφυλακίου Μετανάστευσης σε ξεχωριστό υπουργείο με δύο γραμματείες (πρώτης υποδοχής και χορήγησης ασύλου), όσο και το χρονοδιάγραμμα για τα εν εξελίξει έργα και δράσεις.

Την ίδια ώρα στο εσωτερικό μέτωπο της διαχείρισης των προσφύγων, στόχος παραμένει η εκκένωση τόσο της Ειδομένης όσο και του λιμανιού του Πειραιά και η μεταφορά των ανθρώπων σε έτοιμες δομές και κέντρα φιλοξενίας. Κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν πως όσο καθυστερεί η υλοποίηση της συμφωνίας η κατάσταση στα κέντρα προσωρινής διαμονής και στα hotspots, θα γίνεται όλο και πιο δύσκολα διαχειρίσιμη.Οι αυξανόμενες αντιδράσεις των προσφύγων, ειδικά στην Ειδομένη, έχουν θορυβήσει την κυβέρνηση, καθώς όπως τονίζεται από αρμόδιες πηγές «πρέπει να αποφευχθεί πάση θυσία ένα ατύχημα».

Στάση αναμονής τηρείται για τον περιορισμό των προσφυγικών ροών, μετά και τη δέσμευση του γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ πως η κατάσταση θα βελτιωθεί αισθητά από το τέλος του μήνα που θα τεθεί και σε πλήρη εφαρμογή το επιχειρησιακό πλάνο της Συμμαχίας. Ο Αλέξης Τσίπρας στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε μαζί του το βράδυ της Τρίτης τόνισε σε έντονο ύφος πως μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αποτελέσματα, καθώς οι ροές αντί να μειώνονται αυξάνονται. Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής συνομιλίας ο πρωθυπουργός υπογράμμισε την ανάγκη να τηρήσει η γειτονική χώρα τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει και στο πλαίσιο της συμφωνίας για την ενεργοποίηση του ΝΑΤΟ αλλά και τους όρους της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας. Ο πρωθυπουργός σύμφωνα με πληροφορίες θα συνεχίσει τον κύκλο επαφών με ηγέτες κρατών μελών της ΕΕ και με Ευρωπαίους αξιωματούχους προκειμένου να αυξηθούν οι πιέσεις προς την Άγκυρα, αλλά και να διασφαλιστεί ότι δεν θα ακυρωθεί από νέες μονομερείς ενέργειες η συμφωνίας της Συνόδου Κορυφής.

Με το μισό πόδι εκτός το ΔΝΤ

Παράλληλα στο έτερο ανοιχτό μέτωπο της διαπραγμάτευσης όλα δείχνουν πως το μείζον διακύβευμα, το οποίο ξεφεύγει από τα ελληνικά σύνορα και αποτελεί πλέον ευρωπαϊκό θέμα, είναι η παραμονή ή μη του ΔΝΤ στο πρόγραμμα. Οι πληροφορίες που θέλουν το Ταμείο να επιμένει σε εξωπραγματικές απαιτήσεις και βαθύ «μαχαίρι» στις συντάξεις επιβεβαιώνονται, με την Ουάσιγκτον να αποτελεί το μεγαλύτερο αγκάθι για το κλείσιμο της αξιολόγησης.

Ο Αλέξης Τσίπρας ενώπιον της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαίωσε την ύπαρξη «κοινού εδάφους» κυβέρνησης και ευρωπαϊκών θεσμών, επαναλαμβάνοντας πως η κυβέρνηση δεσμεύεται να υλοποιήσει στο ακέραιο της συμφωνία του καλοκαιριού με στόχο την προστασία των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων. Υπογράμμισε ωστόσο ότι «δεν θα κάνει τίποτα περισσότερο», με την «καμπάνα» να χτυπά για τις κύριες συντάξεις, τις οποίες τόνισε εκ νέου ότι θα προστατεύσει.

Των «καρφιών» Τσίπρα προς το ΔΝΤ είχε προηγηθεί νέα σφοδρή επίθεση από τον γγ Δημοσιονομικής Πολιτικής Φραγκίσκου Κουτεντάκη, ο οποίος αποκάλυψε πως το Ταμείο έθεσε θέμα καθυστέρησης καταβολής συντάξεων προκειμένου να εξοφληθούν τα τοκοχρεολύσια, επαναφέροντας ουσιαστικά το «φάντασμα» του καλοκαιριού του 2015 στο προσκήνιο.

Πέραν τούτου, κατηγόρησε το Ταμείο ότι χωρίς να έχει ξεκαθαρίσει εάν θέλει να μείνει εντός του προγράμματος, με τη στάση του αυτή προκαλεί μια κατάσταση «καταστροφικής αβεβαιότητας» στην οικονομία, κάνοντας μάλιστα λόγο για στοιχεία που επικαλείται το ΔΝΤ τα οποία είναι γεμάτα ανακρίβειες.