Η διαδικασία ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων, στο πλαίσιο του δεύτερου χρηματοδοτικού πακέτου, βρίσκεται σε προωθημένο στάδιο και αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί τις δύο πρώτες εβδομάδες του Οκτωβρίου τόνισε σε συνέντευξη τύπου ο υπουργός οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος.

Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλος οι δανειακές ανάγκες του Σεπτεμβρίου θα καλυφθούν κανονικά και η εκταμίευση της 6ης δόσης δεν επηρεάζεται από τις εξελίξεις γύρω από το νέο δάνειο.

Ο υπουργός οικονομικών τόνισε παράλληλα ότι η συμφωνία με την Φινλανδία τελεί υπό την έγκριση της ευρωζώνης και τα νομικά προβλήματα που υπάρχουν με την εφαρμογή της απόφασης της συνόδου κορυφής της 21ης Ιουλίου μας ξαναγυρίζουν στην αφετηρία της απόφασης.

Δεν πρόκειται να γίνει καμιά αλλαγή στο νέο σύστημα των αποδείξεων. Το λάθος που έγινε με τις επιστροφές είναι ακριβό και στοίχισε στον προϋπολογισμό 900 εκατ. ευρώ.

Οι εισπρακτικοί στόχοι του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων δεν αλλάζουν. Μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου θα πρέπει να προστεθούν στα 400 εκατ. του ΟΤΕ άλλα 1,3 δισ. ευρώ, ενώ μέχρι το τέλος του έτους οι συνολικές εισπράξεις από ιδιωτικοποιήσεις θα πρέπει να φθάσουν τα 5 δισ. ευρώ.

Η εφαρμογή του μεσοπρόθεσμού προγράμματος απαιτεί κόπο και απόλυτη διαφάνεια. Μπορεί να δοθεί έμφαση σε αποκρατικοποιήσεις που δεν επηρεάζονται από το χρηματιστήριο.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να ανακοπεί η ύφεση η οποία φέτος θα κινηθεί άνω του 4,5% και να αλλάξει το κλίμα για την ελληνική οικονομία. «Δεν υιοθετώ πάντως προβλέψεις για ύφεση 5,3%», τόνισε ο κ. Βενιζέλος.

Εάν εφαρμοστούν όλα τα μέτρα που έχουν ψηφιστεί θα είμαστε στους στόχους μας ή έστω εξαιρετικά κοντά στους στόχους μας. Σ’ αυτή την περίπτωση δεν θα υπάρξει η αναγκαιότητα νέων μέτρων.

«Δεν πρέπει να πάρουμε νέα μέτρα, ο κόσμος δεν αντέχει νέα μέτρα αλλά εφαρμόζοντας όσα έχουν ήδη ψηφιστεί μπορούμε να πετύχουμε τους στόχους μας» είπε ο Βενιζέλος.

Με δεδομένη την άφιξη της τρόικας ο υπουργός είπε ότι θα γίνει συζήτηση και όχι διαπραγμάτευση σε ό,τι αφορά την επίπτωση της βαθύτερης ύφεσης στους στόχους του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού σχεδίου.

Όπως εξήγησε η πρόβλεψη για έλλειμμα 7,6% του ΑΕΠ φέτος, δεν ήταν μόνο ελληνική αλλά την συνυπέγραψε και η τρόικα. Το βάθος της ύφεσης στο 3,9% του ΑΕΠ που έχει προβλεφθεί αποτελεί επίσης πρόβλεψη και της τρόικας.

Για όλους αυτούς τους λόγους, πριν αλλάξει οποιοσδήποτε δημοσιονομικός στόχος θα πρέπει να συζητηθούν με τους ελεγκτές της ΕΕ, ΔΝΤ και ΕΚΤ οι αιτίες των αποκλίσεων, πριν γίνει νέα διαπραγμάτευση για νέα μέτρα.