Σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού κινείται η κυβέρνηση για την υλοποίηση της συμφωνίας για το προσφυγικό, στη βαριά σκιά του τρομοκρατικού χτυπήματος στην καρδιά των Βρυξελλών.

Του Νίκου Ανδριόπουλου

Στην κυβέρνηση εμφανίζονται καθησυχαστικοί για το ενδεχόμενο ενός χτυπήματος στη χώρα, σημειώνοντας ότι «δεν υπάρχει λόγος αυξημένης ανησυχίας». Το τρομοκρατικό χτύπημα πάντως οδήγησε στην εσπευσμένη σύσκεψη στο Μαξίμου του πρωθυπουργού με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Τόσκα και τον Εθνικής Άμυνας, Πάνο Καμμένο. Πληροφορίες αναφέρουν ότι όλες οι αρμόδιες Αρχές βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού, ενώ αλλεπάλληλες ήταν οι συσκέψεις και σε επιχειρησιακό επίπεδο παρουσία και της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών. Ως εκ τούτου αποφασίστηκε να αυξηθούν όλα τα μέτρα ασφαλείας σε αεροδρόμια, μετρό, λιμάνια, γραφεία επιχειρήσεων γαλλικών και ισραηλινών συμφερόντων και πρεσβείες.

Έντονη είναι η ανησυχία στο Μέγαρο Μαξίμου για τα «ακροδεξιά» και ξενοφοβικά ρεφλέξ που φαίνεται πως ενεργοποεί το νέο μακελειό, καθώς η μία μετά την άλλη, χώρες μέλη της ΕΕ ρέπουν προς τη λογική των κλειστών συνόρων και την αύξηση των συνοριακών ελέγχων. Ο φόβος έγκειται στην εθελοντική βάση του προγράμματος μετεγκατάστασης, το οποίο είναι προγραμματισμένο να αρχίσει σε λίγα 24ωρα, καθώς αυξάνονται οι φωνές που απορρίπτουν τη βάση της συμφωνίας εντός της ΕΕ. «Η Ευρώπη θα πρέπει να αντισταθεί στον φόβο που δημιουργούν αυτά τα τυφλά χτυπήματα και να στραφεί σε μία άλλη πολιτική. Περιμένουμε ότι η Ευρώπη θα αντιμετωπίσει με νηφαλιότητα και ψυχραιμία αυτό το νέο τρομοκρατικό χτύπημα» σημείωσε χαρακτηριστικά η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη.

Την ίδια ώρα, στην κυβέρνηση εμφανίζονται ιδιαίτερα ενοχλημένοι από τη στάση της Τουρκίας, καθώς όπως φαίνεται και από τις αυξανόμενες προσφυγικές ροές στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, η Άγκυρα δείχνει να μην συμμορφώνεται με τη δέσμευση για μείωση αν όχι ανακοπή των ροών. Αυτό το μήνυμα μεταβίβασε ο Αλέξης Τσίπρας στη συνομιλία που είχε με τη Γερμανίδα Καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ το πρωί της Τρίτης, από την οποία ζήτησε κλιμάκωση των διεθνών πιέσεων προς την Τουρκία. «Ακόμα δεν έχουμε δει μείωση των ροών» σημείωσε χαρακτηριστικά στην κα. Μέρκελ ο Αλέξης Τσίπρας. Αντίστοιχες πρωτοβουλίες από την πλευρά του πρωθυπουργού αναμένονται εντός των επόμενων 24ώρων, με τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ αλλά και την Ολλανδική προεδρία της ΕΕ.

Τα δύο θέματα που έχουν βάλει φωτιά στο Μαξίμου είναι αφενός η μείωση των προσφυγικών ροών, η οποία είναι στο χέρι της Τουρκίας και αφετέρου η επίσπευση της διαδικασίας χορήγησης ασύλου. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η εν λόγω διαδικασία, η οποία θα γίνεται για κάθε άτομο ξεχωριστά με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο ώστε να μην υπάρξουν άλλα «παρατράγουδα» από τον ΟΗΕ, εκτιμάται κατά προσέγγιση ότι θα διαρκεί δέκα ημέρες. Ο σχεδιασμός αυτός ωστόσο παραμένει στον αέρα αφού μένει να αποδειχθεί επί του πρακτέου. Για το θέμα αυτό αναμένονται οι πάνω από 2.000 ειδικοί από χώρες της ΕΕ, οι οποίοι θα αναλάβουν να συνδράμουν στο έργο της χορήγησης ασύλου εντός των επόμενων ημερών.

Την ίδια ώρα που οι ροές συνεχίζουν αδιάκοπα, αγώνας δρόμου δίνεται για να εκκενωθούν τα νησιά και το λιμάνι του Πειραιά και να μεταφερθούν πρόσφυγες και μετανάστες σε hotspots, ενώ στόχος είναι η εκκένωση και της Ειδομένης εντός εικοσαημέρου. Ο σχεδιασμός πλέον της κυβέρνησης αναπροσαρμόζεται, καθώς εκφράζονται φόβοι για αυξημένο εγκλωβισμό ανθρώπων ένεκα των καθυστερήσεων υλοποίησης της συμφωνίας. «Είμαστε υποχρεωμένοι για να μην βρεθούμε και πάλι προ εκπλήξεων, να είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε και αριθμό, παραπάνω από αυτά που προβλέπουμε» είπε χαρακτηριστικά η κα Γεροβασίλη.

Εν τω μεταξύ, την Πέμπτη αναμένεται να συνεδριάσει για πρώτη φορά το νεοσύστατο Κυβερνητικό Συμβούλιο για την προσφυγική και μεταναστευτική πολιτική υπό τον Αλέξη Τσίπρα, το οποίο αναμένεται να επικυρώσει νομοθετικές πρωτοβουλίες για την επίλυση ζητημάτων που σχετίζονται με την προσφυγική κρίση με διαδικασίες «fast track». Στο μικροσκόπιο του Συμβουλίου θα βρεθεί τόσο η αναβάθμιση του χαρτοφυλακίου Μετανάστευσης σε ξεχωριστό υπουργείο με δύο γραμματείες (πρώτης υποδοχής και χορήγησης ασύλου), όσο και το χρονοδιάγραμμα για τα εν εξελίξει έργα και δράσεις.

Τέλος, επιβεβλημένο κρίθηκε από τον πρωθυπουργό κατόπιν τηλεφωνικής συνομιλίας και με τον κ. Μητσοτάκη, να αναβληθεί για την Τρίτη η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για τη διαφάνεια και τη διαπλοκή, καθώς θα έστελνε ένα τελείως λάθος μήνυμα την ώρα που ολόκληρη η Ευρώπη συγκλονίζεται από την κοινή τρομοκρατική απειλή, οι πολιτικοί αρχηγοί να συγκρούονται στην εθνική αντιπροσωπεία.