Την κεφαλή του Γιάννη Μουζάλα επί πίνακι εδώ και τώρα ζητά η ΝΔ, μετά την αναφορά του στον όρο «Μακεδονία» για την πΓΔΜ. Στο γαλάζιο στρατόπεδο καταλογίζουν στον κ. Μουζάλα ότι αποκάλεσε δημόσια τα Σκόπια ως «Μακεδονία», ενισχύοντας έτσι τις πολιτικές θέσεις της γείτονος σε μία τόσο κρίσιμη διπλωματική συγκυρία. Συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη υπογράμμιζαν το βράδυ της Τρίτης πως η αποστροφή του λόγου του κ. Μουζάλα δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη, ούτε να ανασκευαστεί από διευκρινίσεις, καθώς «είναι ενδεικτική της ελαφρότητας με την οποία αντιμετωπίζει μείζονα εθνικά θέματα η κυβέρνηση».

Η αποστροφή του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στις τάξεις των βουλευτών και των στελεχών της ΝΔ. Ο Απόστολος Τζιτζικώστας έκανε λόγο για «τραγικό και επιζήμιο, εθνικό ατόπημα». Μέσω Twitter σχολίασε την αναφορά Μουζάλα και ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Άδωνις Γεωργιάδης ο οποίος σε ανάρτηση που έκανε, έγραψε χαρακτηριστικά: «Είναι δυνατόν υπουργός της Ελληνικής Κυβερνήσεως να αποκαλεί τα Σκόπια Μακεδονία; Χωρίς αιδώ; Πόσο πιο χαμηλά πια;».

Στη Συγγρού αναμένεται να κλιμακώσουν τις πιέσεις για την παραίτηση του κ Μουζάλα, στοχεύοντας ουσιαστικά στον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα και τις λεπτές ισορροπίες που φαίνεται πως σχηματίζονται με τον κυβερνητικό εταίρο των Ανεξαρτήτων Ελλήνων για το θέμα.

Την ίδια ώρα καθεστώς παράλυσης και τρικυμίας καταλογίζει η ΝΔ στην κυβέρνηση, κατηγορώντας την πως μετατρέπει την Ελλάδα σε «χώρα – καταυλισμό». Στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης η ένταση του κλίματος ανησυχίας για τις καταιγιστικές εξελίξεις στο μέτωπο του προσφυγικού, μετά και το χάος που δημιουργήθηκε από την πρωτοβουλία προσφύγων να περάσουν τα σύνορα με την πΓΔΜ, ανεβάζουν έτι περαιτέρω τα αντιπολιτευτικά ντεσιμπέλ, απομακρύνοντας και άλλο την «εθνική γραμμή» του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την Ειδομένη, την οποία επισκέφθηκε το πρωί της Τρίτης, κατηγόρησε την κυβέρνηση για πλήρη απουσία, απυθύνοντας έκκληση για οργανωμένο σχέδιο εκκένωσης της περιοχής από τους πρόσφυγες, γιατί, όπως είπε, και με την αλλαγή των καιρικών συνθηκών μπορεί να δημιουργηθεί εκεί μία εν δυνάμει υγειονομική βόμβα. Προς επίρρωση των λεγομένων του ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωσε πως «συνάντησα έναν μόνο κρατικό λειτουργό, έναν γιατρό του ΚΕΕΛΠΝΟ και τίποτα παραπάνω».

Οι τραγικές εικόνες με τις οποίες βρέθηκε αντιμέτωπος ο κ. Μητσοτάκης στην Ειδομένη, σήμαναν συναγερμό στη ΝΔ για έκτακτη συνεδρίαση της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσεως του κόμματος το απόγευμα της Τρίτης.

Η Συγγρού, υιοθετώντας ανοιχτά πλέον τη σκληρή ρητορική της «σαμαρικής πτέρυγας» χαρακτηρίζει «κολαστήριο» την Ειδομένη και επιρρίπτει ευθύνες στον ίδιο τον πρωθυπουργό, σημειώνοντας ότι συνυπέγραψε το κλείσιμο των συνόρων, ενώ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «παραμένει αμήχανη και πλήρως αναποτελεσματική, χωρίς συγκροτημένη αποτρεπτική πολιτική και χωρίς κανένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης». Στην ΝΔ επαναλαμβάνουν τον χαρακτηρισμό «ανίκανος» για τον Αλέξη Τσίπρα, αποδίδοντάς του το γεγονός δεν έχει προχωρήσει η συνεργασία Ε.Ε. – Τουρκίας, αλλά και ότι η Άγκυρα δεν εφαρμόζει τη συμφωνία επανεισδοχής.

«Σταχυολογώντας» τις δημόσιες τοποθετήσεις συναρμόδιων υπουργών, στη ΝΔ εκτιμούν ότι η κυβέρνηση έχει εγκλωβιστεί απαθής μεταξύ των αντικρουόμενων συμφερόντων ΕΕ και Τουρκίας και προσπαθεί να διαχειριστεί επικοινωνιακά τον επερχόμενο εγκλωβισμό εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων στην ελληνική επικράτεια.

«Η εκεί εφιαλτική κατάσταση είναι το όνειδος μιας παντελώς ακατάλληλης Κυβέρνησης. Ανίκανης να δώσει λύση σε οποιοδήποτε πρόβλημα. Αποδεικνύεται πως δεν προστατεύει ούτε τα σύνορα, ούτε τους πρόσφυγες και μετανάστες, ούτε και την ασφάλεια της χώρας και των Ελλήνων πολιτών. Έχει μετατρέψει την Ελλάδα σε χώρα – καταυλισμό. Η Νέα Δημοκρατία συνιστά στον κ. Τσίπρα και τους υπουργούς του, να βγουν από την ασφάλεια των γραφείων τους και να δουν στην Ειδομένη τη θλιβερή πραγματικότητα της ανεπάρκειάς τους για την οποία είναι ήδη υπόλογοι», προσθέτει η Συγγρού και συμπληρώνει ότι η Ελλάδα δεν αντέχει άλλο, καθώς ξεπέρασε τα όριά της.