Το πρώτο αποφασιστικό βήμα για τις συγχωνεύσεις οργανισμών στον ευρύτερο δημόσιο τομέα κάνει η κυβέρνηση με το σχέδιο αναδιοργάνωσης της ΕΡΤ, το οποίο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το κλείσιμο της ΕΤ1, τη συγχώνευση των περιφερειακών σταθμών και τη μείωση προσωπικού με στόχο από το 2012 να εξοικονομηθούν τουλάχιστον 8,3 εκατ. ευρώ.

Το τελικό σχέδιο, το οποίο αποτέλεσε ένα από τα βασικά θέματα της χθεσινής ευρείας κυβερνητικής σύσκεψης, θα παρουσιάσει σήμερα σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος.

Όπως αναφέρεται στην εφημερίδα το Έθνος, το σχέδιο το οποίο επεξεργάστηκε ο κ. Μόσιαλος, προβλέπει τη διατήρηση δύο τηλεοπτικών συχνοτήτων, της ΝΕΤ και της ΕΤ3, το κλείσιμο της ΕΤ1 αλλά και των ψηφιακών καναλιών ΣΙΝΕ/ΣΠΟΡΤ, τη συγχώνευση των 19 περιφερειακών σταθμών σε εννέα (9), τη διακοπή της έκδοσης της Ραδιοτηλεόρασης, τη μείωση προσωπικού λόγω συνταξιοδοτήσεων και λήξης συμβάσεων ορισμένου χρόνου, ενώ θα προχωρήσει και η αξιολόγηση του προσωπικού.

Κεντρικοί στόχοι της αναδιοργάνωσης της ΕΡΤ ΑΕ είναι:

– Δημόσια και όχι κυβερνητική/κρατική ραδιοτηλεόραση. Προβλέπεται η σύσταση ανεξάρτητης επιτροπής για το μοντέλο διακυβέρνησης της ΕΡΤ που θα αφορά στη μετατροπή της από κρατική σε δημόσια τηλεόραση.
– Αποκομματικοποιημένη, ανεξάρτητη και με διαφάνεια στη λειτουργία.
– Τηλεόραση ανταγωνιστική, βασισμένη στους Έλληνες δημιουργούς και παραγωγούς.
– Βασικός ακόμη στόχος αποτελεί η ποιοτική αναβάθμιση του προγράμματος της δημόσιας τηλεόρασης εστιασμένη σε δύο πόλους:
– ΝΕΤ (αναβάθμιση και εδραίωση του ρόλου της ως ενημερωτικού, ψυχαγωγικού τηλεοπτικού σταθμού).
– ΕΤ3 (αναβάθμισή της σε πανελλαδικό περιφερειακό κανάλι με έμφαση στον πολιτισμό, την ψυχαγωγία και τον αθλητισμό).
Διευκρινίζεται πως οι συχνότητες της ΕΤ1 και ΣΙΝΕ/ΣΠΟΡΤ δεν διατίθενται προς πώληση και παραμένουν στην ιδιοκτησία της ΕΡΤ ΑΕ.

Το σχέδιο προβλέπει ακόμη την καταγραφή και αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας της ΕΡΤ. Συγκεκριμένα, θα προχωρήσει η άμεση διάθεση στο ελληνικό Δημόσιο, μέσω του υπουργείου Οικονομικών, προς αξιοποίηση οικοπέδου στην Περαία Θεσσαλονίκης, παραχώρηση του μεγαλύτερου μέρους των κτιριακών εγκαταστάσεων στην Κατεχάκη σε φορείς του Δημοσίου με συμβολικό τίμημα.

Εκτιμάται ότι από το 2012 θα υπάρξει εξοικονόμηση 8,3 εκατ. ευρώ λόγω καλύτερης διαχείρισης, τα οποία θα αυξηθούν από τις εξοικονομήσεις λόγω των συγχωνεύσεων προγραμμάτων και τη μείωση προσωπικού λόγω συνταξιοδοτήσεων και λήξης συμβάσεων ορισμένου χρόνου.


Επενδύσεις

Ακόμη, προβλέπεται η προώθηση επενδυτικού προγράμματος 48 εκατ. ευρώ, την περίοδο 2011-14, εκ των οποίων τα 38 εκατ. ευρώ θα διατεθούν σε ψηφιακές επενδύσεις, ενώ θα υπάρξει μείωση μετοχικού κεφαλαίου της ΕΡΤ, ώστε το 2012 να παρουσιάσει κερδοφορία και να αποδώσει φόρους στο ελληνικό Δημόσιο.

Το σχέδιο για την αναδιοργάνωση της ΕΡΤ εγκρίθηκε χθες στην ευρεία κυβερνητική επιτροπή, με τους περισσότερους υπουργούς να συμφωνούν στο νέο πλαίσιο λειτουργίας της δημόσιας τηλεόρασης. Επιφυλάξεις για τη συρρίκνωση βασικών λειτουργιών της ΕΡΤ εξέφρασε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δ. Ρέππας.

Οι αλλαγές
Η αναβάθμιση της ποιότητας των προγραμμάτων της ΕΡΤ είναι από τους βασικούς στόχους του σχεδίου αναδιοργάνωσης. Προς την κατεύθυνση αυτή, στο ΠΡΙΣΜΑ θα δοθεί έμφαση στα άτομα με αναπηρία και στον εμπλουτισμό του προγράμματός του, μέσα από συμπράξεις με ιδιωτικά τηλεοπτικά κανάλια. Για το ΕRΤ WORLD, θα υπάρξει αναβάθμιση της ποιότητάς του με έμφαση στον πολιτιστικό, ψυχαγωγικό και εκπαιδευτικό χαρακτήρα, κυρίως για τους Έλληνες του εξωτερικού.

Προβλέπεται ακόμη η ένταξη ποιοτικών προγραμμάτων της ΕΤ1 και ΣΙΝΕ/ΣΠΟΡΤ στη ΝΕΤ και ΕΤ3, με έμφαση σε παιδικά προγράμματα, ποιοτικές ελληνικές παραγωγές, ντοκιμαντέρ και εκπομπές λόγου. Προβλέπεται ακόμη η αναβάθμιση των ραδιοφωνικών σταθμών της ΝΕΤ105,8, του 3ου Προγράμματος και της ΕΡΑσπορ.

Στο πλαίσιο των περικοπών, προβλέπεται η Κατάργηση των ΙΟΜ (Ινστιτούτο Οπτικοακουστικών Μέσων) και ΕΟΑ (Εθνικό Οπτικοακουστικό Αρχείο) και η ενσωμάτωση των δραστηριοτήτων τους στη Διεύθυνση Μουσείου και Αρχείων της ΕΡΤ, με εξοικονόμηση 1,2 εκατ. ευρώ περίπου.

Όσον αφορά το ανθρώπινο δυναμικό της Ραδιοτηλεόρασης θα αξιοποιηθεί στη Γενική Διεύθυνση Πολυμέσων, που αναμένεται να καταστεί ο 3ος πυλώνας της ΕΡΤ. Οι 19 περιφερειακοί σταθμοί συγχωνεύονται διοικητικά σε 9 και διαμορφώνεται ενιαίο περιφερειακό πρόγραμμα, ώστε να συγκροτηθεί ένα πλέγμα ισχυρών Περιφερειακών Σταθμών με ενιαίο πλαίσιο προγράμματος, τοπικά χαρακτηριστικά και αναβάθμιση της ποιότητάς τους.

Οι 3 ραδιοφωνικοί σταθμοί της Θεσσαλονίκης συγχωνεύονται σε 1, ενώ καταργούνται 15 από τους 20 πομπούς στα μεσαία και διατήρηση 5 απ’ αυτούς για εθνικούς λόγους. Τέλος, προβλέπεται η ενίσχυση της εγχώριας κινηματογραφικής παραγωγής κατά 1,5% από το ανταποδοτικό τέλος και η δημιουργία ανεξάρτητης επιτροπής για τη διάθεση αυτού του ποσού, ενώ θα τεθεί πλαφόν στο κόστος των εξωτερικών παραγωγών.