Σε 1-2 εβδομάδες βλέπει να ομαλοποιείται η κατάσταση με τους πρόσφυγες στην Ειδομένη ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, αποκλείοντας το ενδεχόμενο βίαιης επέμβασης.

Μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα Mega» ανέφερε ότι ήδη υπάρχουν κάποιοι πρόσφυγες που γυρνάνε προς τα πίσω, αλλά και κάποιοι που πάνε το βράδυ στους καταυλισμούς για να κοιμηθούν και το πρωί επιστρέφουν στην Ειδομένη.

Στόχος της κυβέρνησης, όπως εξήγησε, είναι να πειστούν οι πρόσφυγες ότι η βαλκανική οδός έχει κλείσει, με ευθύνη χωρών που βρίσκονται στα βόρεια, και ότι θα πρέπει να ακολουθήσουν τις οδηγίες των ελληνικών αρχών να πάνε στους κοντινούς καταυλισμούς, όπου θα έχουν τη στοιχειώδη στέγη και τροφή μέχρι να ξεκαθαριστεί η κατάσταση.

«Δεν είναι εύκολη η κατάσταση εκεί. Υπάρχει πολύς κόσμος. Εμείς έχουμε υποδομές σε ένα κορδόνι καταυλισμών γύρω στα 15-20 χιλιόμετρα παραπίσω. Μιλάω για Χέρσο, για Πολύκαστρο, για Διαβατά. Πρέπει να τους πείσουμε αυτούς τους ανθρώπους και φυσικά το να τους πείσουμε δεν γίνεται με δακρυγόνα. Το 50% είναι γυναίκες και παιδιά. Με βίαιο τρόπο δεν γίνεται και δεν θέλουμε και θα είναι απάνθρωπο», είπε ο κ. Τόσκας.

«Στο λιμάνι του Πειραιά προσπαθούσαμε χθες επί 5 ώρες να επιβιβάσουμε κόσμο για να τους πάμε σε καταυλισμό στον ‘Αγιο Ανδρέα. Δεν ήθελαν να μπουν στα λεωφορεία, γιατί ήθελαν να πάνε στην Ειδομένη. Δεν είναι ενημερωμένοι,υπάρχουν και τα διάφορα κυκλώματα…» είπε.

Ο κ. Τόσκας αποκάλυψε ότι από τον Γενάρη έχουν συλληφθεί 68 διακινητές, ενώ σε ότι αφορά τις ροές από την Τουρκία είπε ότι συνεχίζονται, εκτιμώντας ότι η ‘Αγκυρα «προσπαθεί να διαπραγματευτεί μέχρι την επόμενη Σύνοδο κορυφής». Υπογράμμισε ότι δεν έχουν δημιουργηθεί νέοι διάδρομοι, ούτε μέσω Αλβανίας ούτε μέσω Ιταλίας, και συμπλήρωσε: «Απλά η Αλβανία μπήκε και αυτή στη νοοτροπία των χωρών εκείνων που μαζί με την Αυστρία πρωτοστατούν να φτιάξουν μια διαφορετική Ευρώπη που δεν σέβεται και δεν υπολογίζει».

Για την επιχείρηση του ΝΑΤΟ, είπε ότι έχει αρχίσει, αλλά δεν έχει ολοκληρωθεί η εφαρμογή της. «Θα δούμε μόλις ολοκληρωθεί η εφαρμογή τι αποτελέσματα θα έχει» ανέφερε.