«Περιμένουμε να δούμε τι θα μας φέρει από τις Βρυξέλλες ο Τσίπρας». Με αυτή τη φράση στη Νέα Δημοκρατία τηρούν στάση αναμονής ενόψει της τριμερούς με Γερμανία και Τουρκία αλλά και της έκτακτης Συνόδου Κορυφής στην πρωτεύουσα του Βελγίου.

Συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη εμφανίζονται ιδιαιτέρως επιφυλακτικοί στις συνομιλίες τους για τα αποτελέσματα της Συνόδου, την ώρα που αυξάνονται τα δημοσιεύματα που προαναγγέλλουν μετατροπή ολόκληρης της χώρας σε ένα μεγάλο hotspot.

Τις αμφιβολίες για την ικανότητα της κυβέρνησης να διαχειριστεί το φλέγον ζήτημα είχε υπογραμμίσει εξάλλου και ο ίδιος ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου, παρά τη μίνιμουμ συμφωνία που επετεύχθη, τονίζοντας πως διατηρεί «έντονες επιφυλάξεις του για το κατά πόσο ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνηση μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των καιρών».

Την ίδια ώρα έντονος είναι ο εκνευρισμός στη ΝΔ και για την νέα «διχαστική» όπως χαρακτηρίζεται επίθεση του Αλέξη Τσίπρα με αφορμή το προσφυγικό. Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον πρωθυπουργό, κατηγορώντας τον για προσπάθεια κατασκευής μίας τεχνητής γραμμής σύγκρουσης. «Ο “ανθρωπισμός” (δικός του) και η “ακροδεξιά” (όλοι οι άλλοι). Προφανώς για τον κ. Τσίπρα ανθρωπισμός είναι οι δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που περιφέρονται ανά την Ελλάδα πεινασμένοι, διψασμένοι και αβοήθητοι. Ενώ, κατά τον κ. Τσίπρα, “ακροδεξιά” είναι η αναγκαία φύλαξη των συνόρων της πατρίδας και η αυτονόητη διαμονή των παράτυπων μεταναστών σε κλειστούς χώρους για λόγους δημόσιας ασφάλειας. Δεν καταλαβαίνει ο κ. Τσίπρας ότι η πολιτική “αφύλακτα σύνορα – ξέφραγο αμπέλι”, είναι ακριβώς εκείνη που φτιάχνει τις “Χρυσές Αυγές” της Ελλάδας και της Ευρώπης;» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στη Συγγρού παράλληλα επισημαίνουν την εικόνα παράλυσης του κρατικού μηχανισμού ένεκα των διαρκώς αυξανόμενων προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών. Πρόθεση του κ. Μητσοτάκη είναι να συνεχίσει τις πιέσεις για τα κλειστά κέντρα προαναχωρησιακής φιλοξενίας, καθώς η εικόνα πλημμυρίδας προσφύγων σε όλο το μήκος του οδικού δικτύου και την Ειδομένη εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους και για το τουριστικό προϊόν, το οποίο όπως τονίζει σε συνεργάτες του πρέπει να διαφυλαχθεί ως κόρη οφθαλμού στις οριακές οικονομικές συνθήκες που επικρατούν.

Πληροφορίες από τη γαλάζια παράταξη αναφέρουν πως όλο το επιτελείο του κ. Μητσοτάκη θα βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού κατά τη διάρκεια της κρίσιμης Συνόδου, με τον πρόεδρο του κόμματος να έχει απευθείας ενημέρωση από τις Βρυξέλλες.

Την ίδια ώρα έντονος προβληματισμός επικρατεί στη ΝΔ για τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας στην υπόθεση Τσατάνη και την εμπλοκή του υπουργού Δημήτρη Παπαγγελόπουλου. Στη Συγγρού «βλέπουν» προσπάθεια της κυβέρνησης για ποδηγέτηση της Δικαιοσύνης, τονίζοντας πως «η επίκληση της μόνιμης δικαιολογίας περί “διαπλοκής” μόνον ως ομολογία πράξεων ωμής κατάργησης της διάκρισης των εξουσιών ακούγεται».

Ως εκ τούτου, η ΝΔ ζητά την άμεση σύγκλιση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας προκειμένου η κυβέρνηση να δώσει σαφείς απαντήσεις για τις «προσπάθειες χειραγώγησης και τρομοκράτησης της Δικαιοσύνης».