Στη βαριά σκιά των δηλώσεων Φίκο για θυσία της Ελλάδας ώστε να «διασωθεί» η Ευρώπη, της δραματικής έκκλησης Μουζάλα για εφαρμογή των συμφωνηθέντων ώστε να αποσυμφορηθεί η κατάσταση στο προσφυγικό και τα τουρκικά «τερτίπια» στις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ, περνά σήμερα στις 10 το πρωί το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.

Του Νίκου Ανδριόπουλου

Στο επίκεντρο των συζητήσεων με τον Αλέξη Τσίπρα θα βρεθεί το προσφυγικό ενόψει της Συνόδου ΕΕ- Τουρκίας την προσεχή Δευτέρα. Ο Πολωνός αξιωματούχος θα μεταφέρει στον Έλληνα πρωθυπουργό το κλίμα και τις προθέσεις των χωρών που έχουν κλείσει τα σύνορά τους, προκειμένου να χαραχτεί η γραμμή που θα ακολουθηθεί στη Σύνοδο. Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να θέσει επί τάπητος το πλαίσιο των προτάσεων με τις οποίες προτίθεται να προσέλθει στις Βρυξέλλες, αφού πρώτα υπάρξει σχετική συμφωνία στο Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών της Παρασκευής.

Τα μηνύματά του προς την Ευρώπη έστειλε ο πρωθυπουργός με τη συνέντευξη στην ιταλική Corriere dela Sera, τονίζοντας ότι «διεκδικούμε να κατανεμηθεί δίκαια μεταξύ των κρατών μελών της η ευθύνη σε ό,τι αφορά μία κρίση που μας υπερβαίνει. Πρέπει να προχωρήσουμε σε μία απόφαση, η οποία να είναι δεσμευτική για όλους και από όλους, που να αφορά την υποχρεωτική, δίκαιη κατανομή των ροών σε όλα τα κράτη της ΕΕ, ανάλογα, τονίζω, με τη δυνατότητα του καθενός».

Οι πέντε πυλώνες των ελληνικών θέσεων είναι η δέσμευση για δίκαιη και αναλογική κατανομή βαρών, η επιτάχυνση της μετεγκατάστασης των προσφύγων, η καθιέρωση μηχανισμού επανεγκατάστασης από την Τουρκία το συντομότερο δυνατόν, ο αποκλεισμός μονομερών ενεργειών από χώρες της Ε.Ε., αλλά και η δέσμευση για άμεση παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας προς την Ελλάδα. Πέραν τούτου, σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός αναμένεται να θέσει και το θέμα των οικονομικών κυρώσεων για τις χώρες που δεν συμμορφώνονται με τις κοινοτικές αποφάσεις.

Αναδίπλωση για το βέτο προς άγραν συναίνεσης

Υπενθυμίζεται ότι το σενάριο του βέτο συντηρείται μεν αλλά απομακρύνεται μετά τη σφοδρή αντίδραση της ΝΔ και της Ένωσης Κεντρώων. Για το θέμα η κυβερνητική εκπρόσωπος σημείωσε μεν πως «θα χρησιμοποιηθούν όλα τα εργαλεία», επισημαίνοντας δε ότι «έχουμε πει ότι η Ελλάδα θα φτάσει μέχρι και να μπλοκάρει κάποιες αποφάσεις. Η σκέψη είναι η εξής: Μπλοκάρω αποφάσεις που επιβαρύνουν όλη την Ευρώπη και επιβαρύνουν και χώρες, οι οποίες διάκεινται φιλικά και υποστηρικτικά προς τη χώρα μας». Με τον τρόπο αυτό στο Μαξίμου επιχειρούν να υποβαθμίσουν τα ζητήματα που διχάζουν τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου, προτάσσοντας την επιτακτική ανάγκη για κοινό ανακοινωθέν στο Συμβούλιο της Παρασκευής και εθνική γραμμή ενόψει της Συνόδου.

Το action plan της κυβέρνησης αλλά και όλα τα τελευταία δεδομένα από το μέτωπο του προσφυγικού και την έκτακτη βοήθεια που εγκρίνεται από την Κομισιόν, θα φέρει στο τραπέζι του υπουργικού συμβουλίου το μεσημέρι της Πέμπτης ο Αλέξης Τσίπρας. Αντίστοιχη ενημέρωση και κινητοποίηση θα ζητήσει στην έκτακτη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ την Κυριακή πριν τη Σύνοδο.

Αγωνία για το κουαρτέτο

Την ίδια ώρα το βλέμμα του Μεγάρου Μαξίμου με τις υποχωρήσεις στη διαπραγμάτευση να πλησιάζουν σε… απαράβατο σημείο, βρίσκεται παράλληλα και στις εξελίξεις στο μέτωπο της αξιολόγησης, η καρδιά των οποίων χτυπά στο δείπνο του κουαρτέτου στις Βρυξέλλες. Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο γεγονός ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί είναι έτοιμοι να επιστρέψουν για την αξιολόγηση και μοναδικό πρόσκομμα είναι η αδιαλλαξία του Ταμείου. Το πιθανότερο πάντως είναι σύμφωνα με πληροφορίες η τελική λύση να αναζητηθεί σε επίπεδο κορυφής μεταξύ Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, Κλάους Ρέγκλινγκ, Μάριο Ντράγκι και Κριστίν Λαγκάρντ. Ενδόμυχος πόθος του Μεγάρου Μαξίμου είναι στο δείπνο μεταξύ Πολ Τόμσεν, Ντέλια Βελκουλέσκου, Ντέκλαν Κοστέλο, Ράσμους Ρέφερ και Νίκολα Τζιαμαρόλι να επιβεβαιωθεί η… αποπομπή του ΔΝΤ από το ευρωπαϊκό έδαφος, ενδεχόμενο το οποίο πάντως συγκεντρώνει πολύ μικρές πιθανότητες.

«Είμαι βέβαιος ότι θα καταλήξουμε σε συμφωνία. Θεωρώ, επίσης, ότι θα συμμετέχει και το ΔΝΤ. Στο τέλος, εάν κλείσει η αξιολόγηση, το Eurogroup έχει δεσμευθεί να συζητήσει πρόσθετη ελάφρυνση χρέους, όχι ένα κούρεμα, αλλά πρόσθετη ελάφρυνση χρέους» σημείωσε ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ.

Ενδεικτική της ανησυχίας στην κυβέρνηση που επιμένει σε επιστροφή του κουαρτέτου μέχρι τις 10 Μαρτίου είναι η αιχμηρή τοποθέτηση του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, στην Επιτροπή Οικονομικών του Ευρωκοινοβουλίου. Ο υπουργός Οικονομικών, υπογραμμίζοντας σε δραματικούς τόνους ότι «δεν έχουμε άπλετο χρόνο», τόνισε πως διακυβεύεται η επιτυχία του ελληνικού προγράμματος λόγω των καθυστερήσεων με ευθύνη κυρίως του ΔΝΤ που επιμένει σε οριζόντιες περικοπές στις συντάξεις, παρά το γεγονός ότι οι στόχοι μέχρι το 2018 πιάνονται και τα οικονομικά στοιχεία είναι σαφώς ευνοϊκότερα από τις αρχικές προβλέψεις της συμφωνίας.