«Ζούμε την μεγαλύτερη προσφυγική κρίση, την μεγαλύτερη μετακίνηση πληθυσμών, μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Έχουμε να κάνουμε με ένα πρόβλημα που ξεπερνάει τις δυνατότητες μιας χώρας και μιας κυβέρνησης. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δείχνει να μην μπορεί να το αντιμετωπίσει. Δεν θα μπορούσαμε να είμαστε έτοιμοι για τόσο μεγάλες ροές» τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό «Star» και τον δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου και πρόσθεσε: «Ζητούσαμε από το Μάρτιο του 2015 να έρθει η ΕΕ σε συνεννόηση με την Τουρκία. Άδικη η κριτική που δέχεται η Μέρκελ και δεν λαμβάνει υπόψιν τις πραγματικές συνθήκες. Η δύση έχει ευθύνη για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή. Διαλύθηκαν ολόκληρες χώρες από τους πολέμους. Πρέπει να δούμε τις πραγματικές αιτίες αυτής της κρίσης».

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως: «με βάση όλα αυτά, είναι αστείο να λέμε πως φταίνε οι δηλώσεις της Τασίας Χριστοδουλοπούλου. Που το μόνο που είχε πει έιναι πως δεν γίνεται να βυθίζουμε τις βάρκες και πως πρέπει να υπάρχει μια ασφαλής δίοδος» και συμπλήρωσε: «Υπάρχει ένας μεγάλος φάκελος. Ο φάκελος Φαρμακονήσι. Έχει έρθει και στη Βουλή. Είναι μια ανοιχτή υπόθεση. Δεν θέλω να ξύσω πληγές. Άλλο να έρχονται δέκα βάρκες την εβδομάδα και άλλο 20 την ημέρα γεμάτες κόσμο. Αναπόφευκτο λόγο γεωγραφίας να δεχθεί η Ελλάδα όλες αυτές τις ροές. Παραποιήθηκαν προεκλογικά οι δηλώσεις μου για μια ύπαρξη θαλασσίων συνόρων. Στη θάλασσα δεν μπορείς να βάλεις φράκτες και συρματοπλέγματα. Αυτό είχα πει, αλλά τώρα δεν έχουμε προεκλογική περίοδο. Μη γυρνάμε σε αυτά».

Σε ότι αφορά την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως: «Είδαμε και πάθαμε να δεχθεί η άλλη πλευρά την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο. Ας μην λέμε λοιπόν ότι αυτή ήταν μια πρόταση του Ερντογάν. Δεν ήμασταν αντίθετοι στην συμμετοχή της Frontex αλλά καθυστέρησε να ανταποκριθεί και όταν το έκανε ήταν μόνο στο 1/3 των αιτημάτων που έκανε η Ελλάδα. Αν δεν συνεργαστεί η Τουρκία δεν θα υπάρχει μείωση των ροών. Πρέπει να σταματήσει ο στιγματισμός της χώρας μας ως μια χώρας που δεν μπορεί να υπερασπιστεί τα σύνορά της και να μας απειλούν με έξοδο από την Σέγκεν που κάτι τέτοιο θα σήμαινε πως η Ελλάδα θα έμπαινε στο περιθώριο. Είναι μια κουβέντα που δεν κάνει καλό στον τουρισμό».