Στη βαριά σκιά της μετωπικής σύγκρουσης με την κυβέρνηση για τη διαπλοκή που συμπιέζει τα λιγοστά ψίγματα συναίνεσης για το μείζον θέμα του προσφυγικού, στη Νέα Δημοκρατία ετοιμάζονται πυρετωδώς για τις προτάσεις που θα καταθέσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών.

Στη Συγγρού μπροστά στην εικόνα πλήρους παράλυσης και τις εκρηκτικές διαστάσεις που λαμβάνει το θέμα υπογραμμίζουν την ανάγκη άμεσης Σύγκλησης του Συμβουλίου υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Όλες οι καταιγιστικές εξελίξεις θα τεθούν επί τάπητος στη διευρυμένη συνεδρίαση της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσεως της ΝΔ, που θα πραγματοποιηθεί το πρωί στις 9.30 στα γραφεία του κόμματος, υπό την προεδρία του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη. Εκεί θα επιχειρηθεί να αποκρυσταλλωθούν οι θέσεις με τις οποίες θα περάσει το κατώφλι του Προεδρικού Μεγάρου ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Οι θέσεις τις οποίες έχει προτάξει μέχρι στιγμής ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι οι εξής:

-Να σταματήσει η ασύδοτη μετακίνηση μεταναστών μέσα στην ελληνική επικράτεια.

-Να δημιουργηθούν όχι μόνον ανοιχτοί φυλασσόμενοι χώροι, αλλά και κλειστού τύπου χώροι προσωρινής διαμονής για τους πρόσφυγες και τους παράτυπους μετανάστες αντίστοιχα.

-Να ενισχυθεί με όλους τους τρόπους η δράση του Λιμενικού Σώματος.

-Να αναληφθούν δράσεις ενημέρωσης της παγκόσμιας κοινής γνώμης ώστε να «αναδειχθεί» η σημερινή πραγματικότητα.

Στο μικροσκόπιο αναμένεται να βρεθεί και το ενδεχόμενο βέτο που κραδαίνει ο Αλέξης Τσίπρας ενόψει της Συνόδου της 7ης Μαρτίου. Στο γαλάζιο επιτελείο εκτιμούν ότι η σκλήρυνση της θέσης του πρωθυπουργού δεν αποδίδεται τόσο σε διπλωματικούς λόγους όσο σε εσωτερικής κατανάλωσης. Συγκεκριμένα, πίσω από την απειλή βέτο βλέπουν την προσπάθεια του κ. Τσίπρα να ταυτιστεί με την αγανακτισμένη από τους λάθος χειρισμούς της ΕΕ κοινή γνώμη, να δημιουργηθεί μία εικόνα του πρωθυπουργού που «βάλλεται πανταχόθεν και πορεύεται μονάχος» και εκφράζουν φόβους για νέους «τσαμπουκάδες» που εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους περαιτέρω απομόνωσης για τη χώρα. Την διάχυτη αυτή αντίληψη στη Συγγρού συμπύκνωσε στις δηλώσεις του από την Κύπρο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος για μία ακόμη φορά υπογράμμισε την έλλειψη εμπιστοσύνης που υπάρχει στο πρόσωπο του πρωθυπουργού.

Πάντως, δεδομένης της πολεμικής που έχει δημιουργηθεί στο πολιτικό σκηνικό, στη Συγγρού δεν τρέφουν ιδιαίτερες ελπίδες για το επερχόμενο Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, μάλλον το αντίθετο. Δεδομένο είναι ωστόσο ότι ΝΔ, Δημοκρατική Συμπαράταξη και Ποτάμι θα προσέλθουν σε σύμπνοια, όπως αποφασίστηκε στο Συνέδριο του Ποταμιού μετά την επίθεση «φιλίας» από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί φέρονται σύμφωνα με πληροφορίες να συμφώνησαν ότι δεν θα πρέπει να δώσουν πλήρη ελευθερία κινήσεων στον πρωθυπουργό για τη Σύνοδο, ζυγίζοντας τις κόκκινες γραμμές που θα θέσουν.

Την ίδια ώρα πάντως στη Συγγρού, αν και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει καταστήσει σαφές πως ξορκίζει τις εκλογές και θέλει τον απαιτούμενο χρόνο ώστε να προετοιμάσει σε κυβερνητικό επίπεδο τη Νέα Δημοκρατία, με ορόσημα την κατάρτιση του προγράμματος και το Συνέδριο του Απριλίου, δεν αποκλείουν έκτακτες πολιτικές εξελίξεις. Δεδομένου πως ξεκόβουν κάθε σενάριο για οικουμενικά σχήματα, αυτές ερμηνεύονται σε πρόωρες κάλπες. Δεν είναι λίγοι αυτοί που εκτιμούν ότι πίσω από το πολυεπίπεδο σκηνικό σύγκρουσης που στήνει εντός και εκτός των συνόρων η κυβέρνηση, βρίσκεται μία προεκλογική προεργασία του Αλέξη Τσίπρα ενόψει μίας «ηρωικής εξόδου» με στόχο να ναρκοθετήσει το έδαφος για μία «δεξιά παρένθεση».

Παράλληλα, ενώ οι σχεδιασμοί του κ. Μητσοτάκη σκοντάφτουν στην πραγματικότητα της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, με ενδιαφέρον αναμένεται η στάση που θα τηρήσουν στελέχη της Νέας Δημοκρατίας μπροστά στον διαφαινόμενο παραγκωνισμό τους από τη διαδικασία κατάρτισης του κυβερνητικού προγράμματος, που έρχεται ως αποτέλεσμα των 698 βιογραφικών που έφτασαν στη Συγγρού μετά την ανοιχτή πρόσκληση της ηγεσίας.