Σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας των δημοκρατικών κομμάτων με τη συμμετοχή οπωσδήποτε του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ, «για να μην πέσουμε στον γκρεμό», προτείνει η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά, με συνέντευξή της στο «Έθνος της Κυριακής».

Όπως εξηγεί, «μια τέτοια κυβέρνηση θα έχει την ισχύ και την αξιοπιστία να βελτιώσει δύσκολους όρους του μνημονίου, να συμφωνήσει νέα απομείωση και αναδιάρθρωση του χρέους και να υλοποιήσει αλλαγές και μεταρρυθμίσεις στο κράτος, το πολιτικό σύστημα, το παραγωγικό μοντέλο και το κοινωνικό κράτος».

Για το προσφυγικό, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δηλώνει ότι δεν εμπιστεύεται την κυβέρνηση, καθώς «δεν μπορεί πλέον να το αντιμετωπίσει εδώ που έχει φέρει τα πράγματα» και σημειώνει ότι ζήτησε τη σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών για να υπάρξει άμεσα «συντονισμένη και αποφασιστική δράση, με εθνική συνεννόηση μεταξύ των κομμάτων και κινητοποίηση όλων των δυνάμεων που διαθέτουμε ως έθνος, ώστε να μην καταλήξει αυτή η κρίση σε εθνική τραγωδία».

Για τα επόμενα βήματα συνεννόησης με το Ποτάμι, η κ. Γεννηματά τονίζει ότι στόχος είναι η διαμόρφωση ενός ισχυρού κεντροαριστερού πόλου εξουσίας «με αυτόνομο ρόλο και αυτοδύναμη στρατηγική, διακριτά πολιτικά οριοθετημένος από τον δήθεν αριστερό λαϊκισμό και τις παρωχημένες ιδεοληψίες του, αλλά και τις συντηρητικές, νεοφιλελεύθερες βαλκανικού τύπου και εξίσου αναποτελεσματικές πολιτικές που εκπροσωπεί η ΝΔ».