Τη θέσπιση Κώδικα Δεοντολογίας των μελών του κοινοβουλίου πρότεινε ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Κοινοβουλευτικής Δεοντολογίας.

Σύμφωνα με τον προτεινόμενο κώδικα, οι βουλευτές οφείλουν:

  • Να ασκούν τα καθήκοντά τους υπεύθυνα, με ακεραιότητα, ανιδιοτέλεια, αντικειμενικότητα και ειλικρίνεια.
  • Να ενεργούν αποκλειστικά υπέρ του δημοσίου συμφέροντος και να μην λαμβάνουν, ούτε να επιδιώκουν να λάβουν άμεσα ή έμμεσα οικονομικά οφέλη υπέρ των ιδίων ή υπέρ τρίτων προσώπων.
  • Να απέχουν, κατά την άσκηση του νομοθετικού έργου, από χαριστικές ή άλλες ευνοϊκές ρυθμίσεις σεβόμενοι απόλυτα τις αρχές και τα μέσα καλής νομοθέτησης.
  • Να σέβονται και να τηρούν τους κανόνες εχεμύθειας και εμπιστευτικότητας για θέματα για τα οποία έλαβαν γνώση κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, τηρουμένης της αρχής του ανοικτού χαρακτήρα και της διαφάνειας που διέπουν τα θεσμικά όργανα και τις διαδικασίες.
  • Να απέχουν από τη χρησιμοποίηση ή την επίκληση της βουλευτικής τους ιδιότητας, προκειμένου να εξυπηρετηθούν, διευκολυνθούν ή ευνοηθούν έναντι άλλων προσώπων ή από τις αρχές και τις δημόσιες υπηρεσίες.
  • Να προβαίνουν σε ορθή και συνετή χρήση και διαχείριση των μέσων και των παροχών που η Βουλή των Ελλήνων θέτει στη διάθεση τους για την απρόσκοπτη άσκηση του έργου τους, αποκλειστικά για την εκπλήρωση των κοινοβουλευτικών τους καθηκόντων.
  • Να μην ανέχονται με τη στάση τους, να μην υποκινούν άλλους και να μην υιοθετούν οι ίδιοι βίαιες συμπεριφορές έναντι άλλων προσώπων ή ρητορική μίσους, εντός και εκτός του κοινοβουλίου.
  • Να προάγουν με το λόγο, τις πράξεις και εν γένει το κοινοβουλευτικό έργο τους, την αρχή της ισότητας, των ίσων ευκαιριών και της μη διάκρισης λόγω φύλου, ηλικίας, αναπηρίας, φυλετικής ή εθνικής καταγωγής, θρησκείας, πολιτικών πεποιθήσεων ή σεξουαλικού προσανατολισμού.

Στον προτεινόμενο Κώδικα προβλέπονται επίσης πειθαρχικά μέτρα, όπως η ανάκληση στην τάξη, η μομφή, ο αποκλεισμός από συνεδριάσεις και η περικοπή της μηνιαίας αποζημίωσης του βουλευτή, τα οποία με απόφαση του προέδρου της Βουλής θα μπορούν να αναρτώνται στο δικτυακό τόπο της Βουλής.

Υπηρεσία για την αντιμετώπιση συκοφαντικών δημοσιευμάτων εναντίον βουλευτών πρότεινε ο Τασούλας

Στο περιστατικό της σύλληψης ανθρώπων του Τύπου για εκβιασμό, αναφέρθηκε στην τοποθέτησή του ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Τασούλας. Ο κ. Τασούλας, είπε ότι «οι συλληφθέντες για εκβίαση είναι εκείνοι που πριν δυο χρόνια παρουσίασαν μια πλαστή λίστα, με ονόματα 174 βουλευτών υποστηρίζοντας ψευδώς ότι είχαν βγάλει μεγάλα ποσά στο εξωτερικό. Τόνισε ότι, η συκοφαντία είναι πράξη εξ’ ίσου ντροπιαστική με τη διαφθορά, και ζήτησε, παράλληλα με τον κώδικα δεοντολογίας να δημιουργηθεί υπηρεσία της Βουλής, με καθήκον την απαξίωση και την ανασκευή δημοσιευμάτων κατά βουλευτών «που αποδεικνύονται συκοφαντικά».

Επιφυλάξεις για τον Κώδικα Δεοντολογίας από Χρυσή Αυγή και ΚΚΕ

«Αόριστο γενικόλογο και ατελή», χαρακτήρισε τον κώδικα ο εισηγητής του Λαϊκού Συνδέσμου, Χρυσή Αυγή, Χρήστος Παππάς, και υποστήριξε ότι ορισμένες διατυπώσεις μπορούν να οδηγήσουν στον περιορισμό των πολιτικών ελευθεριών μελών του Κοινοβουλίου.

Από την πλευρά του, ο εισηγητής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος, Γεώργιος Λαμπρούλης, διατύπωσε την άποψη, ότι οι περισσότερες από τις προβλέψεις του προτεινόμενου κώδικα δεοντολογίας, ρυθμίζονται από τους ισχύοντες νόμους ή τον κανονισμό της Βουλής και ότι ο κανονισμός είναι «ευχολόγιο που δεν λύνει ζητήματα».

Υπέρ της θεσμοθέτησης κώδικα δεοντολογίας τάχθηκε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Αντώνης Συρίγος, και τόνισε ότι πρόκειται περισσότερο για τρόπο συνεννόησης και συμπεριφοράς, ενώ ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, είπε ότι «ένας κώδικας δεοντολογίας, είναι κώδικας αυτοδέσμευσης και δεν χρειάζονται ούτε ποινικές ούτε και διοικητικούς τύπου προεκτάσεις»

«Πρέπει να δούμε πως συνδέεται ο κώδικας με το “πόθεν έσχες” και άλλα θέματα που ελέγχονται μέσω εσωτερικών διαδικασιών της Βουλής, ώστε να μην υπάρχει επικάλυψη», υποστήριξε ο εισηγητής του Ποταμιού, Χάρης Θεοχάρης.

Η Επιτροπή αποφάσισε, μετά από εισήγηση του προέδρου η συζήτηση για τον κώδικα δεοντολογίας, να συνεχιστεί την ερχόμενη Δευτέρα, στις 5.00 το απόγευμα, σε κοινή συνεδρίαση της Επιτροπής Κοινοβουλευτικής Δεοντολογίας, με την Επιτροπή Κανονισμού της Βουλής, όπου και θα κατατεθούν αναλυτικά οι απόψεις των κομμάτων.