Να «στριμώξει στα σχοινιά» του ρινγκ της διαφάνειας και της πάταξης της διαφθοράς τη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη επιχειρεί η κυβέρνηση, με αφορμή τις αποκαλύψεις για την υπόθεση της λίστας Μπόργιανς.

Του Νίκου Ανδριόπουλου

Οι επικρατούσες εισηγήσεις που δέχεται ο πρωθυπουργός φτάνουν μέχρι και τις παρυφές της Εξεταστικής Επιτροπής, με ένα τέτοιο ενδεχόμενο ωστόσο να μην έχει αποφασιστεί ακόμα, καθώς στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι το προσεχές διάστημα θα υπάρξουν και νέες αποκαλύψεις για το διπλωματικό παρασκήνιο και τα πρόσωπα πίσω από τη μη παραλαβή της λίστας των Ελλήνων καταθετών στη UBS από την κυβέρνηση Σαμαρά.

Μόνο τυχαία δεν πρέπει να θεωρείται ωστόσο η πρόταση των Ανεξαρτήτων Ελλήνων για Εξεταστική Επιτροπή, η οποία θα διερευνήσει τυχόν ποινικές ευθύνες του Αντώνη Σαμαρά και του Ευάγγελου Βενιζέλου από ενδεχόμενη ζημιά του Ελληνικού Κράτους, με αφορμή τον τρόπο που χειρίστηκαν την υπόθεση της λίστας Μπόργιανς. «Την ώρα που υποχρεώνατε τον Ελληνικό λαό σε θυσίες, κρύβατε εσκεμμένα τους φοροφυγαδες. Το θέμα δεν είναι πλέον πολιτικό αλλά χρήζει ποινικής διερεύνησης από την δικαιοσύνη» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Β. Κόκκαλης.

Ως εκ τούτου, δεδομένο είναι ότι μετά το καθεστώς ανομίας του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου, η κυβέρνηση εισάγει στην επικοινωνιακή ρητορική για το ηθικό της πλεονέκτημα και την υπόθεση που παίρνει διαστάσεις χιονοστοιβάδας.

Το «άρξατε πυρ» σήμανε ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το παράλληλο πρόγραμμα, στο οποίο εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη για τις λίστες, «τις οποίες αρνούνταν να πάρει η προηγούμενη κυβέρνηση ή της ξεχνούσε στα συρτάρια της». Κατ’ αυτόν τον τρόπο ο πρωθυπουργός κλιμακώνει τις πιέσεις στον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ταυτίζοντάς τον με την προηγούμενη κυβέρνηση.

Την ίδια ώρα συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα διέγνωσαν τη δυσχερή θέση στην οποία φέρεται να ήλθε ο κ. Μητσοτάκης στη δευτερολογία του, αφού επέλεξε να μην απαντήσει στα όσα κατήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας, τηρώντας αποστάσεις ασφαλείας από τον πρώην πρωθυπουργό. Κάτι τέτοιο εκτιμάται στο κυβερνητικό επιτελείο πως μπορεί να προκαλέσει σημαντικά προβλήματα στην αξιωματική αντιπολίτευση, καθώς θα απελευθερώσει τις αντίρροπες δυνάμεις εντός της ΝΔ, ενεργοποιώντας τα αντανακλαστικά του λεγόμενου «σαμαρικού» μπλοκ που θα επιμείνει στην πλήρη υπεράσπιση των χειρισμών της προηγούμενης κυβέρνησης.