Θετικά αποτιμάται από την κυβέρνηση η πρώτη ημέρα του ταξιδιού του Αλέξη Τσίπρα στις Βρυξέλλες και της συνάντησης με τον επικεφαλής της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Από την ελληνική αποστολή ωστόσο χαμηλώνουν τον πήχη για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής για το προσφυγικό, δεδομένου ότι δεν θα προηγηθούν η τριμερής μεταξύ Τσίπρα – Μέρκελ – Νταβούτογλου και η μίνι Σύνοδος των 10 παρουσία και του Τούρκου πρωθυπουργού μετά το τρομοκρατικό χτύπημα.

Του Νίκου Ανδριόπουλου

Έκδηλη ήταν η απογοήτευση στο επιτελείο του πρωθυπουργού μετά τη ματαίωση των κρίσιμων συναντήσεων παρουσία της Τουρκίας, με την ελληνική πλευρά να εκτιμά ότι το μομέντουμ ήταν σαφώς υπέρ των ελληνικών θέσεων και τους Ευρωπαίους ηγέτες να εμφανίζονται σχεδόν ομόφωνα έτοιμοι να ασκήσουν ισχυρές πιέσεις στην Άγκυρα για υλοποίηση της συμφωνίας του Δεκεμβρίου. Διπλωματικές πηγές αναφέρουν χαρακτηριστικά πως στη Σύνοδο των 11, η οποία είχε προγραμματιστεί για λίγες ώρες πριν την έναρκη της Συνόδου Κορυφής, θα τίθονταν επί τάπητος σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο, η υλοποίηση του πακέτου μέτρων που είχαν συμφωνηθεί κατά τη Σύνοδο Κορυφής με την Τουρκία τον περασμένο Δεκέμβριο, καθώς και οι δυνατότητες περιορισμού του αριθμού των προσφύγων από τη γείτονα χώρα που εξακολουθεί να παραμένει σε δραματικά επίπεδα.

Ενδεικτική της χαμένης ευκαιρίας είναι, όπως τονίζουν συνεργάτες του πρωθυπουργού, η σαφής αναγνώριση από τον Ζ.Κ. Γιούνκερ των προσπαθειών της Ελλάδας να αντιμετωπίσει το προσφυγικό/μεταναστευτικό, ο οποίος υποδέχθηκε τον Αλέξη Τσίπρα λέγοντας «κάνετε καλή δουλειά με την προσφυγική κρίση, συνεχίστε».

Στη μεταξύ τους συζήτηση οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι η διαχείριση του προσφυγικού απαιτεί συνολική και συντονισμένη συνεργασία των χωρών μελών της ΕΕ, καθώς επίσης και ότι είναι αναγκαίο να αποφευχθούν μονομερείς ενέργειες. Επισημάνθηκε επίσης ο κομβικός ρόλος που έχει η στενή συνεργασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία, στην αποτελεσματική αλλά και ανθρωπιστική διαχείριση των προσφυγικών ροών. Παράλληλα η ελληνική κυβέρνηση, επικαλούμενη και το γεγονός ότι έχει ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των Eυρωπαίων για τα hot spot, αλλά και έχοντας στη φαρέτρα της την πλήρη στήριξη του Μέρκελ, Γιούνκερ και Τουσκ θα ζητήσει να σταματήσει η συζήτηση περί κλεισίματος των συνόρων και απομόνωσης της Ελλάδας, με την έξοδο από τη Σένγκεν.

Πηγές από το Μαξίμου αναφέρουν ότι συζητήθηκε η ανάγκη να ενισχυθεί τον επόμενο χρόνο η βοήθεια που δέχεται η Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Ένωση -για τις ανάγκες της διάσωσης, φιλοξενίας και καταγραφής των προσφύγων.

Το μεσημέρι της Πέμπτης πάντως, ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει συνάντηση μεταξύ άλλων και με τον Τσέχο ομόλογό του Μπ. Σομπότκα, ο οποίος εντάσσεται στο γκρουπ όσων ζητούν να κλείσουν τα σύνορα με την Ελλάδα.

Από τη συζήτηση των δύο ανδρών δεν διέφυγε και το θέμα της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, για την οποία συμφώνησαν ότι πρέπει να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας στον επικεφαλής της Κομισιόν ότι η Αθήνα προτίθεται να υλοποιήσει στο ακέραιο τις δεσμεύσεις της, έθεσε το θέμα της στάσης του ΔΝΤ και ιδιαίτερα των δηλώσεων Τόμσεν, ζητώντας μεσολάβηση προκειμένου να προχωρήσει χωρίς καθυστερήσεις η διαπραγμάτευση. “Εμείς υλοποιούμε τη συμφωνία, να κάνουν και οι θεσμοί το ίδιο” είναι το μήνυμα που κομίζει ο Έλληνας πρωθυπουργός, ο οποίος θα θέσει το θέμα και στις επαφές που θα έχει στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής.

Το Tweet του Τσίπρα πριν από τη Σύνοδο

«Στο Συμβούλιο κορυφής εκπροσωπούμε με υπερηφάνεια την Ευρώπη του ανθρωπισμού, που έσωσε ένα εκατ. ζωές το 2015», δήλωσε με ανάρτηση στο διαδίκτυο ο πρωθυπουργός Α. Τσίπρας μετά τη συνάντηση του με τον Ζ.Κ.Γιουνκέρ.

«Εκπροσωπούμε την Ελλάδα που αγκαλιάζει τους κατατρεγμένους του πολέμου, εκπροσωπούμε τους νησιώτες που σώζουν παιδιά με αυταπάρνηση. Για αυτές τις αξίες συζητήσαμε απόψε με τον πρόεδρο της Ευρ. Επιτροπής, Ζ.Κ. Γιούνκερ και αυτές θα υπερασπιστούμε, αύριο και μεθαύριο, όταν θα συζητάμε στο Συμβούλιο, την Ευρωπαϊκή απάντηση στο προσφυγικό πρόβλημα» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.