Να βάλει φρένο στις σκληρές θέσεις του ΔΝΤ για το Ασφαλιστικό και το δημοσιονομικό όπως εκφράστηκαν από τον Πολ Τόμσεν, είναι βασικός στόχος της κυβέρνησης στις συναντήσεις που θα έχει ο πρωθυπουργός στις Βρυξέλλες.

Ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνάντηση που θα έχει με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ την Τετάρτη στις Βρυξέλλες θα επιχειρήσει να πείσει για την ανάγκη αποδοχής ρυθμίσεων που δεν θα προκαλέσουν κοινωνική αναταραχή στη χώρα και προσβλέπει στην επικράτηση απόψεων που στηρίζει η Κομισιόν και η ΕΚΤ, ώστε η αξιολόγηση να ολοκληρωθεί χωρίς καθυστερήσεις.

Ημερομηνία – σταθμός είναι η 7η Μαρτίου, ημέρα κατά την οποία το Eurogroup θα συνεδριάσει σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων.

Σε αυτό το πλαίσιο, στο επίκεντρο της συνάντησης με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ αναμένεται να τεθεί το ζήτημα του Ασφαλιστικού, που είναι το βασικό αγκάθι της αξιολόγησης, καθώς και η επιστροφή του κουαρτέτου για την ολοκλήρωση της διαδικασίας το συντομότερο.

Η κυβέρνηση εκφράζει αισιοδοξία ότι η ηγεσία των θεσμών θα επιστρέψει στην Αθήνα την ερχόμενη εβδομάδα, πιθανότατα την προσεχή Δευτέρα, ενώ έστειλε το μήνυμα ότι δεν πρόκειται να κάνει ούτε ένα βήμα πίσω από τη συμφωνία του καλοκαιριού.

Η κυβέρνηση έχει τη βάσιμη υποψία και την ελπίδα ότι οι θεσμοί θα επιστρέψουν το συντομότερο δυνατό, όπως είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη από το βήμα της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.

«Το χρονοδιάγραμμα, που είχε τεθεί εξ’ αρχής, προέβλεπε αυτές τις ημέρες και για περίπου δέκα ημέρες να λείψουν οι θεσμοί, μετά την πρώτη τους επίσκεψη και στη συνέχεια να έρθουν και να εργαστούμε περίπου για δύο εβδομάδες. Μέχρι στιγμής, το χρονοδιάγραμμα αυτό έχει τηρηθεί. Έχουμε  βάσιμη ελπίδα, ότι θα επιστρέψουν εντός των χρονικών πλαισίων των συμφωνηθέντων. Δεν είμαστε σε θέση να το πούμε αυτό και να το καθορίσουμε ακριβώς πότε, πιστεύουμε, όμως, ότι θα είναι σύντομο το χρονικό διάστημα. Και αυτό, ξέρετε, δεν το πιστεύουμε επειδή θέλουμε να το πιστεύουμε, αλλά επειδή έχει διατυπωθεί και από την Κομισιόν και από ευρωπαίους ηγέτες και από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ότι πρέπει γρήγορα να προχωρήσει και να κλείσει η αξιολόγηση. Οι δηλώσεις αυτές είναι γνωστές σε  όλους σας και πιστεύουμε ότι έτσι θα γίνει» ανέφερε.

Αναφορικά με τη διαπραγμάτευση, είπε ότι Η Ελλάδα θα τηρήσει απολύτως τη συμφωνία που υπέγραψε αλλά δεν είναι διατεθειμένη να προχωρήσει ούτε μισό βήμα πιο πέρα από αυτή, στέλνοντας μήνυμα στους θεσμούς και ειδικώς στο Ταμείο.