Να «ξορκίσει» τους εφιάλτες που έχει σπείρει το ΔΝΤ και κυρίως ο επικεφαλής του τμήματος για την Ευρώπη, Πολ Τόμσεν και να κλείσει ένα ένα όλα τα μέτωπα, συμπεριλαμβανομένου και του προσφυγικού, επιδιώκει ο Αλέξης Τσίπρας στο προσεχές τετραήμερο «φωτιά», που κορυφώνεται με την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής που ξεκινά την Πέμπτη.

Του Νίκου Ανδριόπουλου

Σήμερα το πρωί θα περάσει το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ. Και μπορεί η επίσημη ατζέντα να αφορά στην περιοδεία του Πολωνού στο πλαίσιο των επαφών με ηγέτες της ΕΕ για το θέμα της Βρετανίας και τις μεταρρυθμίσεις που προτείνει να γίνουν στην ΕΕ προκειμένου να αποφευχθεί το Brexit, ωστόσο η συζήτηση είναι δεδομένο ότι θα επεκταθεί και στο προσφυγικό αλλά και στο ζήτημα της αξιολόγησης. Ο Αλέξης Τσίπρας μέσα στο εκρηκτικό μείγμα κρίσεων της Ευρώπης επιχειρεί εκ νέου να ανάγει το κλείσιμο της αξιολόγησης σε συνάρτηση και με το προσφυγικό σε ανώτατο επίπεδο πολιτικής διαπραγμάτευσης.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να στηθούν αναχώματα στις προσπάθειες που αποδίδονται από το Μαξίμου στο δίδυμο Τόμσεν – Σόιμπλε για νέες καθυστερήσεις και μακρόσυρτες διαπραγματεύσεις, καθώς ένα deja vu του Ιουλίου στις σημερινές συνθήκες θα προκαλέσει ανεπανόρθωτες βλάβες στην οικονομία και θα φθείρει έτι περαιτέρω την πιεσμένη κυβέρνηση. Ενδεικτικό είναι ότι πληροφορίες που έχουν φτάσει στην Ηρώδου Αττικού κάνουν λόγο για επιστροφή του κουαρτέτου μετά το Πάσχα των Καθολικών, δηλαδή στα τέλη Μαρτίου, όπερ σημαίνει ότι εάν συμβεί κάτι τέτοιο κυβέρνηση και χώρα θα βρίσκονται επί ξύλου κρεμάμενες για έναν ολόκληρο μήνα.

Πάντως στο Μαξίμου επιμένουν στην όσο το δυνατόν συντομότερη επιστροφή των επικεφαλής των Θεσμών, με τις διαπραγματεύσεις σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων να έχουν πάρει φωτιά. Ως εκ τούτου, θετικά αποτιμήθηκε το στίγμα που έστειλε η Κομισιόν διά του εκπροσώπου της, Μαργαρίτη Σχοινά, σύμφωνα με τον οποίο «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα κάνει τα πάντα, έτσι ώστε να επιτευχθεί γρήγορη ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Ωστόσο αυτό δεν εξαρτάται μόνο από μας».

Εξίσου θετικά αποτιμήθηκε και η παρέμβαση Γκάμπριελ. Ο επικεφαλής του σοσιαλιστικού SPD, κυβερνητικός εταίρος της Μέρκελ και υπουργός Οικονομίας με μακροσκελές του άρθρο δύο μέρες πριν τη Σύνοδο στη Frankfurter Allgemeine Zeitung τάχθηκε κατά του κλεισίματος των συνόρων, υπογραμμίζοντας πως «ο αποκλεισμός ή η περιθωριοποίηση ενός κράτους – μέλους είναι «ψευτολύση» που δηλητηριάζει τον ευρωπαϊκό διάλογο», ενώ υποστήριξε σθεναρά την ανάγκη άμεσου και γενναίου κουρέματος του χρέους της Ελλάδας.

Σε αυτόν τον απόηχο αναμένεται και η συνάντηση την Τετάρτη του Αλέξη Τσίπρα με τον επικεφαλής της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στις Βρυξέλλες.

Κρίσιμη τριμερής με Μέρκελ και Νταβούτογλου

Εν τω μεταξύ, στο μέτωπο του προσφυγικού, όλα τα βλέμματα στρέφονται πλέον στην τριμερή συνάντηση με την γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον Τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου που προγραμματίστηκε πριν τη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης. Η κρίσιμη συνάντηση αναμένεται σε βαρύ κλίμα μετά και τις αποκαλύψεις για τις ευθείες απειλές της Άγκυρας στην Ευρώπη. Ο Αλέξης Τσίπρας προσέρχεται στην τριμερή έχοντας στη φαρέτρα του μετά τον αγώνα δρόμου για τα hotspots την υλοποίηση των δεσμεύσεων της χώρας, εν μέσω κλιμακούμενων απειλών για αποπομπή από τη Σένγκεν.

Από την πλευρά του ο Έλληνας πρωθυπουργός έχοντας το «πάτημα» αυτό, θα θέσει εκ νέου την ανάγκη υλοποίησης του πρωτοκόλλου επανεισδοχής μεταναστών από την Τουρκία, καθώς και το ζήτημα της απευθείας μετεγκατάστασης προσφύγων από τα τουρκικά παράλια στις ευρωπαϊκές χώρες. Κεντρική γραμμή της κυβέρνησης θα αποτελεί ότι η λύση του προσφυγικού βρίσκεται στην διαχείριση του ζητήματος σε τουρκικό έδαφος. Στο επίκεντρο της τριμερούς θα βρεθεί και η εμπλοκή του ΝΑΤΟ.

Ιδιαιτέρως σημαντική χαρακτηρίζεται και η 11μερής συνάντηση ευρωπαίων ηγετών την Πέμπτη, μεταξύ των οποίων ο Νταβούτογλου, η Μέρκελ και ο Ολάντ. «Η συνάντηση αυτή πριν από τη Σύνοδο Κορυφής θα γίνει στην έδρα της μόνιμης αντιπροσωπείας της Αυστρίας στην ΕΕ αυτήν την Πέμπτη το μεσημέρι», δήλωσε διπλωμάτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο οποίος διευκρίνισε ότι η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 11 χωρών – μελών και του πρωθυπουργού της Τουρκίας.

Πέραν αυτών, ο Έλληνας Πρωθυπουργός θα έχει σύμφωνα με πληροφορίες αρκετές άτυπες διμερείς συναντήσεις με ευρωπαίους αξιωματούχους στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής.