Την ώρα που αρχίζουν να γίνονται εμφανείς και διά γυμνού οφθαλμού οι «παραφωνίες» στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας και έχοντας ανακοινώσει εδώ και λίγα εικοσιτετράωρα την επίσπευση του Συνεδρίου στις 22 Απριλίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ρίχνει όλες του τις δυνάμεις στην εβδομάδα φωτιά και τις διεθνείς επαφές με του Ευρωπαίους ομολόγους του στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.

Στον απόηχο της παραίτησης με αιχμές του Σάκη Ιωαννίδη από την προεδρεία της ΟΝΝΕΔ, αλλά και της ηχηρής απουσίας των Κώστα Καραμανλή και Ευάγγελου Μεϊμαράκη από την ψηφοφορία για τις τηλεοπτικές άδειες, στο επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη μπαίνει ως προμετωπίδα του ενδιαφέροντος το προσφυγικό και τα πραγματικά προβλήματα της οικονομίας, ενόψει της Συνόδου του ΕΛΚ στις Βρυξέλλες.

Στο γαλάζιο επιτελείο ωστόσο θεωρείται δεδομένο πως οι επικεφαλής των αδερφών κομμάτων του ΕΛΚ θα ασκήσουν ισχυρές πιέσεις στον νέο πρόεδρο της ΝΔ για ήπιους τόνους και συναίνεση στην κυβέρνηση στα ανοιχτά ζητήματα, προκειμένου να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση. Κάτι τέτοιο, έχει επιχειρήσει να προλάβει χτίζοντας γραμμή άμυνας ο νέος πρόεδρος της ΝΔ με τις δημόσιες τοποθετήσεις του σε οριακά συναινετικό βαθμό για το προσφυγικό αλλά και με τις μετωπικές επιθέσεις και το αίτημα για πλήρη απόσυρση του Ασφαλιστικού. Με αυτόν τον τρόπο στη Συγγρού επιχειρείται να βρεθούν δίαυλοι επικοινωνίας της ΝΔ με το ΕΛΚ και τους πιστωτές, δεδομένου ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα διαμηνύσει ότι είναι λάθος το μίγμα της προωθούμενης πολιτικής της κυβέρνησης και ο ίδιος τάσσεται υπέρ μίας πρότασης που βρίσκεται πιο κοντά στη δική τους κοσμοθεωρία με περικοπές δαπανών αντί των πρόσθετων μειώσεων.

Όπως και να έχει ένα πρώτο δείγμα γραφής των προθέσεων των μελών του ΕΛΚ θα δοθεί στο τετ α τετ που θα έχει ο κ. Μητσοτάκης με τον επικεφαλής της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, μία ημέρα πριν τη Σύνοδο του ΕΛΚ. Οι μεγαλύτερες πιέσεις δε, αναμένονται από την Άνγκελα Μέρκελ, την οποία και θα δει την προσεχή Πέμπτη ο επικεφαλής της ΝΔ. Η θέση πάντως με την οποία προσέρχεται ο κ. Μητσοτάκης στις Βρυξέλλες είναι αυτή που σαφώς διατυπώθηκε από τον εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος, Γιώργο Κουμουτσάκο. «Η ΝΔ έχει τις δικές της σαφείς δημοσιοποιημένες θέσεις. Με αυτές συμμετέχει στο διάλογο με όλους τους ηγέτες… Η χώρα κυβερνάται με πλειοψηφία που η κυβέρνηση χαρακτηρίζει άνετη. Αυτή των 153 βουλευτών. Καμία χώρα δεν κυβερνάτε με δυο πλειοψηφίες. Μία για τα εύκολα και μία για τα δύσκολα. Δεν εφαρμόζεται πουθενά και δεν είναι στον πυρήνα της δημοκρατικής λειτουργίας» σημείωσε χαρακτηριστικά ερωτηθείς τι θα πράξει η αξιωματική αντιπολίτευση εάν ζητηθεί συναίνεση στο ΕΛΚ.

Τούτοων δοθέντων, και παρά το γεγονός ότι συνεργάτες του επιμένουν ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν ασκηθεί τέτοιους είδους πιέσεις, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αποφασίσει να εμφανιστεί με “επιθετική” γραμμή στις Βρυξέλλες και στο ΕΛΚ, μεταφέροντας το μήνυμα πως υφίσταται κυβερνητική πλειοψηφία και εάν αυτή αντιμετωπίσει προβλήματα, η ΝΔ θα διερευνήσει στη Βουλή κατά πόσο μπορεί να υπάρξει μία λύση που να μην οδηγήσει σε εκλογές. Με τον τρόπο αυτό ο πρόεδρος της ΝΔ θέλει να ξεκαθαρίσει στους ομολόγους του ότι ο ίδιος δεν προτίθεται να αποτελέσει μία εφεδρεία του Αλέξη Τσίπρα.

Την ίδια ώρα στο μέτωπο του προσφυγικού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έχοντας χαρακτηρίσει το θέμα μείζον εθνικό και παράλληλα έχοντας επιρρίψει και μέρος των ευθυνών στους Αλέξη Τσίπρα και Τασία Χριστοδουλοπούλου για την αδράνεια της πρώτης περιόδου διακυβέρνησης, προκειμένου να ικανοποιήσει και το σκληρό εσωτερικό μπλοκ των σαμαρικών, ετοιμάζεται να ενημερώσει τη Δευτέρα τους πρέσβεις των 28 για την κατάσταση στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Η ενημέρωση αυτή ουσιαστικά αποτελεί μία πρόγευση των όσων θα μεταφέρει στην πρωτεύουσα του Βελγίου ο κ. Μητσοτάκης, με βασικούς άξονες την ανάγκη πραγματικής βοήθειας της Ευρώπης στην Αθήνα με την υλοποίηση των δεσμεύσεων και του προγράμματος μετεγκατάστασης, καθώς και την επιτακτική ανάγκη όξυνσης των πιέσεων στην Άγκυρα προκειμένου να συμβάλλει ουσιαστικά στο προσφυγικό, καθώς κρατά τα κλειδιά του προβλήματος, όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά στη ΝΔ.