Στο ίδιο μοτίβο της άμεσης ολοκλήρωσης της αξιολόγησης επιμένει το Μέγαρο Μαξίμου, παρά το πολεμικό σκηνικό που διαμορφώνουν οι παρεμβάσεις Τόμσεν αλλά και Κομισιόν που το μόνο που διαφέρουν όπως διαπιστώνεται είναι το ύψος των πρόσθετων μέτρων που καλείται να λάβει η ελληνική κυβέρνηση.

Του Νίκου Ανδριόπουλου

Στο Μέγαρο Μαξίμου επιδιώκουν να αναδεικνύουν τις διαφορές και το χάσμα μεταξύ των θεσμών αναφορικά με το ελληνικό πρόγραμμα μέχρι και τις διεθνείς επαφές που θα έχει ο πρωθυπουργός την προσεχή Πέμπτη στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, οι οποίες αν και θα έχουν ως κυρίως μενού το προσφυγικό, είναι δεδομένο ότι θα θέσουν επί τάπητος και τα ζητήματα του Ασφαλιστικού και της αξιολόγησης.

Ενδεικτικά πάντως των προθέσεων των δανειστών απέναντι στην προσπάθεια της ελληνικής πλευράς για αναγωγή των «ανοιχτών θεμάτων» στο επίπεδο της πολιτικής διαπραγμάτευσης αναμένεται να είναι τα μηνύματα που θα μεταφέρει ο επικεφαλής της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στη συνάντηση που θα έχει με τον Αλέξη Τσίπρα στις Βρυξέλλες την Τετάρτη, πριν τη Σύνοδο.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να μεταφέρει στις Βρυξέλλες την εκρηκτική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, η οποία τόσο σε κοινωνικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο, απειλεί να τινάξει στον αέρα το πρόγραμμα και τα βήματα τα οποία έχουν επιτευχθεί μέχρι στιγμής, ζητώντας ευελιξία και προσήλωση στα υπογεγραμμένα της συμφωνίας, χωρίς να προκύπτουν επιπρόσθετες αιτιάσεις οι οποίες επιβαρύνουν και καθιστούν μη βιώσιμη την υλοποίηση του προγράμματος. Ο κ. Τσίπρας αναμένεται να υπογραμμίσει ότι η οικονομία δεν αντέχει να δεχθεί ένα ακόμα πλήγμα αντίστοιχο με αυτό του καλοκαιριού, ενώ και ο ίδιος δεν μπορεί να προχωρήσει σε υιοθέτηση μέτρων που ξεπερνούν την εντολή που έχει λάβει για υλοποίηση της συμφωνίας του Ιουλίου, τόσο από την κοινωνία όσο και από την ΚΟ του, ζητώντας από την αντίπερα όχθη να συμφωνήσει σε ένα συνολικό πακέτο που να μπορεί να ενταχθεί στο πλαίσιο ενός έντιμου συμβιβασμού.

Ο Αλέξης Τσίπρας στην συνέντευξή του στην Αυγή εμφανίστηκε αποφασισμένος να κλείσει όλα τα μέτωπα ένα ένα, προεξοφλώντας μάλιστα ότι αυτό θα επιτευχθεί «πολύ σύντομα» προκειμένου όπως τονίζει ο πρωθυπουργός, «η Ελλάδα να γυρίσει σελίδα με την κοινωνία όρθια». Και μπορεί ο κ. Τσίπρας να τάχθηκε εκ νέου κατά των μειώσεων στις συντάξεις, ωστόσο τα μηνύματα που φθάνουν στο κυβερνητικό και οικονομικό επιτελείο δείχνουν πως η υποχώρηση – σε ποιο βαθμό δεν έχει καταστεί ακόμα σαφές – από τις κόκκινες γραμμές θα κριθεί απαραίτητη προκειμένου να βρεθεί μία χρυσή τομή και να αρχίσει η συζήτηση για το χρέος αφού πρώτα κλείσει η αξιολόγηση.

Στο μέτωπο των αγροτικών κινητοποιήσεων, στο Μέγαρο Μαξίμου ετοιμάζονται για μία κυβερνητική ρελάνς προκειμένου να αποκλιμακωθεί η πολεμική που έχει δημιουργηθεί και να προσέλθουν στο τραπέζι του διαλόγου εκπρόσωποι των αγροτών από πολλά μπλόκα που έχουν εκφραστεί υπέρ των διαύλων επικοινωνίας με την κυβέρνηση. Πληροφορίες αναφέρουν ότι πιθανότατα το πρωί της Δευτέρας ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος να περάσει το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου, όπου θα παρουσιάσει στον Αλέξη Τσίπρα μία βελτιωμένη πρόταση για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση των αγροτών, η οποία εξετάζεται να περιλαμβάνει κλιμακωτή αύξηση και χαμηλότερη αφετηρία μέχρι το ταβάνι του συντελεστή 20% στις εισφορές το 2019, η δαιτήρηση του ΟΓΑ ως ξεχωριστό ασφαλιστικό ταμείο και η αναλογία συντάξεων και εισφορών.

Την ίδια ώρα, στο κυβερνητικό επιτελείο σχεδιάζεται η κλιμάκωση του «σκληρού ροκ» για τα ανοιχτά θέματα – πλην του προσφυγικού – έναντι των κομμάτων της αντιπολίτευσης και κυρίως της Νέας Δημοκρατίας και με αιχμή του δόρατος τις τηλεοπτικές άδειες και τη μάχη απέναντι στη διαφθορά. Ως εκ τούτου, σύμφωνα με πληροφορίες δεν αποκλείεται η προκήρυξη του διαγωνισμού από τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης ακόμα και εντός της εβδομάδας, μετά και την ψήφιση της σχετικής τροπολογίας από τη Βουλή την περασμένη Πέμπτη.