Διαύλους επικοινωνίας συνεχίζει να αναζητά η κυβέρνηση με τους αγρότες, σε μία προσπάθεια να κλείσει τουλάχιστον το μέτωπο των κοινωνικών αντιδράσεων, με τα άλλα δύο, αυτά της αξιολόγησης και του προσφυγικού να «ζεματίζουν» ακόμα το Μέγαρο Μαξίμου.

Του Νίκου Ανδριόπουλου

Τον αγώνα δρόμου της κυβέρνησης να κλείσει ένα ένα τα μέτωπα που ορθώνονται τον τελευταίο μήνα ως Λερναία Ύδρα και έχουν αρχίσει να καθιστούν εμφανή τα επικίνδυνα σημάδια φθοράς υπογράμμισε και με την παρέμβασή του στην «Αυγή» ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας. Στόχος της κυβέρνησης, όπως αποφασίστηκε στις συσκέψεις με το στενό επιτελείο του πρωθυπουργού, είναι με επιθετική τακτική να μπορέσει να αλλάξει το κλίμα «παράλυσης» που επιχειρείται να παρουσιαστεί, όπως τονίζουν, από τα Μέσα που έχουν κηρύξει «ανένδοτο» για τις τηλεοπτικές άδειες.

Αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι αγρότες, ο Αλέξης Τσίπρας απηύθυνε εκ νέου έκκληση για διάλογο, αφήνοντας μάλιστα παράθυρο για «σοβαρές βελτιώσεις».

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο κυβερνητικό επιτελείο προσανατολίζονται στην έναρξη διαλόγου του ίδιου του πρωθυπουργού με αντιπροσωπείες αγροτών που έχουν εκφραστεί θετικά στο ενδεχόμενο να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων από τη Δευτέρα που ολοκληρώνονται οι παραστάσεις διαμαρτυρίας.

«Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να μιλήσει με διαλλακτικούς αγρότες και πολύ πιθανό να γίνει από Δευτέρα και να δούμε τα ζητήματα της μεταβατικότητας στο νέο σύστημα», σημειώνουν χαρακτηριστικά κυβερνητικά στελέχη. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε εξάλλου και ο αρμόδιος υπουργός, Βαγγέλης Αποστόλου, ο οποίος σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Εφημερίδα των Συντακτών, προανήγγειλε πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις εξυγίανσης στην αγορά αγροτικών προϊόντων που απασχολούν επί σειρά ετών τον αγροτικό κόσμο καθώς και δυναμικά εργαλεία διευκόλυνσης της παραγωγής, αφήνοντας μάλιστα ανοιχτό το ενδεχόμενο βελτιώσεων στο Ασφαλιστικό και το Φορολογικό. Επιπλέον, ο υπουργός προανήγγειλε και ειδικές

Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν πως επί τάπητος θα τεθεί και η διατήρηση του ΟΓΑ ως ξεχωριστό ασφαλιστικό ταμείο, χωρίς ωστόσο να έχει διευκρινιστεί πως ακριβώς θα επιτευχθεί αυτό.

Σκληρό ροκ

Την ίδια ώρα, στο πλαίσιο της προσπάθειας αναστροφής του κλίματος και της εικόνας «παράλυσης», στο κυβερνητικό επιτελείο θα κλιμακώσουν τις επιθέσεις στη λογική του σκληρού ροκ απέναντι κυρίως στη Νέα Δημοκρατία, όπως φάνηκε και από την μετωπική για τις τηλεοπτικές άδειες, όπου ταύτισαν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ορισμένου βουλευτές από το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ με τη διαπλοκή.

Το πάτημα για νέες επιθέσεις εξάλλου δεν θα αργήσει να δοθεί αφού σύμφωνα με πληροφορίες εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να διεξαχθεί και ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες από τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης.

Ανησυχία για αξιολόγηση

Πάντως, την ίδια ώρα έντονη ανησυχία εκφράζεται για το Ασφαλιστικό και τα λοιπά ανοιχτά μέτωπα της αξιολόγησης, καθώς μετά την παρέμβαση Τόμσεν και την μερική κάλυψη Ντομπρόφσκις, στο Μέγαρο Μαξίμου επανεξετάζουν τους συσχετισμούς και τις ισορροπίες μεταξύ των δανειστών. Κινούμενος στο ίδιο μοτίβο πάντως, ο πρωθυπουργός επανέλαβε σε αυστηρούς τόνους πως οι θεσμοί πρέπει να σταματήσουν να διαφωνούν μεταξύ τους για να προχωρήσει η αξιολόγηση. Κυβερνητικός παράγοντας σημείωνε χθες πως οι διαφωνίες μεταξύ των θεσμών υφίστανται, παραδεχόμενος δε πως εξίσου υπαρκτά είναι και τα κενά που προκύπτουν από τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις των τεχνικών κλιμακίων. Πλέον έχει καταστεί σαφές πως στο μέτωπο του Ασφαλιστικού οι δανειστές επιμένουν σε βαθύ μαχαίρι και στις κύριες συντάξεις, κάτι το οποίο πάντως απέκλεισε εκ νέου ο Αλέξης Τσίπρας στην «Αυγή». Επιπλέον, αγκάθι αποτελεί και το δημοσιονομικό κενό που εντοπίζεται για το 2016-2018 που υπολογίζεται μέχρι και στα 1,8 δισ. από τους δανειστές, αλλά και το ταμείο Αποκρατικοποιήσεων.

Ως εκ τούτου, ο Αλέξης Τσίπρας με τη συνέντευξή του στην Αυγη επιχείρησε να εμφανιστεί καθησυχαστικός, αναγγέλλοντας ότι «πολύ σύντομα» θα κλείσουν οι προκλήσεις της αξιολόγησης, του χρέους και του προσφυγικού -και μόλις συμβεί αυτό, «η Ελλάδα θα έχει γυρίσει σελίδα», με την κοινωνία όρθια, όπως τονίζει με έμφαση σε άλλο σημείο.

Στόχος του Μαξίμου είναι να υπάρξει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη σύγκλιση σε τεχνικό επίπεδο, προκειμένου το κλείσιμο της αξιολόγησης να παιχτεί εν συνεχεία σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο, για να ανοίξει η προνομιακή συζήτηση για το χρέος, στην οποία έχει βασίσει όλο το αφήγημά της η κυβέρνηση. Πολλά βασίζουν στο κυβερνητικό επιτελείο στη συνάντηση που θα έχει ο Αλέξης Τσίπρας με τον επικεφαλής της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ την Τετάρτη, πριν την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό, όπου αναμένεται να ξεκαθαρίσει περαιτέρω το τοπίο αναφορικά με τις απαιτήσεις και τις αποστάσεις μεταξύ των δύο ή και περισσότερων πλευρών.