Ανησυχία για «προβοκάτσια» από ακροδεξιά στοιχεία που έχουν παρεισφρύσει στις τάξεις των αγροτών επικρατεί στο Μαξίμου. Στο μέτωπο των κινητοποιήσεων και στον απόηχο των εκτεταμένων επεισοδίων σε όλη την Αθήνα, στο κυβερνητικό επιτελείο επιμένουν στο διάλογο, τονίζοντας πως η μεγάλη μερίδα των αγροτών δεν μπορεί να συσχετισθεί με ακραία και ακροδεξιά στοιχεία που έχουν παρεισφρήσει στους διαδηλωτές. Με τα επεισόδια να βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, κυβερνητικοί αξιωματούχοι κάνουν λόγο για προβοκατόρικες ενέργειες.

«Τα επεισόδια είχαν στόχο να αμαυρώσουν τον αγώνα των αγροτών. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρώτος όροφος του υπουργείου υπέστη ζημιές και ευτυχώς που δεν υπήρχαν τραυματισμοί. Οφείλουν οι εκπρόσωποι των συντονιστικών επιτροπών να απομονωνόσουν και να καταδικάζουν αυτές τις ακραίες συμπεριφορές. Είναι κρίμα να προστεθούν τέτοιες μαύρες σελίδες στην ιστορία του αγροτικού κινήματος» σημείωσε χαρακτηριστικά ο αρμόδιος υπουργός Βαγγέλης Αποστόλου.

Ως εκ τούτου, εντός των ερχόμενων ημερών, πιθανότατα τη Δευτέρα εκτός απρόοπτων εξελίξεων εντός του Σαββατοκύριακου, ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να έχει συναντήσεις με αντιπροσωπείες αγροτών από τα μπλόκα που έχουν εκφραστεί θετικά για έναρξη διαλόγου για το Ασφαλιστικό και το Φορολογικό.

Αγώνας δρόμου για τη Σύνοδο της Πέμπτης

Εν τω μεταξύ σε «κατοστάρι» σε παράλληλα ανοιχτά μέτωπα έχει μπει η κυβέρνηση μετά το χθεσινό Eurogroup μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες της ερχόμενης Πέμπτης, η οποία αναμένεται να κρίνει πολλά τόσο για την προσφυγική κρίση, όσο και για την αξιολόγηση.

Τα τεχνικά κλιμάκια, έχοντας σαφέστερη εικόνα μετά το χθεσινό θετικό σινιάλο αλλά και τους αστερίσκους για το Ασφαλιστικό, το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων και το δημοσιονομικό κενό επιχειρούν να κλείσουν όσο το δυνατόν περισσότερα μέτωπα, προκειμένου να επιστρέψουν το συντομότερο οι επικεφαλής των Θεσμών στην Αθήνα και δίνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο «πάσα» στον Αλέξη Τσίπρα για πολιτική διαπραγμάτευση στις Βρυξέλλες στις επαφές που θα έχει με τους Ευρωπαίους ηγέτες και το τετ α τετ με την Άνγκελα Μέρκελ.

Στο Μέγαρο Μαξίμου παράλληλα, είναι ξεκάθαρη πλέον η πρόθεση να συσχετιστεί το προσφυγικό με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Έτσι, ο αγώνας δρόμου για την ολοκλήρωση των δεσμεύσεων για τα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης όπως προβλέπονται από τη συμφωνία του Νοεμβρίου συνεχίζεται, προκειμένου ο πρωθυπουργός να έχει “πάτημα” να ζητήσει ευελιξία στο οικονομικό επίπεδο.

Παιχνίδια καθυστερήσεων από Τόμσεν

Στο κυβερνητικό επιτελείο παρά την ψυχρολουσία της παρέμβασης Τόμσεν, σημειώνουν πως ο επικεφαλής του ΔΝΤ για την Ευρώπη ζητά ένα άλλο πρόγραμμα από το συμφωνηθέν του καλοκαιριού και αρκούνται να υπογραμμίσουν πως επιβεβαιώνονται οι ισχυρισμοί για παντελή διαφωνία μεταξύ των ίδιων των Θεσμών. Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί δεν ζητούν τίποτα περισσότερο από την εφαρμογή του μνημονίου που συμφωνήθηκε τον Αύγουστο, σύμφωνα με την εκπρόσωπο του επιτρόπου Οικονομίας Πιέρ Μοσκοβισί, Ανίκα Μπράιτχαρτ.

Πηγές της κυβέρνησης παραπέμπουν στα όσα είπε επίσημα η Κομισιόν κληθείσα να σχολιάσει το άρθρο του διευθυντή του ευρωπαϊκού γραφείου του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν, ο οποίος ζητά περικοπή συντάξεων. «Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί εργάζονται ακόμη πάνω σε ένα πακέτο μέτρων για να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι που έχουν συμφωνηθεί στο μνημόνιο. Η Ελλάδα πρέπει να υιοθετήσει ένα πολύ σημαντικό πακέτο μέτρων για να ικανοποιήσει αυτούς τους στόχους. Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί θεωρούν ότι αυτό που πρέπει να κάνει η Ελλάδα είναι αυτό που συμφωνήθηκε στο μνημόνιο τον Αύγουστο».

Με βάση τα παραπάνω, τονίζουν οι ίδιες κυβερνητικές πηγές, επισημαίνεται για μια ακόμα φορά ότι σε διαδικτυακό τόπο του ΔΝΤ, ο Π. Τόμσεν ζητά επί της ουσίας την εφαρμογή διαφορετικού προγράμματος από το συμφωνημένο. Οι θέσεις που διατυπώνονται στο εν λόγω άρθρο, απέχουν ριζικά από τα όσα έχουν συμφωνηθεί ανάμεσα στην Ελλάδα και τους θεσμούς.

«Η Ελληνική κυβέρνηση θεωρεί ότι αποδέκτης των θέσεων του Π. Τόμσεν δεν είναι η ίδια, αλλά οι υπόλοιποι θεσμοί, οι οποίοι ήδη εκφράζουν την αντίθεσή τους. Η ελληνική πλευρά συνεχίζει την κατά γράμμα υλοποίηση όσων έχουν συμφωνηθεί ανάμεσα στα δύο μέρη και μόνο αυτών», καταλήγουν.

Την ίδια ώρα στελέχη του οικονομικού επιτελείο βλέπουν σκόπιμες καθυστερήσεις από την πλευρά του Πολ Τόμσεν, γεγονός που καθιστά πιθανότατα το στόχο της αξιολόγησης μέχρι τις αρχές Μαρτίου «ευσεβή πόθο».

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος πάντως ενημερώνει τον Αλέξη Τσίπρα για τα όσα διεμήφθησαν στη χθεσινή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών, προκειμένου να χαραχτεί η νέα στρατηγική της κυβέρνησης, βάσει των προθέσεων των εταίρων.

Συνέχεια στο παράλληλο πρόγραμμα

Την ίδια ώρα μετά και την υπερψήφιση της προεκλογικής δέσμευσης για τις τηλεοπτικές άδειες αλλά και τις διατάξεις για τις πρωτοβουλίες του παράλληλου προγράμματος για την Υγεία, στο Μαξίμου ετοιμάζονται για την προώθηση επιμέρους νομοθετημάτων που εντάσσονται στο παράλληλο πρόγραμμα, προκειμένου να δοθεί ένα στίγμα “ευαισθησίας” απέναντι στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και να υπογραμμιστεί πως η κυβέρνηση δεν είναι απλά διεκπεραιωτική των μνημονιακών υποχρεώσεων.