Κοινό μήνυμα ότι το προσφυγικό είναι ένα πρόβλημα που αφορά τις 28 χώρες της Ευρώπης, συνολικά, ένα πρόβλημα ευρωπαϊκό που πρέπει να αντιμετωπιστεί με κοινή ευρωπαϊκή πολιτική και όχι να βαραίνει μόνο ή κυρίως τους ώμους της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Γερμανίας και της Σουηδίας, έστειλαν ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας και η πρόεδρος της ιταλικής Βουλής, Λάουρα Μπολντρίνι.

Στο διάλογο που είχαν μπροστά στις κάμερες, κατά την έναρξη της συνάντησής τους στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι σήμερα η Ευρώπη βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο και πως μία παράμετρος που δυσκολεύει την κατάσταση είναι η συντηρητική συμπεριφορά που υπάρχει (στην Ευρώπη) και οι ακροδεξιές δυνάμεις που αυξάνονται, συνεπώς πρόκειται και για μία πολιτική μάχη. Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι ο φόβος του είναι πως εάν συνεχίσουμε χωρίς πρωτοβουλίες, τότε υπάρχει περίπτωση να βρεθούμε σε δύσκολες συνθήκες.

Η κ. Μπολντρίνι υπογράμμισε ότι όλοι οι Ευρωπαίοι πρέπει να είναι υπερήφανοι για τον τρόπο με τον οποίο ο ελληνικός λαός αντιμετωπίζει το προσφυγικό. Αλλά, όπως, ανέφερε, είμαστε μία οικογένεια 28 χωρών και υποτίθεται ότι πρέπει να μοιραζόμαστε όλοι τις ευθύνες μας. «Αυτό είναι ένα θέμα που εσείς αναδεικνύετε ξεκάθαρα» επεσήμανε.