Σφοδρή αντιπαράθεση επικράτησε κατά την συζήτηση στην Ολομέλεια, με αιχμή τις ενστάσεις αντισυνταγματικότητας, που κατέθεσαν η ΝΔ και η Δημοκρατική Συμπαράταξη, ζητώντας να αποσυρθεί, ως κατάφωρα αντισυνταγματική, η τροπολογία του υπουργού Επικρατείας για τις τηλεοπτικές άδειες.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης εστίασαν κυρίως τα επιχειρήματά τους στις υπερ – αρμοδιότητες που θα απολαμβάνει ο υπουργός Επικρατείας και στην αποψίλωση των αρμοδιοτήτων από το ΕΣΡ, το οποίο, όπως υποστήριξαν, απεκδύεται με την ρύθμιση αυτή του ίδιου του του ρόλου, ως το μόνο αρμόδιο – σύμφωνα με το Σύνταγμα – να καθορίσει τον αριθμό των αδειών, την διαδικασία και τα κριτήρια διεξαγωγής του διαγωνισμού, εκτιμώντας πως η ρύθμιση θα καταπέσει στο ΣτΕ αλλά και στα ευρωπαϊκά δικαστήρια.

Ο Νίκος Δένδιας, απηύθυνε προειδοποίηση προς την κυβέρνηση να μην καταστήσει τη χώρα «μαύρο πρόβατο», όμορο και συγγενή άλλων κρατών- μελών της Ε.Ε., όπως η Πολωνία, που τελούν υπό διερεύνηση για παραβίαση της ελευθερίας έκφρασης και άλλων ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, είπε πως η τροπολογία αντιβαίνει στην νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, εκτίμησε πως παρά τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης δεν πρόκειται να γίνει τίποτα, επισημαίνοντας πως «δεν πάμε πουθενά. Νομίζετε ότι εκβιάζετε τους παλιούς και υπόσχεστε στους νέους αλλά στην ουσία τους εκβιάζετε και αυτούς. Έχετε απλώσει πολύ τραχανά και δεν θα αντέξετε».

«Ξέρετε ποιος θα προσφύγει; Μέχρι εκεί έχει φτάσει ο κατήφορος σας να γνωρίζετε ποιος καναλάρχης θα προσφύγει. Τόσο βαθιά είναι η διαπλοκή σας» απάντησε εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, ο Σ. Φάμελλος.

«Ο Πρωθυπουργός, μας έλεγε ότι είστε κάθε λέξη του Συντάγματος, προκύπτει ότι είστε κάθε λέξη σταλινικού παρασυντάγματος, κι έχω εδώ δέσμη διατάξεων που παραβιάζετε με τρόπο κατάδηλο» ανέφερε ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος απευθύνθηκε προς τον υπουργό Επικρατείας για να πει «εσείς να δίνετε τις άδειες και εν τέλει εσείς να λέτε και τις ειδήσεις».

«Είτε τέσσερα, είτε δεκατέσσερα κανάλια, εμείς δεν θα είμαστε προσκεκλημένοι. Θα είμαστε οι αποσυνάγωγοι, της δικιάς σας συναγωγής. Δεν παίζουμε με δικά σας πακέτα και συμφέροντα, είμαστε στο πλευρό όλων που είναι εγγυητές του Συντάγματος», είπε εκ μέρους της ΧΑ, ο Χρ. Παππάς.

Για «απύθμενη υποκρισία» επί του αστικού συντάγματος, κατηγόρησε τα υπόλοιπα κόμματα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, και ρώτησε: «Για πιο σύνταγμα μιλάτε; Που υπαγορεύει το δικαίωμα στην εργασία για όλους και έχουμε ένα εκατομμύριο άνεργους;»

Από το Ποτάμι, ο Χάρης Θεοχάρης, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση έφερε μια αντισυνταγματική ρύθμιση, που δεν θα υλοποιηθεί γιατί θέλει σε ομηρία τα κανάλια. Ο κ. Θεοχάρης έκανε λόγο για «ανεδαφικό επιχείρημα» όταν η κυβέρνηση λέει ότι το νέο τηλεοπτικό φάσμα ορίζει περιορισμένο αριθμό καναλιών, ισχυριζόμενος ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ υπηρετούν την διαπλοκή.

Τα επιχειρήματα των ΑΝΕΛ, ότι η τροπολογία όχι μόνο είναι συνταγματική, αλλά είναι επιβεβλημένο να ψηφιστεί καθώς πατάσσει ένα καθεστώς διαπλοκής που επιβίωσε επί χρόνια στη χώρα, ανέπτυξε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος.

Να ζητήσει και να φέρει επιστημονική έκθεση, κι όχι αυτή της Φλωρεντίας, που να γνωμοδοτεί για τον τρόπο νομοθέτησης για το σοβαρό θέμα των τηλεοπτικών αδειών, ζήτησε από την κυβέρνηση ο Γ. Καρράς (Ένωση Κεντρώων).