«Κάποιοι προσπαθούν να δημιουργήσουν την εντύπωση ότι υπάρχει συνολικός ξεσηκωμός κατά της σκληρής πολιτικής της κυβέρνησης. Δεν έχουμε έρθει στην εξουσία για να διαχειριστούμε τις δικές σας δομές, αλλά για να τις αλλάξουμε. Έχουμε δεσμευτεί να τελειώσουμε το πάρτι της διαπλοκής και θα το κάνουμε. Σήμερα κάνουμε ένα αποφασιστικό βήμα: βάζουμε τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο», διεμήνυσε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής και συνέχισε:

«Με τη διάταξη που φέρνουμε σήμερα ξεκινάμε το διαγωνισμό για 4 άδειες πανελλαδικής εμβέλειας. Όσοι δεν θελαν να γίνει διαγωνισμός, έλεγαν να μην βάλουμε όριο στον αριθμό των τηλεοπτικών αδειών. Εάν το κάναμε αυτό θα ήταν σαν να πουλάγαμε πάγο στον Βόρειο Πόλο ή άμμο στην έρημο», τόνισε.

Κατόπιν ο κ. Τσίπρας συνέκρινε την Ελλάδα με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. «Στην υπόλοιπη Ευρώπη είναι ηλίθιοι που έχουν κάνει διαγωνισμούς με περιορισμένο αριθμό αδειών; Στις ευρωπαϊκές χώρες με αντίστοιχο πληθυσμό είναι μόνο 2 οι άδειες. Στην Ισπανία είναι 5, στη Γαλλία με 6 φορές μεγαλύτερο πληθυσμό είναι μόλις 5, στη Γερμανία μόλις 6. Συνεπώς με βάση τα ευρωπαϊκά δεδομένα, οι 4 άδειες είναι πολλές κι όχι λίγες».

Απευθυνόμενος προς την αντιπολίτευση, ο κ. Τσίπρας είπε: «Αν θέλετε να μένετε Ευρώπη, όπως λέγατε το καλοκαίρι, ακολουθείστε την Ευρώπη. Εάν θέλετε να μένουμε Ευρώπη όπως λεγάτε το καλοκαίρι, ακολουθήστε το παράδειγμα της Ευρώπης. Θέλετε Ευρώπη για τη λιτότητα των πολλών και ευρωπαϊκή μπανανιά για τα προνόμια των λίγων;»

«Όσο για τους φανατικούς νεοφιλελεύθερους που λένε ότι όλα τα λύνει η αγορά, αλήθεια γιατί δεν κατάφερε να τα λύσει 26 χρόνια; Η αγορά έχει κανόνες τους οποίους οφείλει να εγγυάται το κράτος. Και αυτό σκοπεύουμε να κάνουμε. Συμβουλεύει σχετικά και η Κομισιόν», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Αναφορικά με το θέμα της αντισυνταγματικότητας, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «σύμφωνα με το Σύνταγμα, το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο είναι υπό τον άμεσο έλεγχο του κράτους και όχι του ΕΣΡ».

«Η κυβέρνηση θα αναλάβει να προχωρήσει το διαγωνισμό σε συνθήκες διαφάνειας και νομιμότητας. Κι επειδή βλέπω ότι μεγάλη φασαρία έχετε κάνει, αλλά εξ όσων γνωρίζω δεν έχετε ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία, σας λέω ότι εάν δεν το ζητήσετε εσείς, θα το ζητήσουμε εμείς ώστε η ιστορία να γράψει ποιος ψήφισε τι», κατέληξε χειροκροτούμενος ο πρωθυπουργός.