«Εξαιτίας της κρίσης συνέβη κάτι που κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ότι θα συμβεί: τα δύο κόμματα εξουσίας που εναλλάσσονταν στην εξουσίας, βρέθηκαν να συγκυβερνούν προσπαθώντας να διασώσουν το σύστημα, όμως κάποια στιγμή έχασαν την εξουσία. Ο λαός μας έδωσε εντολή πριν ένα χρόνο προκειμένου να συγκρουστούμε με τα συμφέροντα και το κατεστημένο», δήλωσε ο κ. Τσίπρας στη συζήτηση για τις τηλεοπτικές άδειες και συνέχισε περιγράφοντας την εντολή που έδωσε ο ελληνικός λαός στον ίδιο και την κυβέρνησή του:

Μας έδωσε «μια στήριξη που είχε και μια σαφή εντολή που δεν ξεχνάμε: συγκρουστείτε με το κατεστημένο, αλλάξτε τις παθογένειες, καθαρίστε τη χώρα από τις εστίες τις ανομίες, τις εστίες της ανομίας κρατικοδίαιτων επιχειρηματιών. Μιλώ γι’ αυτούς που τα προηγούμενα χρόνια νέμονταν κρατικό χρήμα, όπως πχ η περίπτωση της Siemens που έδινε ποσοστό από τα κέρδη της στα κόμματα κai τα στελέχη κομμάτων που κυβερνούσαν, είτε με θαλασσοδάνεια από τράπεζες που ανακεφαλαιοποιούνται από χρήματα του ελληνικού λαού. Αυτοί που μαίνονταν κρατικό χρήμα τοποθέτησαν τα υπερκέρδη τους σε τράπεζες του εξωτερικού».

«Αυτοί που παρασιτούσαν έρχεται η ώρα να δώσουν εξηγήσεις, να περάσουν από το ταμείο, να πληρώσουν τους φόρους τους. Θυμάμαι τον πρώην πρωθυπουργό τον Σαμαρά, όταν συζητάγαμε για τη λίστα Λαγκάρντ να λέει για τον Παπασταύρου “μακάρι να είχαμε 10 Παπασταύρου”. Ε λοιπόν όχι 10, 110 έχουμε και θα πληρώσουν!», τόνισε ο κ. Τσίπρας, προκαλώντας χειροκροτήματα από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Κατόπιν ο πρωθυπουργός έστρεψε τα βέλη του στα κόμματα της αντιπολίτευσης και κυρίως στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ: «Έρχεστε εσείς που κυβερνήσατε και συγκροτήσατε αυτό το πνεύμα της διαπλοκής. Εσείς που έχετε τη βασική ευθύνη και κάνατε πλάτες, προσπαθείτε και τώρα να τους κάνετε πλάτες. Δεν φτάνει που κρύβατε τη λίστα Λαγκάρντ, δεν φτάνει που δεν ελέγχατε τα δάνεια συγκεκριμένων επιχειρήσεων με αντάλλαγμα τη στήριξή τους, που καλύπτατε την ασυδοσία των μη αδειοδοτούμενων ΜΜΕ , έρχεστε τώρα και κάνετε το ίδιο χωρίς να καταλαβαίνετε ότι ο ελληνικός λαός έχει ψηφίσει 3 φόρες να αλλάξουν τα πράγματα στον τόπο».

Με αφορμή τις διαμαρτυρίες που ακούστηκαν στην αίθουσα, ο κ. Τσίπρας είπε: «Ξέρω ότι δεν σας αρέσουν αυτά που λέω, αλλά θα τα ακούσετε. Πουλάτε και εκδούλευση σε κάποιους και τους υπόσχεστε ότι θα μας εμποδίσετε, με την προσπάθεια να μην οριστεί το ΕΣΡ. Ε λοιπόν δεν θα μας εμποδίσετε. Θα βάλουμε τέλος στη διαπλοκή και τη διαφθορά είτε το θέλετε, είτε όχι».

«Αν για κάτι μπορεί να μας κατηγορήσει κανείς δεν είναι ότι το φέραμε εσπευσμένα, αλλά γιατί το αργήσαμε. Αλλά αυτό το κάναμε γιατί είχαμε την αυταπάτη ότι θα είχαμε μαζί μας και την αντιπολίτευση, ώστε να βάλουμε σε τάξη το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο. Επιδιώξαμε στη Βουλή την ευρύτερη πολιτική συναίνεση για το θέμα. Στόχος μας είναι αμέσως μετά την ψήφιση του νόμου να ορίσουμε τα μέλη του ΕΣΡ, όπως ορίζει το Σύνταγμα. Ο νέος πρόεδρος της ΝΔ ήθελε να εμποδίσει με διάφορα τερτίπια τον ορισμό του νέου ΕΣΡ», ανέφερε ο πρωθυπουργός για το θέμα του ΕΣΡ.

«Έγιναν 3 συνεδριάσεις και στις 3 η ΝΔ με τον τρόπο της μας έδειξε ότι δεν ήθελε να γίνει διαγωνισμός. Η ΝΔ δυστυχώς παραβιάζει μία συνταγματική της υποχρέωση. Ας μην γελιόμαστε κάποιοι παίζουν τα ρέστα τους, επιδιώκοντας να σταματήσουν την εξυγίανση στον ραδιοτηλεοπτικό χώρο. Και φυσικά σκορπούν τον γέλιο, αφού ο ελληνικός λαός τους γνωρίζει».