«Η ευρωπαϊκή πολιτική ασύλου έχει χρεοκοπήσει και όλη η μεταναστευτική πολιτική της Ευρώπης» δήλωσε στο «Πρακτορείο 104,9 fm» η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνα Κούνεβα, υπογραμμίζοντας ότι, στην πραγματικότητα, η πολιτική που ακολουθείται σήμερα «παραβιάζει» τη συνθήκη του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες. Η κα Κούνεβα ζήτησε «να σταματήσει η διάκριση ανάμεσα στις χώρες υποδοχής των προσφύγων και στις χώρες προορισμού» και να επωμιστούν όλες οι χώρες δίκαια το βάρος της προσφυγικής κρίσης.

«Η ευρωπαϊκή πολιτική ασύλου έχει χρεοκοπήσει (όπως) και όλη η μεταναστευτική πολιτική της Ευρώπης» ανέφερε η κ. Κούνεβα. Στην πραγματικότητα η πολιτική αυτή παραβιάζει τις υποχρεώσεις της Ευρώπης, απέναντι στη διεθνή συνθήκη του ΟΗΕ για την προστασία των προσφύγων. Αυτή την πολιτική, τα κράτη πρέπει να την ξαναχτίσουν από την αρχή. Πάνω από όλα πρέπει να σταματήσει η διάκριση ανάμεσα στις χώρες υποδοχής των προσφύγων και τις χώρες προορισμού. Η λύση είναι απλή : Δίκαιη κατανομή ανάλογα με τον πληθυσμό και τις οικονομικές δυνατότητες κάθε χώρας» είπε η κ. Κούνεβα, μιλώντας στην εκπομπή «Δύο στις Δώδεκα» και στους δημοσιογράφους Νίκο Γιώτη και Φάνη Γρηγοριάδη.

Σε ερώτηση εάν η Ελλάδα έχει τις ευθύνες που της αποδίδονται από άλλες ευρωπαϊκές χώρες για τους χειρισμούς της προσφυγικής κρίσης, η κ. Κούνεβα απάντησε:

«Η Ελλάδα δεν έκανε τον πόλεμο στη Συρία, ούτε προκάλεσε το χάος που υπάρχει σήμερα σε όλη τη Μ. Ανατολή και τη Β. Αφρική και την Ευρώπη. Είναι λοιπόν γελοίο να της ρίχνουν ευθύνες για την κατάσταση αυτή . Και είναι ακόμη πιο γελοίο να λέει τα ίδια πράγματα και η σημερινή αντιπολίτευση». Η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ απέδωσε τις ευθύνες «συνολικά στην πολιτική της Δύσης και μερικών ευρωπαϊκών χωρών», που εξ αιτίας της ανάμιξης τους, με διάφορους τρόπους στον πόλεμο στη Συρία, «έχουν βοηθήσει στο να δημιουργηθεί το «τέρας» του ισλαμικού κράτους και έχουν μετατρέψει σε πρόσφυγες τους μισούς κατοίκους της Συρίας».

Σε ερώτηση για το ποια θα μπορούσε να είναι η λύση για το Προσφυγικό, η κ. Κούνεβα τόνισε ότι πρώτα από όλα «πρέπει να χτίσουμε την ειρήνη στην περιοχή» και να δουλέψουν πάνω σε αυτό «όλοι οι Ευρωπαίοι ενωμένοι».

«Η απάντηση από την πλευρά μας είναι αυτονόητη, αλλά δυστυχώς στην Ευρώπη τίποτε δεν είναι αυτονόητο πια. Πρώτον, δεχόμαστε τους πρόσφυγες με ανθρωπιά και ελέγχουμε δίκαια και με διαφάνεια τα αιτήματά τους για άσυλο. Δεύτερον, πρέπει να μοιράσουμε δίκαια σε όλες τις χώρες το βάρος των προσφύγων, παίρνοντας υπόψη και τις δικές τους ανάγκες. Το επόμενο είναι να συμβάλουμε στην ευρωπαϊκή λύση των συγκρούσεων στη Μ. Ανατολή, ώστε οι πρόσφυγες να μπορέσουν να μπορέσουν να επιτρέψουν στις πατρίδες τους και στα σπίτια τους. Και επίσης και η Ευρώπη να αναλαμβάνει τις ευθύνες της, για να ενισχύσει με χρήματα και με επενδύσεις, χώρες της Ασίας και της Αφρικής που βιώνουν ανθρωπιστική καταστροφή. Το τελευταίο: η Ευρώπη θα πρέπει να βάλει ένα τέλος στις πολιτικές λιτότητας και να δώσει πόρους για ανάπτυξη, επενδύσεις, κοινωνική προστασία, παιδεία και υγεία και για τους Ευρωπαίους και για τους μετανάστες».

Σε ερώτηση, εάν διαβλέπει ότι υπάρχει ενδεχόμενο αποβολής της Ελλάδας από τη Συνθήκη Σένγκεν, εξαιτίας του προσφυγικού, η κ. Κούνεβα απάντησε:

«Μια χώρα μπορεί να φύγει μόνη της από τη Σένγκεν, αλλά δε μπορούν να τη διώξουν οι άλλες χώρες. Αυτό που μπορεί να κάνουν, είναι να κλείσουν τα σύνορά τους για μια περίοδο μέχρι δύο χρόνια, από έξι μήνες έως δύο χρόνια. Απλά, αυτό στην πραγματικότητα θα σημαίνει διάλυση της Σένγκεν και μεγάλη αύξηση του κόστους διακίνησης για ανθρώπους και εμπορεύματα. Αν νομίζουν ότι θα τιμωρήσουν την Ελλάδα, θα πρέπει να ξέρουν ότι τελικά θα τιμωρήσουν τους εαυτούς τους».