«Πώς να μηδενίσουμε το κοντέρ; Μπορούμε να μηδενίσουμε τα χρέη της χώρας; Τα δάνεια;», αναρωτήθηκε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, απαντώντας στο βασικό αίτημα των αγροτών για διάλογο από μηδενική βάση στο ασφαλιστικό.

Ο κ. Μηταφίδης ανέφερε ότι η μηδενική βάση δεν μπορεί να υπάρξει εξ αντικειμένου, με δεδομένη τη «βαριά κληρονομιά» που -όπως επισήμανε- κληρονόμησε η σημερινή κυβέρνηση και κάνοντας αναφορά στον Καρλ Μαρξ πρόσθεσε: «Είμαστε υποχρεωμένοι να γράφουμε την ιστορία μέσα από τις συνθήκες που έχουμε κληρονομήσει, προσπαθώντας να τις αλλάξουμε».

Για την κάθοδο των τρακτέρ στην Αθήνα, ο κ. Μηταφίδης υπογράμμισε ότι από τη στιγμή που οι αγρότες διασφαλίσουν ότι η κινητοποίησή τους θα έχει ειρηνικό και διεκδικητικό χαρακτήρα δεν υπάρχει πρόβλημα, αλλά αναρωτήθηκε σε τι ακριβώς στοχεύει αυτή η κίνηση των αγροτών. «Δεν ξέρω αν πολιορκούν κάποιο βασίλειο ή φέουδο. H Αθήνα είναι η κοινή πρωτεύουσα του ελληνικού κράτους», επισήμανε.

Κάλεσε τους αγροτοσυνδικαλιστές να «λάβουν σοβαρά υπόψη τους την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα», λέγοντας ότι δεν πρέπει να λειτουργούν με τους «αντικατοπτρισμούς του παρελθόντος» και, καταλήγοντας, υπογράμμισε ότι ο πρωθυπουργός, χθες, με την ομιλία του στο υπουργικό συμβούλιο, έθεσε τα όρια των βελτιώσεων που μπορεί να γίνουν στο ασφαλιστικό και στο φορολογικό.