«Εμείς έχουμε υλοποιήσει όσα πρέπει» σε σχέση με την υλοποίηση του μνημονίου, διεμήνυσε ο Γιάννης Δραγασάκης, αναφορικά με την πορεία της αξιολόγησης, αν και όπως είπε υπάρχουν δηλώσεις που «δημιουργούν ερωτηματικά».

«Έχουμε μια σχέση με τους δανειστές που η κυβέρνηση  υπερασπίζεται. Ωστόσο, υπάρχουν στιγμές ασάφειας, δηλώσεις από το εξωτερικό που μας κάνουν εντύπωση και δημιουργούν ερωτηματικά. Εμείς έχουμε υλοποιήσει όσα πρέπει, λίγες είναι οι εκκρεμότητες, ενώ δεν υπάρχουν στο τραπέζι άλλα μέτρα. Οι δανειστές ζήτησαν να φύγουν για να μελετήσουν τα στοιχεία. Τους είπαμε “φύγετε, αλλά επιστρέψτε, εμείς είμαστε έτοιμοι”», εξήγησε ο κ. Δραγασάκης, μιλώντας στον Alpha.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, τόνισε τη σημασία που έχει η ολοκλήρωση της αξιολόγησης: «Μόλις τελειώσει η αξιολόγηση, η ΕΚΤ θα πάρει μέτρα που θα διευκολύνουν την ρευστότητα, θα αρχίσει η συζήτηση για το χρέος και θα χει ολοκληρωθεί το 50% των ζητημάτων του μνημονίου».

Ο κ. Δραγασάκης εμφανίστηκε άκρως ενοχλημένος από τις διαρροές. «Σε κρίσιμες περιόδους, η πρακτική των “διαρροών” είναι ανεύθυνη. Θεωρώ απαράδεκτο να επιχειρείται διάλογος μέσω διαρροών», είπε και αναρωτήθηκε «μήπως είναι εσωτερικά κυκλώματα που θέλουν να βάλουν το στόμα των δανειστών πράγματα;»

«Όταν βρισκόμαστε σε τόσο κρίσιμες καταστάσεις, θεωρώ απαράδεκτο να μπαίνουν λογικές αντιδημοκρατικές», πρόσθεσε.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης απέρριψε το ενδεχόμενο νέων μέτρων, λέγοντας πως «δεν υπάρχουν επιπλέον μέτρα, πέρα από όσα είναι ήδη γνωστά. Τα όποια εκκρεμή θέματα είναι διαχειρίσιμα», πρόσθεσε.

Για το νέο ταμείο ιδιωτικοποιήσεων, ο κ. Δραγασάκης δήλωσε πως «υπάρχει διάλογος. Έχουμε δεσμευτεί και κάνουμε ορισμένες ιδιωτικοποιήσεις, αλλά αυτές είναι οι τελευταίες. Δεν θα πουλάμε όσο οι τιμές είναι χαμηλές. Εάν κάποια στιγμή πουλήσουμε, θα πουλήσουμε δικαιώματα, μερίδιο, με τη λογική να αυξηθεί η αξία του».

Στόχος της κυβέρνησης, όπως είπε, είναι «να περάσουμε από τη στείρα λογική των “ιδιωτικοποιήσεων” σε εκείνη της συλλογικής αξιοποίησης προς όφελος της κοινωνίας».

«Είτε μειώνουμε μισθούς στο δημόσιο, είτε συντάξεις ή περνάμε σε τροχιά ανάπτυξης»

«Αυτή τη στιγμή οι δημόσιες δαπάνες είναι μισθοί και συντάξεις. Ή θα πάμε σε φορολογία που θα είναι κοινωνικά δίκαιη ή σε περικοπή μισθών και συντάξεων. Η πρώτη φροντίδα της κυβέρνησης είναι ο κόσμος που αγωνίζεται να επιβιώσει κι όχι αυτοί που αγωνίζονται να αποταμιεύσουν», δήλωσε ο κ. Δραγασάκης.

«Εάν βελτιώσουμε την είσπραξη του ΦΠΑ μπορούμε να μειώσουμε τους συντελεστές. Είτε μειώνουμε μισθούς στο δημόσιο, είτε συντάξεις ή θα περάσουμε σε μια τροχιά ανάπτυξης», διεμήνυσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και αναφερόμενος στους αγρότες είπε: «Οι αγρότες έχουν δικαίωμα να διαμαρτύρονται. Ζητώ από τους αγρότες στον Προμαχώνα να βρουν άλλο τρόπο αντίδρασης».

«Πρέπει να προετοιμαστούμε ακόμη και για κλείσιμο των συνόρων και 50-60.000 πρόσφυγες»

Όσον αφορά το προσφυγικό και τον κίνδυνο κλεισίματος των συνόρων, ο κ. Δραγασάκης εμφανίστηκε να συμφωνεί με τον κ. Μουζάλα.

«Δεν έχουμε βεβαιότητα ότι μπορεί να κλείσουν τα σύνορά μας τις επόμενες μέρες, ο κίνδυνος όμως υπάρχει», παραδέχτηκε. «Στην Ευρώπη, για το προσφυγικό, συγκρούονται δύο αντιλήψεις, μία ανθρωπιστική και μία ακραία συντηρητική. Στην Ευρώπη δυστυχώς ακούγονται φωνές που δεν έχουν συνειδητοποιήσει ότι η Ευρώπη έχει κάποια κεκτημένα», είπε και εξήγησε πως η κυβέρνηση δεν μπορεί να ελέγξει ούτε τι θα κάνει η Τουρκία, ούτε ποια θέση θα πάρει η Ευρώπη.

«Πρέπει να προετοιμαστούμε για όλα, ακόμη και για κλείσιμο των συνόρων! Μιλάμε για ένα ακραίο σενάριο που για κάποιους μήνες θα έχουμε εδώ 50-60.000 πρόσφυγες», παραδέχτηκε και εξήγησε πως «ζούμε σε μια εποχή διλημμάτων και σκληρών επιλογών».

«Εγώ κατανοώ κι αυτούς που ζητούν οι πρόσφυγες να πάνε αλλού. Αυτά τα δύσκολα διλήμματα είναι όμως που μας επιτρέπουν να πάμε σε επιλογές ζωής».

Απαντώντας στο εάν η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ από πέρυσι με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, ήταν σωστή, ο κ. Δραγασάκης την υπερασπίστηκε και εξήγησε ότι «τώρα φαίνεται ότι δεν προκαλέσαμε εμείς το πρόβλημα».

«Εάν σήμερα δεν βρούμε μια σωστή λύση, το αύριο θα είναι χειρότερο»

«Θυμάμαι παλιά οι αγρότες ζητούσαν συνάντηση με τον πρωθυπουργό. Εάν σήμερα δεν βρούμε μια σωστή λύση, το αύριο θα είναι χειρότερο. Όσο πιο γρήγορα, όσο πιο δικαία, όσο πιο σχεδιασμένα δούμε το μέλλον, τόσο το καλύτερο για όλους», τόνισε ο κ. Δραγασάκης αναφορικά με το ασφαλιστικό.

Τέλος, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αναφέρθηκε στο νέο εκλογικό νόμο, αλλά και στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών:

«Ο νέος εκλογικός νόμος χρειάζεται γιατί πρέπει να πάμε σε ένα νέο πολιτικό σύστημα. Κι εμείς έχουμε ευθύνες. Πρέπει να πάμε σε ένα πολιτικό σύστημα που θα το εμπιστεύεται ο κόσμος», είπε.

Όσο για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, ο κ. Δραγασάκης δήλωσε: «Τώρα κυβερνούμε με μια εντολή που λέει θα υλοποιήσουμε τη συμφωνία, θα εφαρμόσουμε ένα παράλληλο πρόγραμμα και όσο μπορούμε να τηρήσουμε τη συμφωνία και να υλοποιούμε τις παράλληλες δεσμεύσεις, εμείς θα είμαστε εδώ. Θέμα εκλογών δεν υπάρχει εφόσον μπορούμε να υλοποιούμε την εντολή του λαού».