Ξεκάθαρο μήνυμα προς τις κοινωνικές ομάδες στο εσωτερικό που αντιδρούν στο Ασφαλιστικό, αλλά και στους θεσμούς που πιέζουν για σκληρότερα μέτρα, έστειλε από το βήμα του Υπουργικού Συμβουλίου ο πρωθυπουργός, θέλοντας ταυτόχρονα να βάλει τέλος στα σενάρια για κατάρρευση της κυβέρνησης, κάνοντας επίθεση σε media και διαπλοκή τονίζοντας ότι«θα αντέξουμε και θα υλοποιήσουμε την εντολή που ο ελληνικός λαός τρεις φορές μας έδωσε τον τελευταίο χρόνο».

Ο πρωθυπουργός επιχείρησε να περάσει μήνυμα στους αγρότες ότι η κυβέρνηση είναι ανοιχτή σε προτάσεις, γιατί υπάρχει περιθώριο βελτιώσεων στο σχέδιο Κατρούγκαλου και, δεύτερον, ότι η χώρα τηρεί τις δεσμεύσεις της κατά γράμμα, οι προτάσεις της είναι ρεαλιστικές και βεβαίως ότι η τρόικα θα τις δεχθεί.

Στην έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ο Αλέξης Τσίπρας, άνοιξε όλα τα μέτωπα που έχει αναλάβει η κυβέρνησή  για το προσφυγικό, την αξιολόγηση, αλλά και το πολιτικό τοπίο, τονίζοντας ότι όλες οι δεσμεύσεις τηρούνται στο ακέραιο και οι συμφωνίες εφαρμόζονται κατά γράμμα.

Από την ομιλία του δεν έλειψε επίθεση έναντι των δανειστών, τους οποίους κάλεσε ανοιχτά να μην κωλυσιεργούν και να συμφωνήσουν στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης, ενώ χαρακτήρισε«αυτονόητο» ότι θα δεχτούν την αύξηση των εισφορών.

Η επίθεση συνεχίστηκε με βέλη κατά της αντιπολίτευσης, και του Κυριάκου Μητσοτάκη, την οποία κατηγόρησε ότι λαϊκίζει, είναι ανεύθυνη, δεν έχει προτάσεις και δίνει διαπιστευτήρια στη διαπλοκή από την πρώτη μέρα, ενώ ανακοίνωσε επίσημα ότι η κυβέρνησή αποφάσισε να χορηγήσει  τέσσερις τηλεοπτικές άδειες πανελλαδικής εμβέλειας.

Πιο αναλυτικά ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε:

Για τους αγρότες

Απευθυνόμενος στους αγρότες, ο πρωθυπουργός τούς κάλεσε να προσέλθουν σε διάλογο, επί του σχεδίου Κατρούγκαλου, αναφέροντας ότι η κυβέρνηση είναι ανοιχτή σε προτάσεις και πως «χωρίς διάλογο δεν προκύπτουν λύσεις». Προειδοποίησε, δε, ότι «κάνουν λάθος αν υπολογίζουν σε αυτούς που τώρα κάνουν ότι τους υποστηρίζουν, αλλά τα προηγούμενα χρόνια τους λοιδορούσαν».

Αναγνώρισε ότι το ασφαλιστικό Κατρούγκαλου δημιουργεί επιβαρύνσεις σε επαγγελματικές ομάδες που όπως είπε «είμαστε έτοιμοι να επανεξετάσουμε».

«Αρκεί να θελήσουν να καθίσουν στο τραπέζι για να βρεθεί λύση. Είμαστε ανοικτοί σε διάλογο για σημαντικές βελτιώσεις στο θέμα των εισφορών και της μεταβατικότητας των διατάξεων και προστασίας του εισοδήματος των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών», είπε στέλνοντας το μήνυμα.

Επίθεση στη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, στα media και τη διαπλοκή

Ο κ. Τσίπρας έκανε πολυμέτωπη επίθεση στην αξιωματική αντιπολίτευση. Συγκεκριμένα κάλεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης να καταθέσουν προτάσεις, ενώ κατήγγειλε τη στάση της ΝΔ, λέγοντας πως πρέπει να σταματήσουν το παιχνίδι της μικροπολιτικής και του λαϊκισμού εκείνοι που τα προηγούμενα χρόνια έβαλαν φωτιά στο Ασφαλιστικό.

«Παλεύουμε να μην κόψουμε συντάξεις, να προστατεύσουμε το εισόδημα των αγροτών» είπε, καταλογίζοντας στη ΝΔ «ρεσιτάλ ανευθυνότητας και αδιαφορίας» για το πότε θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, πότε θα ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος και για το πότε θα επιστρέψει η χώρα στην ανάπτυξη.

Ο πρωθυπουργός επιτέθηκε στην αντιπολίτευση και για τις τηλεοπτικές άδειες. Συνιστά θεσμική εκτροπή η στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης για τη συγκρότηση του ΕΣΡ, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο. Είναι κρίμα που ο κ. Μητσοτάκης ξεκίνησε τη θητεία του ξεπληρώνοντας γραμμάτια στη διαπλοκή, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός και ανακοίνωσε ότι αύριο κατατίθεται και ψηφίζεται η διάταξη που θα ορίζει ότι οι τηλεοπτικές άδειες εθνικής εμβέλειας θα είναι τέσσερις.

Σημείωσε, επίσης, ότι με δεδομένη την άρνηση των κομμάτων της αντιπολίτευσης για συναίνεση, η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να αναλάβει να προκηρύξει και να ολοκληρώσει τον διαγωνισμό, τηρώντας όλες τις εγγυήσεις της διαφάνειας.

«Η διαπλοκή βιώνει τις τελευταίες ημέρες της εξουσίας της», είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «Οι επόμενες ημέρες θα είναι δύσκολες. Θα αντέξουμε, να υλοποιήσουμε την εντολή που με σαφήνεια μας έδωσε τρεις φορές ο ελληνικός λαός».

«Γιατί τα συστημικά ΜΜΕ σήμερα υποκριτικά  αποθεώνουν τους αγρότες όταν τα ίδια ΜΜΕ τους κατηγορούσαν. Δεν τους αγάπησαν, αλλά συνδέεται άμεσα με τη σκοπιμότητα και την αγωνία να μην ξεκινήσει ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες και τα δάνεια που πήραν και η αγωνία για να μην προχωρήσει ο έλεγχος στους μεγαλοκαταθέτες που έκαναν περιουσία στις πλάτες του λαού», είπε.

«Καλά κάνουν και φοβούνται. Είμαστε το τέκνο της ανάγκης να μπει τάξη στον τόπο. Θα την υπηρετήσουμε μέχρι τέλους και χωρίς να χαριστούμε σε κανέναν. Θα τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας», τόνισε

Για το προσφυγικό

Στην αρχή της παρέμβασής του ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο προσφυγικό, επαναλαμβάνοντας ότι η χώρα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της για τη λειτουργία των hotspot ώς τις 18 Φεβρουαρίου, όμως περιμένει και από τους εταίρους να τηρήσουν τις δικές τους δεσμεύσεις. «Περιμένουμε να κάνουν το ίδιο (σ.σ. οι ευρωπαίοι εταίροι) σε ό,τι αφορά στις δικές τους υποχρεώσεις. Οι συμφωνίες δεν μπορεί να είναι a la carte».

Για τη συμφωνία με την τρόικα και την αξιολόγηση

Όσον αφορά στην οικονομία και την πορεία του ελληνικού προγράμματος, ο πρωθυπουργός υποστήριξε πως η κυβέρνηση «τηρεί κατά κατά γράμμα» τη συμφωνία με τους θεσμούς, έχοντας όμως ως βασική προτεραιότητα «την προστασία των ασθενέστερων».

Παράλληλα, ζήτησε να ολοκληρωθεί έγκαιρα η αξιολόγηση, χωρίς «τακτικισμούς» από την πλευρά των δανειστών, σημειώνοντας το γεγονός ότι υπήρξε υπέρβαση των στόχων του προϋπολογισμού κατά 2 δισ. ευρώ σε ταμειακή βάση.