Το κύμα της κρίσης του προσφυγικού σκάει πάνω στα νησιά μας, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στην ομιλία του σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο. Όπως τόνισε, η Ευρώπη βρίσκεται στη δίνη πολλαπλών και παράλληλων κρίσεων, και για να ανταπεξέλθει η χώρα, όπως είπε, χρειάζεται διαρκής εγρήγορση, επιμονή και υπομονή.

Αναφερόμενος στην προσφυγική κρίση, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι βρίσκεται στο απόγειό της. «Η μετακίνηση πληθυσμών περνά από τη χώρα μας. Η πλειονότητα του λαού, του πληθυσμού των νησιών, οι δυνάμεις του Λιμενικού και του στρατού δίνουν παραδείγματα ανθρωπιάς σε όλο τον κόσμο, σε μια Ευρώπη που δείχνει αμήχανη και σαστισμένη σε ένα πρόβλημα που φαίνεται να την υπερβαίνει», τόνισε.

Ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα μέχρι την ερχόμενη εβδομάδα θα έχει υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της για τα κέντρα υποδοχής με τη συνδρομή του ελληνικού στρατού. «Περιμένουμε από τους εταίρους μας να κάνουν το ίδιο για τις δικές τους υποχρεώσεις», υπογράμμισε.

Η χώρα μας παρά τις οικονομικές δυσκολίες μετατρέπεται σε αυτό που όφειλε πάντα να είναι εξαιτίας τις γεωγραφικής της θέσης, σε μια χώρα γέφυρα μεταξύ Δύσης και ανατολής, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στις σχέσεις με την Παλαιστίνη, την επίσκεψη στο Ιράν για την οποία τόνισε ότι έγιναν σημαντικά βήματα για την εμβάθυνση των σχέσεων των δύο χωρών.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, επανέλαβε ότι στρατηγικός στόχος είναι η επίτευξη λύσης του Κυπριακού ζητήματος στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ και τόνισε ότι η κυβέρνηση παλεύει για μια δίκαιη λύση που θα ξεκινάει από την απομάκρυνση των στρατευμάτων κατοχής στη νήσο.