Το ασφαλιστικό θα κρίνει εν πολλοίς την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας στο υπουργικό, τονίζοντας ότι η πρόταση του Ασφαλιστικού γράφτηκε στα ελληνικά και δόθηκε στη δημοσιότητα. Ο πρωθυπουργός κάλεσε τους αγρότες σε διάλογο και είπε «είμαστε ανοιχτοί σε διάλογο».

«Χωρίς διάλογο δεν υπάρχουν λύσεις για τους αγρότες», τόνισε ο πρωθυπουργός και είπε ότι «ο αγροτικός κόσμος κάνει λάθος αν ακούει αυτούς που σήμερα τους υποστηρίζουν». Ο πρωθυπουργός είπε ότι υπάρχουν «δυνατότητες βελτίωσης εισφορών και μεταβατικότητας».

Μάλιστα επιτέθηκε στα media που όπως είπε «υποστηρίζουν υποκριτικά τους αγρότες».

«Δεν παραβλέπω την κόπωση του λαού μας», είπε ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι το ασφαλιστικό εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα του συστήματος. «Η ασφαλιστική μεταρρύθμιση αφορά κυρίως εμάς, όχι τους θεσμούς», επεσήμανε.

«Έχουμε μπροστά μας έναν δύσκολο κάβο και μετά βλέπουμε φως στον ορίζοντα, θέλουμε έγκαιρα την αξιολόγηση, χωρίς τακτικισμούς από τους δανειστές», επεσήμανε ο κ. Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι σε λίγο καιρό η εικόνα της χώρας, διεθνώς, θα έχει αλλάξει και κάλεσε όλες οι πλευρές να επιδείξουν στάση συνεργασίας.

Όπως είπε «είμαστε ανοιχτοί σε προτάσεις και βελτιώσεις. Η πρόταση μας κάνει δίκαιη κατανομή δικαιωμάτων και υποχρεώσεων».

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι η μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού είναι απολύτως αναγκαία και κάλεσε τις πολιτικές δυνάμεις να δείξουν υπευθυνότητα. Μάλιστα είπε ότι αν τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν εναλλακτικές προτάσεις να τις καταθέσουν και επεσήμανε ότι ο ίδιος παλεύει να αποφύγει να κόψει πάλι τις συντάξεις.

Έκανε λόγο για ρεσιτάλ ανευθυνότητας της αξιωματικής αντιπολίτευσης που ζητάει να αποσυρθεί το Ασφαλιστικό.

«Tηρούμε κατά γράμμα τη συμφωνία, έχοντας ως προτεραιότητα την προστασία των αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων», επεσήμανε.

«Έχουμε συμφωνήσει την αύξηση εργοδοτικών εισφορών με κοινωνικούς φορείς, είναι αυτονόητο ότι θα το αποδεχθούν οι δανειστές. Τηρεί το γράμμα της συμφωνίας», σημείωσε.