Δεκτή υπό όρους γίνεται η πρόταση της Τουρκίας και της Γερμανίας για εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο από την Αθήνα, μια πρόταση που όλα δείχνουν ότι δέχθηκε η Άνγκελα Μέρκελ χωρίς να έχει ενημερώσει τους υπόλοιπους Ευρωπαίους και βεβαίως τον Αλέξη Τσίπρα.

Σε κάθε περίπτωση ιδιαίτερη σημασία έχει η συζήτηση που έκαναν στο τηλέφωνο ο Έλληνας πρωθυπουργός με την Γερμανίδα Καγκελάριο.

Να σημειωθεί ότι ο Αλέξης Τσίπρας βρισκόταν στην επιστροφή από την Τεχεράνη και είχε άγνοια για το σχέδιο των Ερντογάν – Νταβούτογλου και της Μέρκελ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Τα Νέα ο διάλογος που είχαν οι δύο ηγέτες είναι αποκαλυπτικός.

«Εντάξει, Άνγκελα, εμείς δεν έχουμε αντίρρηση, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα προκύψουν τουρκικές απαιτήσεις ή ζητήματα που δεν συνάδουν με το διεθνές δίκαιο και δεν θα τεθούν θέματα εθνικής κυριαρχίας», ήταν η κατάληξη του τηλεφωνήματος, λίγες ώρες αφού ο Έλληνας πρωθυπουργός ενημερώθηκε από τις επίσημες ανακοινώσεις.

Η Γερμανίδα καγκελάριος πριν κλείσει το τηλέφωνο θέλησε να αποφορτίσει το κλίμα και φέρεται να είπε αστειευόμενη στον πρωθυπουργό: «Τι να σου πω Αλέξη. Ο διάβολος κρύβεται πάντα τις λεπτομέρειες». Η κ. Μέρκελ προσπάθησε έτσι να καθησυχάσει τον Αλέξη Τσίπρα για μια συμφωνία που κλείστηκε τουλάχιστον σε προφορικό επίπεδο με την Τουρκία και τον Αχμέτ Νταβούτογλου.

Η αλήθεια βέβαια, παρά τα αστειάκια, είναι ότι ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες. Αν η τελική πρόταση έχει να κάνει με ένα κυνήγι των διακινητών στα παράλια της Τουρκίας, τότε η Ελλάδα είναι ευχαριστημένη. Ωστόσο απομένει να φανεί ποια θα είναι η τελική πρόταση και τι αξιώσεις θα εγείρει η Τουρκία.