Χαρακτήρα διαγγέλματος για την αποκλιμάκωση των πιέσεων αναμένεται να λάβει η εισήγηση του Αλέξη Τσίπρα στο υπουργικό συμβούλιο, το οποίο συγκάλεσε για τις 10:30 το πρωί ο πρωθυπουργός, εν μέσω όξυνσης σε όλα τα ανοιχτά μέτωπα και μία ημέρα πριν το κρίσιμο Eurogroup.

Του Νίκου Ανδριόπουλου

Ο Αλέξης Τσίπρας μέσα στο πολεμικό πεδίο που έχει διαμορφωθεί για την κυβέρνηση και με ανοιχτά τα ζητήματα της διαπραγμάτευσης, του προσφυγικού και των κινητοποιήσεων των αγροτών, αλλά και της εκλογολογίας που παρά τις επίσημες διαψεύσεις, αναζωπυρώνεται από τον κυβερνητικό εταίρο του ΣΥΡΙΖΑ, θα επιχειρήσει να χαράξει τον οδικό χάρτη του νομοθετικού έργου της κυβέρνησης για το προσεχές διάστημα. Ωστόσο, με εξαιρετικό ενδιαφέρον αναμένεται η εισήγηση του πρωθυπουργού και για το ζήτημα των αγροτών, μερίδα των οποίων απειλεί με κάθοδο στην πλατεία Συντάγματος την Παρασκευή, ενώ η κυβέρνηση, όπως έγινε γνωστό διά στόματος κυβερνητικής εκπροσώπου σχεδιάζει να… μπλοκάρει τα μπλόκα έξω από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Πληροφορίες από το Μέγαρο Μαξίμου αναφέρουν πως ο Αλέξης Τσίπρας θα καλέσει εκ νέου τους αγρότες σε διάλογο, αποκλείοντας ωστόσο ένα τέτοιο ενδεχόμενο από μηδενική βάση.

Ιδιαίτερη αναφορά αναμένεται να κάνει ο πρωθυπουργός κατά την εισήγησή του στην νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης για τη δημοπράτηση των τηλεοπτικών αδειών, μετά το χθεσινό νέο ναυάγιο στη Διάσκεψη των Προέδρων, εξαπολύοντας επίθεση τόσο στα κόμματα της αντιπολίτευσης που όπως θα τονίσει, στηρίζουν το καθεστώς της ανομίας και δημιουργούν προσκόμματα στην ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου. Στην πρωτοβουλία αυτή ο πρωθυπουργός θα αποδώσει και τα σενάρια αποσταθεροποίησης, τα οποία καταγγέλλει η κυβέρνηση τις τελευταίες εβδομάδες,

Κατά την εισήγησή του ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να δώσει το στίγμα των προθέσεων της κυβέρνησης για την ολοκλήρωση το συντομότερο δυνατόν της αξιολόγησης προκειμένου να αποφευχθούν νέοι τριγμοί στην οικονομία, την ώρα που, όπως θα τονίσει, η παγκόσμια συγκυρία στις αγορές και το προσφυγικό ζήτημα δεν αφήνει πολλά περιθώρια για νέα όξυνση της ελληνικής οικονομικής κρίσης. Επί τάπητος αναμένεται να τεθούν οι παρεμβάσεις και τυχόν νέες βελτιωτικές κινήσεις για το Ασφαλιστικό, μία ημέρα πριν την συνεδρίαση του Eurogroup που θα αποκρυσταλλώσει εν μέρει τις προθέσεις των δανειστών μετά τις διερευνητικές διαπραγματεύσεις της περασμένης εβδομάδας. Πάντως, το υπουργικό θα λάβει χώρα στη σκιά των δηλώσεων Ντάισελμπλουμ αλλά και των διαρροών από ευρωπαϊκούς κύκλους που ζητούν περισσότερη σαφήνεια στο Ασφαλιστικό και συγκεκριμένα πρόσθετα μέτρα στα δημοσιονομικά, δείχνοντας ουσιαστικά την πρόθεσή τους να σπρώξουν την αξιολόγηση προς τα τέλη της Άνοιξης, σενάριο το οποίο ο Ευκλείδης Τσακαλώτος χαρακτήρισε προχθές στη Βουλή εμμεσως πλην σαφώς εφιαλτικό.

Πέραν τούτου, ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να στείλει σαφές μήνυμα και για το προσφυγικό, την ώρα που η Άγκυρα με μοχλό πίεσης της Άνγκελα Μέρκελ επιχειρεί με πρόσχημα την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στη διάσωση και αποτροπή των διακινητών, να εγείρει εθνικά ζητήματα, ικανοποιώντας ουσιαστικά την πάγια ατζέντα της Τουρκίας για γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο. Ο Αλέξης Τσίπρας θα τονίσει πως η συνδομή του ΝΑΤΟ μπορεί να αφορά μόνο τα τουρικά χωρικά ύδατα, επαναβεβειώνοντας πως τα hot spots θα είναι έτοιμα εντός προθεσμίας και ζητώντας από την Ευρώπη να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της για την μετεγκατάσταση προσφύγων και να πιέσει την Άγκυρα να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της για την ανάσχεση της μεταναστευτικής κρίσης.

Τέλος, επί τάπητος αναμένεται να τεθεί και το νομοθετικό έργο της κυβέρνησης το προσεχές διάστημα, τόσο για το νομοσχέδιο του Χριστόφορου Βερναρδάκη για τη Δημόσια Διοίκηση όσο και του λεγόμενου παράλληλου προγράμματος, μέρος του οποίου με τη συμφωνία των πιστωτών, μετά και την επεισοδιακή απόσυρσή του πριν από σχεδόν έναν μήνα, επανέρχεται στη Βουλή προς ψήφιση. Την Τετάρτη εξάλλου εισάγεται στη Βουλή το νομοσχέδιο με τον τίτλο «Μέτρα επιτάχυνσης του κυβερνητικού έργου», που περιλαμβάνει κυρίως διατάξεις που άπτονται στον χώρο της Υγείας.

Ειδικότερα αφορά:

-Υγειονομική κάλυψη των ανασφάλιστων πολιτών και ευπαθών ομάδων (π.χ. έγκυες, παιδιά, χρόνιοι πάσχοντες, ψυχικά ασθενείς, και τοξικοεξαρτημένοι, ανεξαρτήτως του νομικού καθεστώτος στο οποίο εμπίπτουν και της κατοχής νομιμοποιητικών εγγράφων παραμονής στη χώρα)

-Διευκόλυνση προσλήψεων και κίνητρα στελέχωσης με στόχο την κάλυψη θέσεων σε νοσοκομεία και κέντρα υγείας στις άγονες περιοχές της χώρας

-‘Αρση των εμποδίων που δυσχεραίνουν την εκδήλωση ενδιαφέροντος εκ μέρους των ειδικευόμενων για την κάλυψη θέσεων στα δημόσια νοσοκομεία (ειδικώς της επαρχίας)

-Μέτρα διευκόλυνσης των κρίσεων των ιατρών του ΕΣΥ έτσι ώστε να επιταχυνθούν οι προσλήψεις

-Διευκόλυνση της διαδικασίας μετατάξεων – μεταθέσεων των γιατρών και του προσωπικού εντός του ΕΣΥ

-Ρυθμίσεις των εφημεριών των ιατρών και του επιστημονικού προσωπικού με στόχο την ασφαλέστερη εφημεριακή κάλυψη των νοσοκομείων

-Αναδιοργάνωση των υπηρεσιακών και πειθαρχικών συμβουλίων των ιατρών του ΕΣΥ για την ταχύτερη διερεύνηση και διεκπεραίωση των υποθέσεων (χρηματισμός, διαφθορά κ.α.)

-Ρύθμιση θεμάτων προσωπικού του ΕΚΑΒ

-Διαφανής διαχείριση λίστας χειρουργείου για την έγκαιρη, ασφαλή και χωρίς συναλλαγή (φακελάκι) εξυπηρέτηση των πολιτών

-Σύσταση Γραφείων Προστασίας Δικαιωμάτων Ασθενών στα δημόσια νοσοκομεία.

-Ίδρυση Νοσοκομείου Θήρας μέσω ΑΕΜΥ Α.Ε.