Με την ακρόαση φορέων συνεχίστηκε σήμερα η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης «Διαφάνεια – Αξιοκρατία και Αποτελεσματικότητα της Δημόσιας Διοίκησης» στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Κατά τις τοποθετήσεις τους, οι εκπρόσωποι των φορέων αναγνώρισαν ότι η σύσταση Εθνικού Μητρώου Επιτελικών Στελεχών που προβλέπει το νομοσχέδιο, αποτελεί τομή για τη δημόσια διοίκηση, καθώς «θεσπίζει κανόνες διαφάνειας και αξιοκρατίας στην κάλυψη των διοικητικών θέσεων ώστε να πάψει ο κομματικός εναγκαλισμός της».

Αρκετοί, πάντως, ήταν αυτοί που ζήτησαν να δοθεί η δυνατότητα εγγραφής στο Μητρώο και σε στελέχη του ιδιωτικού τομέα, κάτι που επανέλαβαν και οι εκπρόσωποι της ΝΔ, της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού. Στον αντίποδα, εκπρόσωποι φορέων όπως ο πρόεδρος του Διοικητικού Επιμελητηρίου Ελλάδας Κωνσταντίνος Παπαδημητρίου και το μέλος της ΑΔΕΔΥ Σταύρος Κουτσιουμπέλης, υποστήριξαν ότι η αναδιάρθρωση του δημοσίου τομέα πρέπει να στηριχθεί στα δικά του στελέχη, που διαθέτουν συσσωρευμένη εμπειρία και υψηλά τυπικά προσόντα.

Τη συμμετοχή στο Μητρώο και αιρετών των ΟΤΑ (όπως δημάρχων, αντιδημάρχων, περιφερειαρχών και πρώην νομαρχών) πρότειναν ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης και η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου και ταμίας της ΕΝ.ΠΕ. Χριστιάνα Καλογήρου.

Για την αξιολόγηση των υπαλλήλων, επισημάνθηκε ότι το νομοσχέδιο δεν προβλέπει συνέπειες για όσους κριθούν ανεπαρκείς (με βαθμολογία από 0 έως 24 με άριστα το 100), ενώ για την εξατομικευμένη στοχοθεσία που εισάγει το νομοσχέδιο, η πρόεδρος του συλλόγου αρχαιολόγων Ελλάδας Όλγα Σακαλή, εκτίμησε ότι πρακτικά θα αποδειχτεί ανεφάρμοστη τουλάχιστον για τον κλάδο που εκπροσωπεί.

Πολλές παρατηρήσεις θα ληφθούν υπόψη και αν κριθεί αναγκαίο, θα υπάρξουν διορθώσεις, διαβεβαίωσε στη σύντομη παρέμβασή του ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Χριστόφορος Βερναρδάκης.

Η επεξεργασία και εξέταση του νομοσχεδίου από τη διαρκή επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής θα συνεχιστεί αύριο με την κατ’ άρθρον συζήτηση, την Τρίτη 16 Φεβρουαρίου θα διεξαχθεί η δεύτερη ανάγνωση και στη συνέχεια θα εισαχθεί στην Ολομέλεια για συζήτηση και ψήφιση.